Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σύρου

Συνάντηση με τον συνδυασμό "Πρώτα η Σύρος"

  • Τρίτη, 7 Μαΐου, 2019 - 01:33

Στο πλαίσιο της συναπόφασης της σύσκεψης ( 15.04.2019) του Δ.Σ. της Ένωσης με εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της Σύρου, για την επιδίωξη ενημερωτικών συναντήσεων με τους Βουλευτές των Κυκλάδων καθώς και τους υποψηφίους στην Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 06.05.2019 συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης με τη υποψήφια Δήμαρχο Σύρου- Ερμούπολης κ. Μ. Καζαντζάκη.

Κατά την συνάντηση που διεξήχθηκε στο γραφείο της κ. Καζαντζάκη, το Δ.Σ. της Ένωσης ενημέρωσε την υποψήφια Δήμαρχο για τα ζητήματα που ιεραρχούν οι Σύλλογοι Γονέων, όπως εκπροσωπούνται θεσμικά από την Ένωση, σε συνέχεια και της προαναφερόμενης σύσκεψης.

Έγινε εκτενής αναφορά :

α. Στην υποχρηματοδότηση των σχολείων του νησιού από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των αρμόδιων δημοτικών σχολικών επιτροπών, γεγονός που αναγκάζει τους (βαριά) φορολογούμενους γονείς να συνεισφέρουν οικονομικά προκειμένου να λειτουργούν στοιχειωδώς τα σχολεία.

Έγινε ειδική αναφορά στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από τις αρμόδιες δημοτικές σχολικές επιτροπές, προκειμένου να ενημερώνονται, σε ετήσια τουλάχιστο βάση, οι γονείς αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, για τις οικονομικές ανάγκες των σχολείων από την μία και τα διατιθέμενα κρατικά κονδύλια από την άλλη. Θέση της Ένωσης είναι ότι οι ενήμεροι πολίτες είναι βασική προϋπόθεση για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.

β. Στο θέμα της πολύπαθης μεταφοράς των μαθητών που αναδεικνύεται , κατά τον τρόπο που υλοποιείται στη Σύρο, από ανεπαρκής έως εν δυνάμει επικίνδυνη.

Παρότι το θέμα δεν ανήκει στη στενή αρμοδιότητα του Δήμου, η Ένωση επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από την Δημοτική Αρχή για την επίλυσή του, με όρους που να ανταποκρίνονται στην νησιώτικη πραγματικότητα : ( ανεπαρκής/ ανύπαρκτη/προβληματική συγκοινωνία, στενοί δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια ανεπαρκής, σε πολλές περιπτώσεις, ορατότητα, δυσανάλογα αυξημένη κίνηση κατά τις ώρες προσέλευσης /αποχώρησης των μαθητών κ.α.). Επισημάνθηκε το απαράδεκτο της σχετικής νομοθεσίας (Κοινή Υπουργική Απόφαση αρ. 50025 ( ΦΕΚ Β 4217/26.09.2018)) που εκθέτει τους μαθητές ( ειδικά των μικρότερων ηλικιών) σε σοβαρούς κινδύνους. Τέλος τονίστηκε ότι η ασφαλής μεταφορά των μαθητών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δικαίωμα των παιδιών μας και όχι ως «παροχή» ή οικονομική ενίσχυση- επιδότηση των οιονδήποτε ιδιωτικών συμφερόντων.

γ. Για το θέμα της ανάγκης αντιμετώπισης των μεγάλων ανεπαρκειών των υποδομών στα σχολεία του νησιού μας ( παλιά προβληματικά κτήρια ), προβληματικές νεώτερες κατασκευές ( πχ ο θόλος στα Γυμνάσια) κ.α.

δ. Για το θέμα της διαρκούς στελέχωσης θέσεων εκπαιδευτικών με δήθεν αναπληρωτές ( δηλαδή εκπαιδευτικών λειτουργών που καλούνται, συχνά με απαράδεκτους όρους, να αναπληρώνουν μόνιμα κενά) πράγμα που σηματοδοτεί τουλάχιστο προβληματική παιδαγωγική αντιμετώπιση, παρά την εξαιρετική προσφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

ε. Για τι θέμα της ανεπάρκειας δημοτικών χώρων άθλησης και πολιτισμού για την νεολαία του νησιού μας. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε ένα νησί με την πολιτιστική παράδοση της Σύρου να μην υπάρχουν δημοτικοί χώροι για τα παιδιά μας ( στέκι/α νεολαίας ) όπου να δίνεται η δυνατότητα ψυχαγωγίας αλλά και δημιουργικής έκφρασης στα παιδιά όλων. Δεν είναι δυνατό κάθε τέτοια δραστηριότητα να παρέχεται μόνο επί πληρωμή ( των ήδη βαριά φορολογούμενων γονιών) πράγμα που αφορά και στους ανεπαρκείς αθλητικούς χώρους, την ώρα που

προωθούνται εμπορικά γεγονότα «αθλητικού τουρισμού».

Από πλευράς του Δ.Σ. της Ένωσης επισημάνθηκε στην κ. Καζατζάκη ότι κατά την άποψη του θεσμικού οργάνου των οι γονέων του νησιού, δεν μπορεί οι τοπικοί «άρχοντες» να στέκονται στις στενές αρμοδιότητες που τους παρέχει η, συχνά προβληματική ή ανεπαρκής, νομοθεσία που διέπει τα τοπικά όργανα, καθώς οι θετικές προθέσεις κρίνονται από τις συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. της Ένωσης, αφού ευχαρίστησε την κ. Καζαντάκη για την ανταπόκρισή της, την ενημέρωσε ότι θα γίνει άμεσα αποδέκτης, όπως και όλοι οι συνυποψήφιοί της, συγκεκριμένου υπομνήματος εκ μέρους της Ένωσης, όπου θα ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί των θεμάτων που τέθηκαν.