Την κωλυσιεργία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του 1ου Δημοτικού Σχολείου – Ερμούπολης επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, Λίλη Αγγελοπούλου

«Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα»

«Προ εκπλήξεως» βρέθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης όταν ενημερώθηκε μέσω ανάρτησης του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού για την αποδοχή του αιτήματος που αφορά στη δημιουργία σχολικού κήπου στην αυλή της σχολικής μονάδας, την ίδια στιγμή που σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν πολλάκις κοινοποιηθεί στο Δήμο έχουν συσσωρευτεί και παραμένουν άλυτα.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Συλλόγου Λίλη Αγγελοπούλου χαρακτήρισε προκλητική την επίσκεψη του κ. Μαραγκού στο σχολείο, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς να λάβουν γνώση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ τα ίδια είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να συναντηθούν μαζί του για να θέσουν εκ νέου όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Σημειώνεται ότι το παρόν διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου εκλέχτηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα και τα τέσσερα από τα έξι μέλη προέρχονται από την προηγούμενη σύνθεση του οργάνου. Μεταξύ αυτών και η κ. Αγγελοπούλου, η οποία θα εκτελέσει καθήκοντα προέδρου για δύο ακόμη έτη.

Όπως εξηγεί, ο πρώτος στόχος που τέθηκε από τον Σύλλογο το 2016 ήταν η εύρεση τρόπων για να καταστεί πιο ευχάριστη η καθημερινότητα των παιδιών μέσα στο σχολείο και πιο εύκολο το έργο των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επισκέφτηκαν το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και συζήτησαν μαζί του, παρουσία εκπροσώπων των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Σχολικής Επιτροπής.

«Εκεί λάβαμε πολλές υποσχέσεις για απλά πράγματα αλλά και για έργα που δε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα.

Μία από τις επιθυμίες του Συμβουλίου ήταν η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για τη συγκέντρωση χρημάτων και την αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού του σχολείου, λόγω του πλήθους ελλείψεων που είχαν καταγραφεί. «Ο στόχος μας ήταν κάθε τάξη να έχει ένα λάπτοπ και έναν προτζέκτορα ώστε τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε πιο εξελιγμένη και ευχάριστη μορφή. Τέτοιου είδους ανάγκες καλύφθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας και τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε πράγματα τα οποία άπτονται καθαρά της υποδομής του σχολείου και αφορούν το Δήμο».

Επικίνδυνες τουαλέτες και ανάγκη για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου, είναι οι παλιάς κατασκευής τουαλέτες, τα πλακίδια των οποίων έχουν φθαρεί με αποτέλεσμα τα παιδιά να γλιστρούν και να σκοντάφτουν. Το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 1ο Δημοτικό, υποβάλλονται στο τέλος κάθε χρόνου στις Τεχνικές Υπηρεσίες, στον Δήμαρχο και τις Σχολικές Επιτροπές.

Εξίσου επιτακτική ανάγκη κρίνεται η δημιουργία μία νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, καθώς η υπάρχουσα χωρίζεται με μία μεσόπορτα, η οποία έχει καταστραφεί και δεν μπορεί να ανοίξει. «Είναι ένα πρόβλημα επτά-οχτώ χρόνων για το οποίο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το Δήμο. Εμείς πήραμε προσφορές, με την προοπτική να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, στην περίπτωση που το αίτημά μας δεν ικανοποιηθεί από τον Δήμο» τόνισε, η Αγγελοπούλου, εξηγώντας ότι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, περίοδο κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τη χρήση του προαύλιου χώρου, το σχολείο δεν μπορεί να διοργανώσει μεγάλες εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του.

«Αυτά είναι ζητήματα τα οποία απαιτούν την κινητοποίηση του Δήμου. Εμείς θα έπρεπε κανονικά να ασχολούμαστε με θέματα που αφορούν σε λεπτομέρειες για να ομορφύνουμε τη ζωή των παιδιών και να διευκολύνουμε τη λειτουργία του σχολείου. Αλλά όταν τελικά τα αιτήματά μας δεν ικανοποιούνται από την πλευρά της πολιτείας και του Δήμου, ο Σύλλογος καλείται να αναλάβει δράση», υποστηρίζει η πρόεδρος.

Παρεμβάσεις μόνο λόγω έκτακτης ανάγκης και όχι μόνιμες λύσεις

Στάσιμη παραμένει επίσης η κατάσταση του Δημοτικού Ρολογιού, την επαναλειτουργία του οποίου είχε υποσχεθεί ο Δήμος, κατά τη διάρκεια θεματικής εκδήλωσης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων το 2017. «Μας είχαν πει αρχικά για το Πάσχα του 2017, μετά το καλοκαίρι του 2017 και έκτοτε τίποτα. Τον χειμώνα του ίδιου έτους έπεσαν κάποιοι σοβάδες, οπότε προχώρησαν σε μια αναγκαστική επιδιόρθωση για να μην κινδυνέψουν τα παιδιά. Έναν χρόνο και έξι μήνες μετά, περιμένουμε ακόμη την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης, όσο οι φθορές συνεχίζονται».

Σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου, ο Δήμος έχει μία τάση να επιδιορθώνει πράγματα, όταν αυτά έχουν φτάσει σε επικίνδυνο και απροχώρητο σημείο, όπως ακριβώς έγινε και με την πτώση σοβάδων στα ταβάνια των πάνω ορόφων, λόγω της υγρασίας. «Είχαμε καταθέσει το πρόβλημα από τον Μάρτιο, πολλοί σοβάδες έπεσαν το καλοκαίρι και τελικά το πρόβλημα επιδιορθώθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Μέχρι να φτιαχτούν οι πάνω αίθουσες, τα παιδιά συμπιέστηκαν για τρεις μήνες σε άλλα μέρη του σχολείου για να κάνουν μάθημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως ο Δήμος θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του έτοιμες μελέτες για κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά, ούτως ώστε να προβαίνει στην άμεση υλοποίηση έργων μετά την εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων.

«Προκλητική η στάση του Δημάρχου»             

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κ. Αγγελοπούλου εξήγησε ότι η επίσκεψη του κ. Μαραγκού στο 1ο Δημοτικό, ξάφνιασε και προκάλεσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Συλλόγων, οι οποίοι κατά καιρούς του έχουν ζητήσει έργα μείζονος σημασίας για το σχολείο, όπως μία δενδροφύτευση, προκειμένου τα παιδιά να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο το καλοκαίρι. «Παρόλα αυτά, ο ίδιος διαφήμισε με προκλητικό τρόπο στο facebook ότι θα κάνει ένα πολύ μικρό πράγμα, το οποίο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Περιμέναμε πρώτα μία απάντηση για τα σοβαρά θέματα που μας απασχολούν κι έπειτα μία τέτοια ενέργεια που δεν αφορά καθόλου στην επίλυση των καίριων προβλημάτων».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος κατέστησε γνωστό ότι ο Σύλλογος εξέδωσε ένα ημερολόγιο για τη νέα χρονιά με ζωγραφιές του Δημοτικού Ρολογιού που δημιούργησαν παιδιά στο πλαίσιο της θεματικής εκδήλωσης, ενώ προχώρησε στην επανακυκλοφορία του λευκώματος «Οι Ουρανοί της Ερμούπολης» που αναδεικνύει μία σημαντική πτυχή του πολιτισμού της πόλης, τις οροφογραφίες. «Ευχόμαστε με την πώλησή του να ενισχυθεί οικονομικά ο σύλλογος για να κάνουμε τα επόμενα βήματα» κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με κάποιον πολιτιστικό φορέα, κάποια εκδήλωση με κοινωνικό σκοπό, όπως η συναυλία για τον Δημήτρη Ρίζο που έγινε πέρυσι από κοινού με την Παιδική Χορωδία και την Ορχήστρα των Κυκλάδων.