«Ανάβουν» οι κινηματογραφικοί προβολείς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Δικαίωμα… στην έβδομη τέχνη

Με την ιστορία τεσσάρων παιδιών που διεκδικούν το αυτονόητο: το δικαίωμά τους στο παιχνίδι, εγκαινιάζεται η δραστηριότητα της Κινηματογραφικής Λέσχης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Η ταινία της Άγγελης Ανδρικοπούλου και του Αργύρη Τσεπελίκα «Τα παιδία δεν παίζει», που το 2011 απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα προβληθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Η λειτουργία Κινηματογραφικής Λέσχης αποτελούσε για χρόνια όνειρο κάποιων μελών του Συλλόγου, με κύριο εμπνευστή την Ευγενία Κόλλια. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε φέτος να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες τόσο του 1ου Δημοτικού, όσο και άλλων σχολείων του νησιού να παρακολουθούν μία ταινία το μήνα.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η καλλιέργεια ενδιαφέροντος στο παιδικό κοινό για τον κινηματογράφο και την προσπάθεια διάσωσης της έβδομης τέχνης. «Φιλοδοξούμε να φέρει πιο κοντά τα παιδιά με το πολιτιστικό αυτό μέσο, να ενισχύσει τους δεσμούς τους και να τα εμπνεύσει», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Λίλη Αγγελοπούλου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης και ενθάρρυνσης των παιδιών για συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες που διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντές τους και οξύνουν την κριτική τους ικανότητα.   

Απαραίτητη η αποκατάσταση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων

Σύμφωνα με την ίδια, το Δ.Σ. είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να αναπτύξει ανάλογη δράση στο χώρο του σχολείου, ωστόσο η έλλειψη κατάλληλου χώρου στάθηκε εμπόδιο, δεδομένου ότι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια παρά τις συνεχείς προσπάθειες των μελών για την αποκατάστασή της.

«Τελευταία απόπειρα έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Είχαμε κάνει αίτημα στη Σχολική Επιτροπή για να χρησιμοποιήσουμε το προαύλιο του σχολείου προκειμένου να γίνουν καλοκαιρινές προβολές αλλά δεν λάβαμε ποτέ θετική απάντηση. Ελπίζουμε να το πετύχουμε για το επόμενο καλοκαίρι» κατέληξε η κ. Αγγελοπούλου, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που συνέβαλε στην επίτευξη αυτού του εγχειρήματος, παραχωρώντας το αμφιθέατρό του.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη της Λέσχης, Ευγενία Κόλλια δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» πως, επιθυμία του Συλλόγου εξ’ αρχής ήταν η διεξαγωγή της δράσης εντός του σχολείου, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν πως εκτός από χώρο πρωινών μαθημάτων αποτελεί και ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορούν να περάσουν ευχάριστα κι άλλες ώρες της ημέρας, με πράγματα που τα διασκεδάζουν.

Η ταινία «Τα παιδία δεν παίζει», παραγωγής 2010, αναδεικνύει ένα ζήτημα που άπτεται της υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής στις μεγάλες ελληνικές πόλεις. Μία παρέα παιδιών στην Πάτρα, ηλικίας 9-14 ετών, αγωνίζεται επί δύο χρόνια να φτιάξει έναν ελεύθερο χώρο για παιχνίδι. Η Αλεξάνδρα, o Vlad, η Χρύσα και ο Χρήστος, βάζουν στο μάτι ένα οικόπεδο της γειτονιάς και με περίσσιο θράσος κάνουν όλες εκείνες τις ενέργειες που θα έκανε και ένας ενήλικας για να απαλλοτριωθεί ένα μέρος του και να δημιουργηθεί ένας μικρός παιδότοπος.

«Η έλλειψη κατάλληλων χώρων όπου τα παιδιά θα παίζουν με ασφάλεια είναι κάτι πολύ γνωστό», σημείωσε η κ. Κόλλια. Το ντοκιμαντέρ εμβαθύνει στο θέμα και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τέσσερα παιδιά διεκδικούν το δικαίωμα στο παιχνίδι, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και ζητώντας από τον Δήμο έναν χώρο για να τον μετατρέψουν σε γηπεδάκι.

Για το διάστημα κατά το οποίο οι προβολές της Λέσχης θα πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα παιδιά του νησιού, καθώς ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό θεατών σε αντίθεση με μία σχολική αίθουσα.