Σημαντικές τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Επιστροφή στα θρανία μόνο για τους τελειόφοιτους

Συνέντευξη του Διευθυντή του ΣΔΕ Σύρου, Γιώργου Στεφάνου

Πρόωρα ολοκληρώθηκε το διδακτικό έτος για τους μαθητές του πρώτου κύκλου σπουδών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, βάσει του νέου κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας τους, μετά τη δίμηνη αναστολή των εκπαιδευτικών δομών, λόγω… κορωνοϊού.

Τα ΣΔΕ άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, για να υποδεχτούν αποκλειστικά και μόνο τους μαθητές της Β’ Τάξης, οι οποίοι συνεχίζουν τη φοίτησή τους με επιπλέον διδακτικές ώρες, προκειμένου να καλύψουν την ύλη τους και να παραλάβουν κανονικά το απολυτήριό τους έως τη λήξη της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα αυξάνεται από είκοσι πέντε-που ήταν μέχρι πρότινος- σε τριάντα πέντε ώρες, με την προσθήκη 2 διδακτικών ωρών την ημέρα, για το χρονικό διάστημα από 18 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2020». Στόχος αυτής της αλλαγής είναι η κάλυψη της ύλης που δεν παραδόθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο εντός των έξι εβδομάδων που απομένουν.

Λήξη των μαθημάτων για τους εκπαιδευόμενους του Α’ Κύκλου

Από την άλλη, οι γραμματισμοί του πρώτου έτους σπουδών ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Ως εκ τούτου, οι μαθητές που ξεκίνησαν φέτος τη φοίτησή τους στα ΣΔΕ, προάχθηκαν απευθείας στη Β’ Τάξη και θα επιστρέψουν πια στα θρανία για τον δεύτερο και τελευταίο κύκλο τους.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Μαρτίου 2020, ημέρα έναρξης της αναστολής των σχολείων, η Α’ Τάξη των ΣΔΕ ολοκλήρωσε το πρώτο τετράμηνο, έχοντας ήδη αξιολογηθεί για όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι οι μαθητές της Α’ Τάξης που είχαν αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους και είχαν αξιολογηθεί θετικά, προβιβάζονται απευθείας στη Β’ Τάξη και θα καλύψουν το διάστημα κατά το οποίο δε διδάχτηκαν την επόμενη χρονιά με κάποια αύξηση των προβλεπόμενων ωρών», εξήγησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, Γιώργος Στεφάνου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα ΣΔΕ προσπαθούν να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια στους τελειόφοιτους μαθητές, που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, ενώ οι μαθητές του Α’ κύκλου θα έχουν την ευκαιρία να καλύψουν οποιαδήποτε κενά το επόμενο διδακτικό έτος.

Οχτώ μαθητές ανά αίθουσα

Οι αίθουσες διδασκαλίας του Α’ κύκλου αξιοποιούνται πλέον για τη φιλοξενία μαθητών της Β’ τάξης, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε περισσότερα τμήματα βάσει των νέων μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας.

Το ΣΔΕ Σύρου μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας του, χρησιμοποιούσε τρεις αίθουσες, μία για τους μαθητές της α’ τάξης και δύο για τους μαθητές της β’ τάξης. Η αίθουσα που σήμερα είναι ελεύθερη έχει δοθεί σε κάποιους μαθητές του επόμενου κύκλου, ώστε ο συνολικός αριθμός να μην υπερβαίνει τα 6-7 άτομα ανά τμήμα. Στην περίπτωση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, δεν ισχύει το όριο των 15 ατόμων όπως εφαρμόζεται στα σχολεία με μικρά παιδιά, που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερο φορτίο. Δεδομένου ότι στα ΣΔΕ φοιτούν ενήλικες, κάποιοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας, οι μαθητές του β’ κύκλου σπουδών στη Σύρο χωρίστηκαν σε τρία τμήματα, ώστε να υπάρχουν 8 άτομα ανά αίθουσα. «Μερικοί από αυτούς, συμπληρώνοντας μία υπεύθυνη δήλωση, αξιοποιούν και τη δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα πέντε μόνο μαθητές να φοιτούν δια ζώσης, σκορπισμένοι στις γωνίες μιας αίθουσας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Διευκρινίζεται ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση του ΣΔΕ έχει διαφορετική μορφή από την τηλεκπαίδευση που εφαρμόζεται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές μορφές. «Κάποιοι μαθητές μας δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να συμμετέχουν ηλεκτρονικά. Επομένως, εμείς τους δίνουμε κάποιες φωτοτυπίες για το σπίτι και μετά από μία εβδομάδα μας τις φέρνουν και παραλαμβάνουν καινούριες, ούτε ώστε να προσπαθούν να συμπληρώνουν μόνοι τους αυτά που δεν παρακολουθούν από κοντά».

Καμία απώλεια στη μαθητική δύναμη

Αναφορικά με την προσέλευση των μαθητών μετά την επανέναρξη των ΣΔΕ, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την άποψη ότι η αναστολή της λειτουργίας τους ωφέλησε σε κάποιο βαθμό εκείνους που λόγω της ενασχόλησής τους με τον τουρισμό απέχουν από την εκπαιδευτική διαδικασία για την προετοιμασία των επιχειρήσεων.

«Λόγω της καθυστέρησης λειτουργίας τους, οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν έχουν κάποια δυσκολία να συνεχίσουν τα μαθήματα. Επιπλέον, ο αριθμός των απουσιών παρέμεινε σταθερός στο 220, παρότι για δύο μήνες ήμασταν κλειστοί. Έτσι, φαίνεται πως, φέτος πολλοί μαθητές θα ολοκληρώσουν ευκολότερα τις σπουδές τους». Οι μαθητές του β’ κύκλου που έχουν ξεπεράσει το όριο των απουσιών τους, θα κληθούν να καλύψουν αυτό το κενό στο πρώτο μισό του επόμενου διδακτικού έτους και θα λάβουν το απολυτήριό τους τον Μάρτιο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι, ένας από τους στόχους του ΣΔΕ Σύρου, που ως γνωστόν λειτουργεί παρατήματα σε Νάξο και Σαντορίνη είναι η ίδρυση τμημάτων σε περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Το αίτημα για τη δημιουργία τμήματος στο νησί της Πάρου έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις σχετικά με την έγκαιρη ή μη ικανοποίησή του. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής κ. Στεφάνου επικοινώνησε με την αρμόδια υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία επιφυλάχθηκε να του απαντήσει. «Δε γνωρίζω αν οι διαδικασίες κινηθούν άμεσα ή καθυστερήσουν λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Πάντως, η ηγεσία δεν είναι αρνητική», υπογράμμισε, υπογραμμίζοντας πως τη δεδομένη στιγμή, το ενδιαφέρον των εξελίξεων επικεντρώνεται κυρίως στην στελέχωση των σχολείων με στόχο την έγκαιρη λειτουργία τους. «Αυτό φαίνεται από τη βιασύνη στην ανανέωση των αποσπάσεων των μονίμων εκπαιδευτικών προκειμένου να είναι έτοιμοι. Στην περίπτωση που τα σχολεία ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου, όπως συζητιέται, μπορεί και τα ΣΔΕ να λειτουργήσουν νωρίτερα από τον Οκτώβρη».

Λιτές οι φετινές απονομές τίτλων

Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού λειτουργίας δεν επιτρέπεται, προς το παρόν, η πραγματοποίηση πρότζεκτ, στο πλαίσιο των οποίων οι μαθητές του ΣΔΕ αναλάμβαναν πρωτοβουλίες και έκαναν εργασίες με θέματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η φετινή τελετή απονομής των τίτλων που θα δοθούν συνολικά σε 58-60 μαθητές του Β’ κύκλου θα είναι πιο λιτή. «Λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων, δεν μπορούμε να καλέσουμε φίλους και συγγενείς, αλλά θα ανταμείψουμε με το χειροκρότημά μας τον κόπο των μαθητών που ολοκληρώνουν τις διετείς σπουδές τους», σημείωσε ο κ. Στεφάνου. Καθίσταται γνωστό ότι φέτος θα αποφοιτήσουν από το ΣΔΕ 58-60 μαθητές, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του σχολείου. Η απονομή των τίτλων στη Σύρο υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στη Νάξο (26/06) και στη Σαντορίνη (29/06), ώστε όλες οι εκκρεμότητες να έχουν τακτοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου και οι μαθητές να είναι σε θέση να κάνουν αιτήσεις για την κάλυψη θέσεων εργασίας.