Εκδήλωση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου στο Ενυδρείο Κινίου

  • Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2019 - 14:41

Το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου, συμμετέχοντας ενεργά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» για το σχολικό έτος 2018-2019, με θέμα: «Ενυδρείο Σύρου, στο Κίνι: Ανάδειξη και εκσυγχρονισμός του με χρήση νέων τεχνολογιών», σας προσκαλεί να παρευρεθείτε, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:30, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ενυδρείο στο Κίνι.

Στο πρόγραμμα δραστηριοποιήθηκαν οι μαθητές της Α’ τάξης Λυκείου: Αρβανίτης Βασίλης, Δαρζέντας Ισίδωρος, Μιχάλοβιτς Σταύρος, καθώς και ο μαθητής της Β τάξης Μαριάνος Γιάννης.

Την επίβλεψη και τον γενικό συντονισμό της εργασίας είχε ο καθηγητής τους στο σχολείο, Ζορμπάς Θανάσης, φυσικός. Η αρχική ιδέα προέκυψε από προηγούμενη επίσκεψη του συντονιστή στο εντυπωσιακό ενυδρείο που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το τεχνικό δελτίο και ο οικονομικός προγραμματισμός της δράσης έγιναν από τον διευθυντή του σχολείου Χατζηιερεμία Συμεών, με την ενεργή συμπαράσταση του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών.

Η προγραμματική και οικονομική υποστήριξη έγινε από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ”. Δράση MIS 5011051.

Οι μαθητές συγκέντρωσαν πληροφορίες που αφορούν σε περίπου 30 είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών του Ενυδρείου που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο Κίνι της Σύρου. Επιστημονικές ονομασίες, τα συνηθισμένα ονόματα των ψαριών,  περιγραφή τους, μέγεθος, βιοτόπους που ζουν, στοιχεία αναπαραγωγής και άλλες ιδιαίτερες πληροφορίες. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το χταπόδι διαθέτει δύο εγκεφάλους και τρεις καρδιές, η σμέρνα, όταν δαγκώνει, βγαίνει και κόβει τη λεία της  με δεύτερες εσωτερικές σιαγόνες κ.ά.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί η εξαιρετική συνεργασία και καθοδήγηση του κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλου που με τις επιστημονικές του γνώσεις και την αγάπη του για το αντικείμενο, προσπάθησε ώστε η ομάδα εργασίας να πετύχει το επιστημονικά εγκυρότερο αποτέλεσμα που όμως να απευθύνεται στον «πολύ κόσμο».

Ακολούθως, τα κείμενα ηχογραφήθηκαν με τη βοήθεια των καθηγητριών: Αργυροπούλου Αναστασίας (φιλολόγου), Χατζηνικολάου Δέσποινας (πλοιάρχου), Σταθοπούλου Μπέσσυς (Γαλλικών) και Ζορμπά Θανάση (Φυσικού). Την ηχογράφηση επιμελήθηκε ο μαθητής της Α’ τάξης του ΓΕΛ Σύρου Ρωμανός Στρογγύλης.

Παράλληλα, με τη βοήθεια του μαθητή της Γ’ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου Κάρτα Σταύρου και κάνοντας χρήση υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής ελήφθησαν φωτογραφίες και βίντεο μέσα από τις δεξαμενές του ενυδρείου.

Ήχος και εικόνα έσμιξαν τεχνολογικά και δημιουργήθηκαν βίντεο που «ανέβηκαν» στο YouTube. Καρτέλες με τις βασικά στοιχεία των ψαριών, φωτογραφίες και ειδικό αυτοκόλλητο που «σκανάρεται» με τη βοήθεια ενός smartphone κινητού και wi-fi, επιτρέπουν στο χρήστη να ακούσει τα βίντεο που υπάρχουν στο YouTube. Επίσης, δημιουργήθηκαν και μεγάλες αφίσες με επιστημονικές πληροφορίες γενικά για τα ψάρια, τα θαλάσσια ρεύματα  και την αλατότητα των ελληνικών θαλασσών, προβλήματα οικολογικής διαχείρισης καθώς  και πληροφορίες για τα ψάρια-εισβολείς στα ελληνικά νερά π.χ. λαγοκέφαλο, γερμανό κ.ά.

Ενδιαμέσως όλων αυτών, η ομάδα εργασίας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο μεγάλο ενυδρείο Ηρακλείου Κρήτης και συνέλεξε πολλές επιπλέον πληροφορίες για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Με την βοήθεια δε χορηγίας, από τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σύρου, για την οποία το σχολείο τους ευχαριστεί θερμά, οι μαθητές είχαν την δυνατότητα για εξειδικευμένη ξενάγηση που αφορούσε σε όλη την διαδικασία «πίσω» από τις δεξαμενές, τα συστήματα ψύξης των δεξαμενών, μηχανικού και βιοχημικού καθαρισμού τους, τον τρόπο εκτροφής των ψαριών και πολλά άλλα, μιλώντας με ειδικούς ενυδριολόγους. Το υλικό αυτό έχει καταγραφεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταλλήλως. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν τις τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης και ανάδειξης που έχει το υπάρχον ενυδρείο της Σύρου.

Με τη μετάφραση των κειμένων και σε άλλες γλώσσες, τη δημιουργία κουίζ και άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με τα ψάρια του ενυδρείου, αλλά και με την επίλυση του χρόνιου προβλήματος καλύτερης ψύξεως των δεξαμενών (που τους καλοκαιρινούς μήνες δοκιμάζει τις αντοχές των ψαριών του ενυδρείου), προσδοκούμε ο χώρος αυτός να γίνει πόλος έλξης για το νησί και την περιοχή και να ενημερωθεί πληρέστερα η τοπική κοινωνία.

Τέλος, ενημερώθηκε και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου που και αυτός θα μπορούσε να συνδράμει τον κ. Στέλιο Μαύρη που φροντίζει και προμηθεύει ψάρια το ενυδρείο με πολύ μεράκι για πολλά χρόνια τώρα. Επίσης, κάθε ενδιαφερόμενος που θα ήθελε να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή είναι ευπρόσδεκτος.

 

Η πρόσκληση ισχύει για όσους θέλουν να παρευρεθούν ελεύθερα.

Επιπλέον θα υπάρχει μικρός μπουφές για τους παρευρισκόμενους, με την συνδρομή σπουδαστών και εκπαιδευτή του τμήματος Μαγειρικής τέχνης του Δημοσίου ΙΕΚ Σύρου.