Ίδρυση και λειτουργία Εσπερινών Λυκείων στη Νάξο και Εργαστηριακού Κέντρου στη Σαντορίνη

Νέες εκπαιδευτικές δομές στις Κυκλάδες

  • Δευτέρα, 22 Ιουνίου, 2020 - 06:10

Δύο εσπερινά σχολεία στη Νάξο και ένα νέο Εργαστηριακό Κέντρο με έδρα τον Πύργο Καλλίστης στη Σαντορίνη περιλαμβάνονται πλέον στον κατάλογο των εκπαιδευτικών δομών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα λειτουργήσουν στις Κυκλάδες από το σχολικό έτος 2020-2021.

Η απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών και Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού Γενικού Λυκείου στη Χώρα Νάξου, Εσπερινού ΕΠΑΛ στο Φιλώτι Νάξου και του Εργαστηριακού Κέντρου Θήρας -τρίτου κατά σειρά στο νομό μετά τη Σύρο και τη Νάξο- δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως, η ίδρυση του Εσπερινού ΓΕΛ είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, τον Νοέμβριο του 2019. Βάσει της σχετικής απόφασης, το σχολείο θα στεγαστεί στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ημερήσιου ΓΕΛ, οι οποίες κρίνονται κατάλληλες για να καλύψουν τις παρουσιαζόμενες ανάγκες. Το εκτιμώμενο μαθητικό δυναμικό, σύμφωνα με υπάρχουσες αιτήσεις, ανέρχεται σε τουλάχιστον ογδόντα άτομα, εκ των οποίων σύμφωνα με τα έγγραφα των Διευθυντών του Γενικού Λυκείου Νάξου, του 1ου και 2ου Γυμνασίου Νάξου και του Γυμνασίου Βίβλου, οι ανήλικοι μαθητές ανέρχονται σε πενήντα τρείς (53). Το εκπαιδευτικό προσωπικό της υπό ίδρυση μονάδας δύναται να καλυφθεί με διάθεση καθηγητών από τα σχολεία Δ.Ε. της Νάξου, με παράλληλη πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών, εφόσον καταστεί ανάγκη.

Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν πέντε τομείς: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Οικονομίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Μηχανολογίας, Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός «η ίδρυση Εσπερινών δομών στη Νάξο ήταν δίκαιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας που διψάει για μάθηση, και γι’ αυτό από την αρχή διεκδικήσαμε την ίδρυση και των δύο δομών. Ευχαριστούμε την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας, καθώς και τους Υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης, ευχαριστώ θερμά τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κα Αναστασία Γκίκα, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου αυτού!».