Ολοκλήρωση του διδακτικού έτους για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

  • Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2019 - 06:13

Το  Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 πραγματοποίησε την εκδήλωση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας της Σύρου για τις δράσεις  του. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ,  συγγενείς και φίλοι των εκπαιδευομένων,  εκπρόσωποι εκπαιδευτικών δομών και κάτοικοι της Σύρου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Διευθυντής του Σχολείου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του ΣΔΕ:

α) στον ιδιαίτερα ευέλικτο εκπαιδευτικό χαρακτήρα του σχολείου, ο οποίος στηρίζεται στις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων,

β) στο καινοτόμο του πρόγραμμα σπουδών, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων τα οποία δε διαθέτουν τις αναγκαίες δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας,

γ) στη δυνατότητα επανασύνδεσης των μαθητών του σχολείου με την εκπαιδευτική διαδικασία και τη συνέχιση της εκπαίδευσης τους στα Εσπερινά Λύκεια του νησιού

δ) στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο, τις τοπικές κοινωνίες, τους  πολιτιστικούς φορείς αλλά και τις επιχειρήσεις.

Επειδή η 21η Ιουνίου είναι ημέρα της μουσικής  στη συνέχεια της εκδήλωσης και στη μνήμη του Στέλιου Βαμβακάρη, ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο με τους «Εν Χορδαίς και Οργάνοις, η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή».

Οι δάσκαλοι της σχολής: Βαμβακούσης Α., Μαραγκός Δ., Παχνιστής Φ. και  Χασανδρινός, συνοδευόμενοι από μαθητές της σχολής, πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους υπέροχες μελωδίες.

Στη συνέχεια εκπαιδευτικοί του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκαν στο σημαντικό ρόλο του ΣΔΕ στις νησιωτικές κοινωνίες, καθώς τη φετινή χρονιά 44 εκπαιδευόμενοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο ΣΔΕ και με το απολυτήριο του Γυμνασίου μπορούν να βρουν μια θέση εργασίας, να βελτιώσουν την εργασία τους ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Εσπερινά Λύκεια.

Εργασίες εστιασμένες στον τόπο

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι παρουσίασαν αποσπάσματα από τις εργασίες τους στο πλαίσιο του project ενώ ταυτόχρονα με τις  παρουσιάσεις οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν video με φωτογραφίες από τις δράσεις του Σχολείου. 

Ενδεικτικά οι εκπαιδευόμενοι του Β’ κύκλου, σε συνεργασία με  τις καθηγήτριες: Συλιβάνη Ε. και Λύκου Ι., παρουσίασαν το θέμα «Σμιλεύοντας τις μνήμες».

Πρόκειται για μια έρευνα για το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, ένα μνημείο σπάνιας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1834, ενώ ο Άγιος Γεώργιος είναι η τρίτη εκκλησία της Ερμούπολης καθώς χτίστηκε το 1839.

Η ομάδα θέλησε όχι μόνο να το μελετήσει και να ανακαλύψει περισσότερες πληροφορίες, αλλά ταυτόχρονα, ως ενεργοί πολίτες του τόπου μας, να αναδείξει την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος και να διεκδικήσει την προστασία και την αποκατάστασή του.

Οι εκπαιδευόμενοι του  Α1’ κύκλου, σε συνεργασία με τους καθηγητές: Βακόνδιο Ν. και Κολλάρου Μ., παρουσίασαν το θέμα «Συριανές γεύσεις».

Η ομάδα θέλησε να μελετήσει τοπικά προϊόντα και ταυτόχρονα να αναδείξει τις επιτυχημένες επιχειρήσεις του νησιού μας.

Η ομάδα επισκέφτηκε τη βιοτεχνία λουκουμιών Κανακάρης και έμαθε μυστικά για το πιο διάσημο προϊόν της Σύρου, το εργαστήριο Φύσις όπου γνώρισε την αξιοποίηση των τοπικών αρωματικών φυτών για την παραγωγή αρωματικών σαπουνιών, θεραπευτικών κρεμών κά.

Ακολούθησαν επισκέψεις στο ελαιοτριβείο του κ. Κουλούρη στην Αζόλιμνο όπου παράγεται ο επονομαζόμενος «χρυσός» του νησιού και την κρεατεμπορική του κ. Καπέλου όπου δοκίμασαν ανάμεσα σε άλλα τα γνωστά συριανά λουκάνικα.

Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν με τη βιοτεχνία Πρέκας γνωστή για το εμπόριο  παραδοσιακών μας προϊόντων, με ξεχωριστή ανάμεσα τους την κάπαρη και ολοκληρώθηκαν με τη βιοτεχνία Τυροσύρα, την οικογενειακή τυροκομική επιχείρηση που συνεχίζει να παράγει και να προσφέρει σε συριανούς και επισκέπτες το διάσημο τυρί «Σαν Μιχάλη».

Η ομάδα ευχαρίστησε όλους τους επιχειρηματίες για τη φιλοξενία στους χώρους τους αλλά και για την ευγενική προσφορά προϊόντων τους για την εκδήλωση του ΣΔΕ.

Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι του  Α2’ κύκλου, σε συνεργασία με  τις καθηγήτριες: Πάπιτση Χ. και Κολλάρου Μ., παρουσίασαν το θέμα «O λόφος της Άνω Σύρου».

Η ομάδα θέλησε να μελετήσει την ιστορία του λόφου της Άνω Σύρου και ταυτόχρονα να αναδείξει τα αξιοθέατα του λόφου.

Πρόκειται για μια έρευνα για το Σα Τζώρτζη,  ένα μνημείο σπάνιας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, το μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, το μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων, τα μοναστήρια  αλλά και τα σοκάκια και τις γειτονιές του μεσαιωνικού οικισμού.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις απέδειξαν ότι οι εκπαιδευόμενοι με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του Σχολείου αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν και όχι μόνο γνώρισαν καλύτερα τον τόπο τους αλλά και ολοκλήρωσαν με ενθουσιασμό  τις εργασίες τους.

Η βραδιά έκλεισε με τους καλεσμένους να απολαμβάνουν τους μεζέδες που πρόσφερε το Σχολείο.