Με τον καλύτερο τρόπο αξιοποιήθηκαν τα οχτώ σετ ρομποτικής του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας

Η ρομποτική σε όλη την τάξη του Ε1

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά οχτώ σετ ρομποτικής διαθέτει σήμερα το Εργαστήρι Πληροφορικής του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας.

Ο εξοπλισμός παραδόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Ε1 με στόχο να δημιουργήσουν τις δικές τους ρομποτικές κατασκευές.

Τα ρομποτάκια στην τάξη ήταν ένα όνειρο της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, Μαρίας Ιωσηφίδου, το οποίο έγινε πραγματικότητα.

«Είμαστε χαρούμενοι, γιατί πλέον αυτά τα σετ αξιοποιούνται όχι απλά από εξαμελή ομάδα ρομποτικής, αλλά από τα παιδιά μιας τάξης 17 ατόμων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη», υποστηρίζοντας πως η ρομποτική στην τάξη προσδίδει ένα διαφορετικό χαρακτήρα καθώς εισάγεται πλέον σιγά- σιγά στο δομημένο διδακτικό πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής.

Ωστόσο, διευκρινίζει, πως σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνει τις ομάδες ρομποτικής, που δρουν εκτός σχολικού ωραρίου, ικανοποιώντας άλλους στόχους από εκείνους της ρομποτικής εντός σχολικού πλαισίου. Αντιθέτως, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο τους, που όχι μόνο αναδεικνύεται, αλλά πολλές φορές, επιβραβεύεται κιόλας.

Συνεργασία, κέφι και επιμονή

Στα μαθήματα ρομποτικής, τα παιδιά του Ε1 κλήθηκαν αρχικά να στήσουν έναν κινητήρα κάθετα στο οριζόντιο επίπεδο και να στηρίξουν στον άξονα του κινητήρα, μια πόρτα. Η ίδια η κατασκευή αποδείχτηκε δύσκολη. Οι μαθητές διαπίστωσαν ότι η πόρτα ανοιγόκλεινε πολύ γρήγορα όταν προγραμματίστηκε και δεν μπορούσαν να μειώσουν την ταχύτητα ικανοποιητικά μέσω του προγραμματισμού. Αποφάσισαν λοιπόν να ξανακάνουν τις πόρτες με μια άλλη διάταξη, αυτή τη φορά παράλληλα με το οριζόντιο επίπεδο, χρησιμοποιώντας τον κοχλία μέσω του οποίου η ταχύτητα μειώθηκε αρκετά.

Τα παιδιά ασχολήθηκαν με τα ρομποτάκια τους με φοβερή όρεξη, με μεράκι και μεγάλη προσήλωση. Συνεργάστηκαν άψογα, επίλυσαν κατασκευαστικά προβλήματα στη διαχείριση των μηχανισμών, χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους στη διακόσμηση του έργου, προγραμμάτισαν για να επιτύχουν το αποτέλεσμα που ήθελαν.

Σημειώνεται ότι το πρώτο σετ ρομποτικής του σχολείου ήταν προσφορά της Cosmote. Το δεύτερο παραχωρήθηκε από τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής, Βαγγέλη Γερασιμάτο, ο οποίος είναι και πατέρας παιδιών τα οποία υπήρξαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας. Ένα σετ δωρήθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και ένα από την Εθνική Επιτροπή eTwinning. Στη συνέχεια, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος δώρισε δύο σετ ρομποτικής, μετά από ενέργειες του Διευθυντή, Χρήστου Καφτηράνη, ενώ δυο σετ συμπεριλαμβάνονταν στο καινούργιο εργαστήριο Πληροφορικής που το σχολείο παρέλαβε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

«Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι εμπιστεύτηκαν και στήριξαν το Εργαστήρι Πληροφορικής του σχολείου της Ποσειδωνίας» κατέληξε η κ. Ιωσηφίδου, καθιστώντας γνωστό πως ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται πλέον και από τα παιδιά του Ε2 για την πραγματοποίηση αντίστοιχων εργασιών.