Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για την πρόληψη των κινδύνων της θάλασσας μέσα από διασκέδαση και παιχνίδι, από τη Λιμενική Αρχή Θήρας σε σχολεία της Σαντορίνης, της Θηρασιάς και της Ανάφης

Προσοχή, εκπαίδευση, ενεργή μέριμνα

  • Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2019 - 06:12

Τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος “Προσέχω – Μαθαίνω – Νοιάζομαι”, για ακόμη μία χρονιά, σε Δημοτικά και Γυμνάσια της Θήρας, της Θηρασιάς και της Ανάφης, ανακοίνωσε το Λιμεναρχείο Θήρας.

Το πρόγραμμα, ξεκίνησε να εκπονείται από το 2011 και η παρουσίασή του, μέχρι και το 2015, αποτελείτο από διαδραστικές οπτικοακουστικές παρουσίασεις (power-point) με φιγούρες ηρώων της Disney και λοιπών μορφών από ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια, τα οποία συνιστούν το κάθε ένα από αυτά και ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό αντικείμενο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης (π.χ. καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακού, αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών, όχι απομάκρυνση από τους γονείς, όχι φαγητό πριν το μπάνιο κ.λπ).

Από το 2016 και έπειτα, το πρόγραμμα αναβαθμίστηκε και στάλθηκε σε 57 Λιμενικές Αρχές ανά τη χώρα. Η ειδοποιός διαφορά με τα προηγούμενα έτη ήταν, ότι το πρόγραμμα απεστάλη αναβαθμισμένο, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται πλέον σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου, με προοπτική επέκτασης και στις τάξεις του Γυμνασίου.

Εκπαίδευση μέσα από παιχνίδι και διασκέδαση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, το 2011 το τότε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη / Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, ανέλαβε την πρωτοβουλία και εκπόνησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, με τίτλο “Προσέχω – Μαθαίνω – Νοιάζομαι”. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίστηκε κατά τα επόμενα έτη, ενώ κατά το έτος 2016 το πρόγραμμα αυτό απεστάλη προς υλοποίηση και εφαρμογή σε 57 Λιμενικές Αρχές της χώρας από το έτος 2017 επεκτάθηκε και στους μαθητές των Γυμνασίων.

Με τη μεθοδολογία του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρέχεται στους συμμετέχοντες μαθητές η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία, προκειμένου να προληφθούν ατυχήματα, τα οποία λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαιρινή περίοδο.

Επιπλέον, τα παιδιά συνειδητοποιούν και εμπεδώνουν την επιτακτική ανάγκη για ένα καθαρό περιβάλλον, προς το οποίο καλούμαστε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αυτού, όπως τα προηγούμενα έτη, έτσι και φέτος το 2019 οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, όσο και των Γυμνασίων των νήσων Θήρας, Θηρασιάς και Ανάφης θα ενημερωθούν ουσιαστικά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη, η οποία ως αποτέλεσμα της παιδείας, λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα και ως εργαλείο γνώσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια θαλάσσιας κυκλοφοριακής αγωγής και γενικά ορθής συμπεριφοράς και τήρησης των κανόνων ασφαλείας κατά τη λήψη θαλάσσιου λουτρού.

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων

Οι παρουσιάσεις του εν θέματι εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν φέτος ως εξής:

  • Τρίτη 07 Μαΐου 2019 – Παρουσίαση στο Γυμνάσιο Φηρών στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά.

  • Τετάρτη 08 Μαΐου 2019 – Παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Οίας

  • Τρίτη 14 Μαΐου 2019 – Παρουσίαση στο Δημοτικό σχολείο Εμπορείου

  • Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 – Παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Ακρωτηρίου και στο Γυμνάσιο Εμπορείου

  • Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 – Παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

  • Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 – Παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου και στο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Γωνίας

  • Τρίτη 21 Μαΐου 2019 – Παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

  • Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 – Παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Καρτεράδου

  • Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 – Παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Βόθωνα κα στο Δημοτικό Σχολείο Μεσσαριάς

  • Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019 – Παρουσίαση στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο Θηρασιάς

  • Τρίτη 11 Ιουνίου – Παρουσίαση στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο Ανάφης

Η καλλιέργεια θαλάσσιας κυκλοφοριακής αγωγής, σε συνδυασμό με τη διαχρονική υλοποίηση του προγράμματος στις σχολικές μονάδες, δύναται να συμβάλει στη σταδιακή μείωση των ατυχημάτων στη θάλασσα, των πνιγμών και της παραβατικής γενικά συμπεριφοράς, κατά τη διενέργεια θαλάσσιων δραστηριοτήτων.