Συμμετοχή και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης στον επερχόμενο «25ο Δρόμο Ειρήνης»

«Σκυταλοδρομία» μνήμης από Συριανούς μαθητές και φοιτητές

  • Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2019 - 06:12

Το 1ο Γυμνάσιο Σύρου, συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων μνήμης για το Πολυτεχνείο (1973) και την επακόλουθη τουρκική εισβολή στη Κύπρο (1974), διοργανώνει τον «25ο Δρόμο Ειρήνης» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 14:30 μ.μ. με την επίδειξη Ολυμπιακών Αθλημάτων από φιλοξενούμενους Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους πρωταθλητές της χώρας μας. Στη συνέχεια θα δοθεί η εκκίνηση της μεγάλης διαδρομής (ώρα:15:15), κατόπιν η εκκίνηση της μεσαίας διαδρομής (ώρα 15: 30) και τέλος η εκκίνηση της μικρής διαδρομής (ώρα 15:45).

Το πολιτιστικό, ιστορικό και πολιτισμικό αυτό γεγονός, εκφράζεται με αθλητικό, αλλά όχι αγωνιστικό χαρακτήρα. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια πλαισιώνουν την εκδήλωση αυτή και συμμετέχουν, ως δρομείς Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι πρωταθλητές και Βαλκανιονίκες, οι οποίοι τιμούνται από το σχολείο μας και από την Περιφέρεια, για τη συνολική προσφορά τους στον Ελληνικό αθλητισμό.

Φέτος, για πρώτη φορά, θα συμμετέχουν, εκτός των μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εμπνεύστρια και συντονίστρια της εκδήλωσης είναι η εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Παρασκευή Λακαταμίτου.

Η όλη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Αρχικά, θα υπάρξει η δυνατότητα επίδειξης των αθλημάτων από τους/τις Ολυμπιονίκες που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα, θα γίνει επίδειξη Άρσης Βαρών γυναικών, Τάε Κβο Ντο, Ιστιοπλοΐας και Ελεύθερης Πάλης.

Τρεις διαδρομές

Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου άλλα και ενδιαφερόμενοι από την τυπική ή μη Εκπαίδευση θα καλύψουν τη μεγάλη διαδρομή, συνολικής απόστασης 4,5 χιλιομέτρων με σημείο εκκίνησης την πλατεία Μιαούλη. Σταθμοί της διαδρομής: Άγιος Νικόλαος, Δόξα, Βροντάδο, Ξηρόκαμπος, Λαλακιά, ΙΚΑ, παραλιακή οδός, Ερμού και επιστροφή στην πλατεία Μιαούλη (τερματισμός).

Μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα διανύσουν τη μεσαία διαδρομή, συνολικής. Τα παιδιά θα κατευθυνθούν από την πλατεία Μιαούλη προς την οδό Ερμού, τη Σταματίου Πρωίου, το ΙΚΑ, την πλατεία Ηρώων και επιστρέφοντας από την παραλιακή οδό και την Ερμού θα τερματίσουν στην πλατεία Μιαούλη.

Τέλος, μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα διανύσουν τη μικρή διαδρομή, συνολικής απόστασης 1.0 χιλιομέτρου. Εκκίνηση από την Πλατεία Μιαούλη, οδός Ερμού, παραλιακή οδό προς πλατεία Κανάρη, επιστροφή από παραλιακή οδό προς Ερμού, επιστροφή πάλι στην πλατεία Μιαούλη και τερματισμός.

Σημειώνεται πως, όλοι οι μαθητές θα τρέξουν πίσω από ένα στεφάνι Δάφνης, το οποίο θα φέρει ο προπορευόμενος μαθητές και θα εναλλάσσει με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ανά διαδρομή. Θα καταβληθεί προσπάθεια, έτσι ώστε όλες οι δρομείς να τερματίσουν ταυτόχρονα στην πλατεία Μιαούλη.

Μετά του πέρας του «25ου Δρόμου Ειρήνης», όλοι/ες οι δρομείς θα κατευθυνθούν στην πλατεία Τσιροπινά, όπου και θα τελεστεί Τρισάγιο στην προτομή του ήρωα Σπύρου Μουστακλή, θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων από τα σχολεία και τις τοπικές αρχές, οι χαιρετισμοί των επισήμων, οι απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές/τριες και τέλος, θα δοθούν αναμνηστικά βραβεία στους/τις πρωταθλητές/τριες.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών/τριων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετέχουν ως δρομείς στον  «25ου Δρόμου Ειρήνης» θα πρέπει να κατατεθούν, από τους Γονείς/Κηδεμόνες, ψηφιακά μέσω του παρακάτω υπερσυνδέσμου: https://forms.gle/YTnmp4wuqW91h2yU6

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου (Ερμούπολη 841 00, τηλ. 2281082359).