Ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των μαθητών που παρέλαβαν τον τίτλο των διετών σπουδών τους σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη

Ρεκόρ αποφοίτων στο ΣΔΕ Σύρου

Συνολικά 57 μαθητές αποφοίτησαν φέτος από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τους καρπούς των κόπων τους απολαμβάνουν σήμερα 21 μαθητές από τη Νάξο, 13 μαθητές από τη Σαντορίνη και 23 μαθητές από τη Σύρο, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον δεύτερο κύκλο φοίτησής τους στο ΣΔΕ, παραλαμβάνοντας τον τίτλο τους από τον Διευθυντή, Γιώργο Στεφάνου και τους υπερήφανους καθηγητές τους.

Ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των φετινών αποφοίτων επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη διαρκώς ανοδική πορεία του σχολείου που χρόνο με το χρόνο αυξάνει το μαθητικό δυναμικό του, τυγχάνοντας εκτίμησης, εμπιστοσύνης και αναγνώρισης από τις κοινωνίες των νησιών, στα οποία προσφέρει το πολύτιμο έργο του.

Από την πλευρά του, το προσωπικό συγχαίρει τους μαθητές του και τους ενθαρρύνει να μην παρατήσουν την προσπάθειά τους, αλλά να εγγραφούν σε κάποιο από τα εσπερινά Λύκεια του τόπου τους για να φτάσουν έως το τέλος του εκπαιδευτικού ταξιδιού τους.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Στεφάνου υπογραμμίζει ότι η ευκαιρία αυτή δίνεται πλέον και σε παλαιούς και νέους αποφοίτους του ΣΔΕ από το παράρτημα της Νάξου, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Εσπερινού Γενικού Λυκείου στη Χώρα και Εσπερινού ΕΠΑΛ στο Φιλώτι Νάξου. «Ήδη σπρώχνουμε αρκετούς μαθητές μας να κάνουν το βήμα, ώστε αυτά τα δύο σχολεία να αποκτήσουν μαθητικό δυναμικό και να μην είναι μόνο στα χαρτιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετική ενημέρωση γίνεται και μέσω των social media της ομάδας του σχολείου. «Από την αντίδραση των αποφοίτων, διαπιστώνω ότι μας παρακολουθούν και πολλοί εξ’ αυτών θα το τολμήσουν».

Οι απονομές των τίτλων σπουδών σε Νάξο και Σαντορίνη πλαισιώθηκαν από βιντεοπροβολές με αναμνηστικές φωτογραφίες από τα δύο χρόνια σπουδών των αποφοίτων και κάποια από τα πρότζεκτ που είχαν ολοκληρωθεί. Από την άλλη, η αντίστοιχη εκδήλωση της Σύρου ήταν πιο λιτή, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών,  με την ελπίδα να πραγματοποιηθεί κάτι πιο ολοκληρωμένο σε μελλοντικό χρόνο, που θα επιτρέπει και συναντήσεις σε κλειστό χώρο.

Δυναμική η πορεία του Σχολείου στη Νάξο

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι μαθητές του Α’ Κύκλου προάχθηκαν με απόφαση του υπουργείου απευθείας στο δεύτερο έτος σπουδών. Βάσει αυτού, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στα θρανία του ΣΔΕ θα επιστρέψουν 15 μαθητές από τη Σύρο, 18 μαθητές από τη Σαντορίνη και 32 (!) μαθητές από τη Νάξο. Όπως υποστηρίζει ο κ. Στεφάνου «τον τελευταίο καιρό, η φήμη και το όνομα του σχολείου ακούγονται όλο και περισσότερο στο νησί της Νάξου». Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία του με τον Διευθυντή του ΓΕΛ Νάξου, Ματθαίο Χατζηπέτρο, το ΣΔΕ στεγάζεται στον συγκεκριμένο χώρο. «Τώρα, με την ίδρυση του Εσπερινού Λυκείου, θα έχουμε το απόγευμα συστέγαση και με αυτό το σχολείο, οπότε οι απόφοιτοί μας θα συνεχίσουν στον ίδιο χώρο κι έτσι, θέλω να πιστεύω ότι θα αισθάνονται το κτίριο του σχολείου, σαν το δεύτερο σπίτι τους».

Οι εγγραφές για την επόμενη χρονιά έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόμενοι που παρακολουθούσαν δια ζώσης μαθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου υπέβαλαν τις αιτήσεις τους και ενημερώθηκαν για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους τον προσεχή Σεπτέμβρη. Τα τμήματα των πρωτοετών λειτουργούν συνήθως στα μέσα Οκτωβρίου σε αντίθεση με αυτά των δευτεροετών που ξεκινούν λίγο νωρίτερα, δεδομένου ότι ο αριθμός των μαθητών είναι γνωστός και προκαθορισμένος από τον προηγούμενο κύκλο.

Εν αναμονή διευκρινίσεων για τη νέα χρονιά

Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως τη Διεύθυνση του ΣΔΕ είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε να μην συναθροίζονται πολλοί μαθητές στην ίδια αίθουσα. «Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό το στοιχείο θα μας επηρεάσει την επόμενη σχολική χρονιά. Θα εξαρτηθούν όλα από την πορεία της πανδημίας. Είχε τεθεί μέγιστος αριθμός τα 15 άτομα, ενώ παλαιότερα ήταν 20. Επομένως, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα εάν για παράδειγμα οι 32 μαθητές της Νάξου χωριστούν σε δύο τμήματα των 16 ατόμων ή σε τρία. Αυτό θα κριθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο», εξηγεί ο κ. Στεφάνου. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν θα υπάρξει τροποποίηση στον αριθμό των μαθητών που αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση ενός νέου τμήματος. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάει καλύτερα η χρονιά και θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, υπήρχαν αρκετοί μαθητές οι οποίοι με υπεύθυνη δήλωση ενημέρωσαν το Σχολείο ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Συνεπώς, από ένα σημείο και μετά δεν παρακολουθούσαν τα μαθήματα δια ζώσης και εφαρμόστηκε για τους ίδιους η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία. «Και αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο περιμένουμε πώς θα υλοποιηθεί του χρόνου».