Εν αναμονή της νέας παρτίδας μασκών με σωστές προδιαγραφές και τα σχολεία της Σύρου

Λάθος «μεγάλων διαστάσεων»

Έντονες αντιδράσεις στους γονείς και βροχή χιουμοριστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν οι μεγάλων διαστάσεων μάσκες που διανεμήθηκαν στους μαθητές, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 1/3 των μασκών, δηλαδή 1.500.000, που κατασκευάστηκαν και εστάλησαν από την ΚΕΔΕ στους Δήμους για να μοιραστούν στα σχολεία και από κει, στα παιδιά, έφεραν λάθος διαστάσεις. Το πρόβλημα δε είναι εντονότερο στις μικρότερες ηλικίες, καθώς οι συγκεκριμένες μάσκες καλύπτουν ολόκληρα τα πρόσωπα των μαθητών.

Το γεγονός αυτό ανέδειξαν με τη σειρά τους και γονείς μαθητών από τη Σύρο, αναρτώντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες των παιδιών τους, μέσω των οποίων γίνεται αντιληπτό ότι οι εν λόγω μάσκες δεν είναι ούτε λειτουργικές, ούτε χρηστικές.

Π. Λίτσας: «Ο Δήμος θα παρέμβει όπου χρειαστεί»

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Παναγιώτη Λίτσα το πρόβλημα στο νησί μας δεν ήταν το ίδιο μεγάλο συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο αναμένεται από την ΚΕΔΕ επόμενη παρτίδα μασκών με τις σωστές προδιαγραφές. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει εγκυκλίου, θα παραδοθούν στα σχολεία συνολικά τρεις παρτίδες μασκών. Μέχρι και σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξει συμπληρωματική φουρνιά για την αντικατάσταση των πρώτων μασκών που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή εάν οι αρμόδιοι φορείς προβούν σε άλλες προσωρινές λύσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Λίτσας στην «Κοινή Γνώμη», στην περίπτωση που καταγραφούν σχετικές ανάγκες από σχολεία του νησιού, ο Δήμος θα φροντίσει να τα προμηθεύσει με χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης. Επισημαίνει βέβαια, πως την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, όλοι οι μαθητές παρουσιάστηκαν στο σχολείο τους φορώντας τη δική τους μάσκα, όπως προβλέπουν τα ισχύοντα μέτρα, ως εκ τούτου δεν υπήρχε μαθητής που περίμενε να του δοθεί η πολυσυζητημένη μάσκα της κυβέρνησης.

Παύση της παραγωγής με τις λάθος διαστάσεις

Παρόλα αυτά, ο θόρυβος που προκλήθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή, οδήγησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος να σταματήσει την παραγωγή μασκών με τις προδιαγραφές που είχε η πρώτη παρτίδα. Από την πλευρά της, διευκρινίστηκε ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, καθορίστηκαν αποκλειστικά από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

«Εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε. Τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει το διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, ανέλαβε την ευθύνη επισημαίνοντας πως αυτές οι διαστάσεις είχαν δοθεί από την επιτροπή των ειδικών αλλά για τα υφάσματα πριν ραφτούν και μετατραπούν σε μάσκες.

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

ΚΕΔΕ: «Θετικό ότι η αρμόδια επιτροπή του Υπ. Υγείας αναγνώρισε το λάθος της»

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου προχώρησε σε ενημέρωση των μελών του για τις ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός για την προμήθεια και διανομή των μασκών στα σχολεία.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο γεγονός ότι έγινε τις προηγούμενες μέρες «μεγάλη κουβέντα για το αν έπρεπε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις μάσκες», τόνισε ότι « Μόνο η ΚΕΔΕ μπορούσε να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Καταφέραμε αυτό που κάποιοι χαρακτήριζαν ως ακατόρθωτο και υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να το αναλάβουμε. Πετύχαμε να τρέξουμε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα έναν «καθαρό» διαγωνισμό σε μόλις δύο εβδομάδες, χωρίς ενστάσεις και προμηθεύσαμε όλα τα σχολεία με μάσκες ώστε ανοίξουν με ασφάλεια. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό με άλλο τρόπο.

Αυτό που ήρθε να χαλάσει την εικόνα της όλης μας προσπάθειας είναι το λάθος με το μέγεθος των μασκών, για συγκεκριμένες ηλικίες μαθητών. Η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναγνώρισε το λάθος της και παραδέχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε περιγράψει τις προδιαγραφές των μασκών δεν ήταν σωστός, με αποτέλεσμα η μεγάλη διάσταση της μάσκας να μην είναι κατάλληλη ως προς το μέγεθός της, για τα παιδιά. Όμως το λάθος αυτό δεν ακυρώνει την προσπάθεια που έγινε από την ΚΕΔΕ και τις υπηρεσίες της».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που τους αρέσει να αποποιούνται των ευθυνών τους. «Στη συγκεκριμένη φάση όμως δεν ήταν ευθύνη της ΚΕΔΕ οι προδιαγραφές των μασκών. Θα ήταν δική μας ευθύνη αν δεν κάναμε τον διαγωνισμό, αν κάναμε λάθη στη διαδικασία του διαγωνισμού ή αν δεν προλαβαίναμε την έγκαιρη παράδοση. Όμως ήμαστε συνεπέστατοι αφού οι μάσκες πήγαν στα σχολεία. Θα ήθελα πραγματικά να μην είχε γίνει αυτό το λάθος στις διαστάσεις και να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ξεκίνησε και η διαδικασία παράδοσης των δοχείων νερού στα Δημοτικά Σχολεία της Σύρου. Εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων άρχισαν να παραλαμβάνουν τα ειδικά πακέτα από τα γραφεία του Δήμου προκειμένου στη συνέχεια να δοθούν στους μαθητές.

Ετικέτες: