Ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Νάξου, Πάρου και Μυκόνου για τη δημιουργία νέων σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις περιοχές τους

Αύξηση των σχολικών μονάδων στις Κυκλάδες

Στην ίδρυση τεσσάρων νέων σχολικών μονάδων, η λειτουργία των οποίων θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον προσεχή Σεπτέμβριο με στόχο την κάλυψη σημαντικών εκπαιδευτικών αναγκών, κατευθύνεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

Ανάμεσα στις προτάσεις της Υπηρεσίας που αφορούν σε μεταβολές σχολικών μονάδων για το έτος 2019-2020 (ίδρυση, προαγωγή, συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση, μετατροπή, προσθήκες/καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων), περιλαμβάνεται η δημιουργία α) Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ) και Εσπερινού ΓΕ.Λ στη Νάξο, β) Γυμνασίου στην Άνω Μερά Μυκόνου και γ) Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου στην Πάρο.

Οι προτάσεις του Προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστου Μιχαλόπουλου, οι οποίες θα αποσταλούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και θα καταχωρηθούν εν συνεχεία στο Πληροφοριακό Σύστημα Myschool, έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών νησιών.

 

Επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης Εσπερινών Λυκείων στη Νάξο

«Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων έλαβε πρώτο το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο θα λειτουργήσει στο Φιλώτι Νάξου με πέντε συνολικά τομείς:

  1. Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Τεχνικός ζωικής παραγωγής και Τεχνικός Τεχνολογίας τροφίμων και ποτών)
  2. Τομέας Διοίκησης και οικονομία (Υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων και Υπάλληλος αποθήκης και συστημάτων εφοδιασμού)
  3. Τομέας Υγείας-πρόνοιας-ευεξίας (Βοηθός νοσηλευτή, Αισθητική τέχνη, Κομμωτική τέχνη)
  4. Τομέας Ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού (Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων)
  5. Τομέας Μηχανολογίας (Τεχνικός θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Σύμφωνα με την απόφαση του Σώματος, το Εσπερινό ΕΠΑΛ δύναται να στεγαστεί στο σχολικό συγκρότημα του ημερήσιου 1ου ΕΠΑΛ Νάξου που λειτουργεί στο Φιλώτι Νάξου. Η κατάλληλη εργαστηριακή υποδομή μπορεί να παρέχεται από το Ε.Κ. Νάξου και το εκτιμώμενο μαθητικό δυναμικό ανέρχεται σε 40 άτομα. Το εκπαιδευτικό προσωπικό της υπό ίδρυση μονάδας θα καλυφθεί με διάθεση καθηγητών από το ΕΠΑ.Λ. Νάξου και το Ε.Κ. Νάξου, με παράλληλη πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών, εφόσον καταστεί ανάγκη.

Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου και για την ίδρυση Εσπερινού Γενικού Λυκείου, το οποίο θα λειτουργήσει στη Χώρα Νάξου. Η στέγαση της μονάδας θα εξασφαλιστεί από τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις του Ημερήσιου ΓΕ.Λ Νάξου. Οι εργαστηριακές υποδομές του ΓΕ.Λ. Νάξου είναι κατάλληλες για να καλύψουν τις ανάγκες του Εσπερινού Λυκείου και το εκτιμώμενο μαθητικό δυναμικό, σύμφωνα με τις υπάρχουσες αιτήσεις, καθώς και με τους αποφοίτους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, ανέρχεται τουλάχιστον σε 50 άτομα.  Το εκπαιδευτικό προσωπικό της υπό ίδρυση μονάδας δύναται να καλυφθεί με διάθεση καθηγητών από τα σχολεία Δ.Ε. της Νάξου και με παράλληλη πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών.

Ο πρόεδρος Φώτης Μαυρομμάτης σημείωσε ότι η ίδρυση των προτεινόμενων νέων σχολικών μονάδων παρουσιάζεται ως επιτακτική ανάγκη, καθώς θα δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε πολλούς εργαζόμενους κυρίως να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να αποκτήσουν μία επαγγελματική ειδικότητα, να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή να αναζητήσουν καλύτερες προοπτικές εργασίας κατέχοντας έναν τίτλο σπουδών.

Η παροχή ίσων ευκαιριών σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες της Νάξου με πρωινό ωράριο, κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης και της σταδιακής διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου (Απρίλιος – Οκτώβριος) πολλοί μαθητές που απασχολούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανέγερση του Γυμνασίου Άνω Μεράς Μυκόνου

Το νέο υπερσύγχρονο σχολικό κτιριακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο εντός του 2019 και θα παραδοθεί προς χρήση από την επόμενη σχολική περίοδο. Πρόκειται για μία σημαντική δωρεά της μυκονιάτικης οικογένειας Δακτυλίδη, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής, που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Μυκόνου στο Δήμο Μυκόνου για τον σκοπό αυτό. Τόσο η Δημοτική Αρχή Μυκόνου όσο και ολόκληρη η τοπική κοινωνία του νησιού, προσπαθούν από κοινού να συνδράμουν στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών, προκειμένου να καλυφτεί το τεράστιο κενό του Κεντρικού Κράτους.

Τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα Κάλυψης και Δόμησης επί του οικοπέδου θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή καταλυμάτων που θα στεγάσουν το διδακτικό προσωπικό – καθοριστική παράμετρος για την εύρυθμη λειτουργία του Γυμνασίου – καθώς και για μελλοντικές ανάγκες, που τυχόν θα προκύψουν στο υπό σύσταση Γυμνάσιο Άνω Μεράς Μυκόνου, το οποίο περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

Τέλος, την ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού – Γυμνασίου Λυκείου εισηγήθηκε θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, καθορίζοντας ενδεικτικά ως χώρο στέγασής του το Επαγγελματικό Λύκειο που βρίσκεται στην Παροικία της Δημοτικής Κοινότητας Πάρου. Το Σώμα ενέκρινε επίσης την ίδρυση νέας ειδικότητας «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» στον Μηχανολογικό Τομέα του ΕΠΑΛ Πάρου.  

 

Δημιουργία νέων Τομέων και Ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ

Εκτός από την ίδρυση των τεσσάρων σχολικών μονάδων, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος προτείνει επίσης την προσθήκη τομέων και ειδικοτήτων σε Επαγγελματικά Λύκεια του νομού.

Ειδικότερα, προτείνεται:

Α)  Η προσθήκη τομέα «Υγείας-πρόνοιας-ευεξίας» και ειδικότητας «Βοηθός βρεφονηπιοκόμων» στο Επαγγελματικό Λύκειο Αμοργού

Β) Η προσθήκη ειδικότητας «Σχεδιασμός – διακόσμηση εσωτερικών χώρων» στον υπάρχοντα τομέα Εφαρμοσμένων τεχνών» στο ΕΠΑΛ Τήνου

Γ) Η προσθήκη Τομέα «Υγείας – Πρόνοιας – ευεξίας» στο ΕΠΑΛ Σίφνου

Δ) Η προσθήκη ειδικότητας «Συντήρηση έργων τέχνης-αποκατάσταση» στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΕΠΑΛ Σύρου

Ε) Η προσθήκη Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με τις ειδικότητες Τεχνικός ζωικής παραγωγής και Τεχνικός φυτικής παραγωγής, καθώς και των ειδικοτήτων: Αισθητικής και Κομμωτικής Τέχνης στον υπάρχοντα τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου

ΣΤ) Η προσθήκη ειδικοτήτων «Χειροτεχνίας» και «Αυτόνομης Διαβίωσης» στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Ζ) Η προσθήκη ειδικότητας «Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού» στον υπάρχοντα τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, ειδικότητας «Τεχνικός θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου» και ειδικότητας «Βοηθός βρεφονηπιοκόμων» στον υπάρχοντα Τομέα Υγείας – πρόνοιας- ευεξίας στο ΕΠΑΛ Άνδρου.