ΕΠΑΛ Σύρου: «Καμπανάκι» για τις πολύτιμες μαθησιακές ώρες που χάνονται και τη διακινδύνευση της υγείας των μαθητών

Αντίθετοι στην κατάληψη εκπαιδευτικοί και γονείς

 

Με την υπόσχεση ότι θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση των αιτημάτων τους για τη βελτίωση του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι καθηγητές του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου ζητούν από τους μαθητές και τις μαθήτριες τη λήξη της εν εξελίξει κατάληψης και την επιστροφή τους στις τάξεις για τη συνέχιση των μαθημάτων.

Στην επιστολή που υπογράφει ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου, Επαμεινώνδας Λέστος, δίνονται απαντήσεις στα αιτήματα που τέθηκαν από τους μαθητές ως λόγοι της κατάληψης σε μια προσπάθεια του εκπαιδευτικού προσωπικού να βάλει τέλος σε αυτή τη δυσάρεστη – όπως χαρακτηρίζει- για όλους κατάσταση, αλλά και να ενημερώσει παράλληλα γονείς και κηδεμόνες.

Μέτρα για την προφύλαξη της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών

Δεδομένου ότι η αντίδραση των μαθητών που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ισχύοντα μέτρα πρόληψης έναντι του κορωνοϊού, ο κ. Λέστος καθιστά γνωστές τις ενέργειες στις οποίες προέβη το ΕΠΑΛ Σύρου για την εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών εντός του σχολείου.

Όπως υπογραμμίζεται, πριν από την έναρξη της νέας διδακτικής χρονιάς, το ΕΠΑΛ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην υγεία και ασφάλεια των μαθητών/τριών, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, φρόντισε για τη διενέργεια προληπτικού διαγνωστικού μοριακού ελέγχου στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, με τα αποτελέσματα να προκύπτουν αρνητικά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς για τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που πρέπει να τηρούνται στο σχολείο (χρήση μάσκας και αντισηπτικού, πλύσιμο χεριών, αποφυγή συνωστισμού κλπ.). Επιπλέον, διαμορφώθηκαν ξεχωριστά διαλείμματα από το ΓΕ.Λ για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ στα κυλικεία τοποθετήθηκαν αυτοκόλλητες ταινίες στο πάτωμα για τήρηση αποστάσεων. 

Διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα τμήματα γενικής παιδείας του ΕΠΑΛ Σύρου έχουν λιγότερους από 23 μαθητές: 19-20 μαθητές στη Α’ και Β΄ τάξη και 21-22 στη Γ’ τάξη, καθώς δημιουργήθηκε ακόμη ένα τμήμα γενικής παιδείας, 14 αντί 13 πέρυσι, με τον ίδιο περίπου συνολικό αριθμό μαθητών. Σημειώνεται μάλιστα, πως αυτό έγινε για την αποφυγή συνωστισμού, κυρίως στην Α’ και Β’ τάξη που οι ώρες μαθημάτων γενικής παιδείας είναι περισσότερες, εκμεταλλευόμενοι όλα τα περιθώρια διαθέσιμων αιθουσών του σχολείου.

Ως προς τη χρήση μάσκας, υπενθυμίζεται πως αυτή είναι υποχρεωτική για όλους (μαθητές/καθηγητές/βοηθητικό προσωπικό) στους εσωτερικούς χώρους και μέσα στις σχολικές αίθουσες βάση νόμου, ενώ πέρα από τα διαλείμματα θα δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές/τριες για ολιγόλεπτο διάλειμμα μάσκας. 

Επιπλέον, γίνεται γνωστό ότι στο ΕΠΑΛ Σύρου ανέλαβαν υπηρεσία και εργάζονται 2 καθαρίστριες με πλήρες ωράριο για τη διαρκή και σχολαστική απολύμανση-καθαριότητα των χώρων, από την αρχή της χρονιάς.  Στο σχολείο υπάρχει πυρασφάλεια, τόσο στις αίθουσες όσο και τα εργαστήρια, που ανανεώνεται κάθε χρόνο από το Δήμο. 

 

Έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων

Ως προς τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, που αποτελεί πάγιο αίτημα των μαθητών του ΕΠΑΛ Σύρου, ο Διευθυντής ενημερώνει πως έχουν ήδη υποβληθεί προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δύο σχετικά έγγραφα αιτήματα  (το πρόσφατο στα τέλη Αυγούστου) για επισκευή-συντήρηση σε πορτοπαράθυρα, σοβάδες, χρωματισμούς, ηλεκτρικά, αθλητικές εγκαταστάσεις. 

Επίσης, έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τον τομέα πληροφορικής η επέκταση του Internet σε όλες τις αίθουσες του ΕΠΑ.Λ για αναβάθμιση της διδασκαλίας με χρήση ΤΠΕ, ενώ θα γίνει άμεσα προμήθεια νέου αθλητικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής  σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.  Τα τελευταία χρόνια το σχολείο εκσυγχρονίζεται διαρκώς σε Η/Υ και εργαστηριακό εξοπλισμό. 

 

Αυξάνεται η πιθανότητα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης

Καταλήγοντας, ο κ. Λέστος υπενθυμίζει ότι η κατάληψη σχολικού χώρου και η παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται ακόμη και αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, ιδιαίτερα αν παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, η χρήση μάσκας κλπ. Προσθέτει δε ότι με τη συνέχιση της κατάληψης χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες, ιδιαιτέρως για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Τάξης που επιθυμούν να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Επιπλέον σχολική κατάληψη που διαρκεί πάνω από 3 ημέρες,  αναπληρώνεται με μαθήματα σε αργίες, γιορτές, Σάββατα, επέκταση σχολικού έτους, υποχρεωτικά. Τέλος, αυξάνεται η πιθανότητα της υποχρεωτικής σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για όλους/ες σας.

«Εμείς προσπαθούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα με παιδαγωγικό και δημοκρατικό τρόπο. Ήδη την ημέρα του Αγιασμού σας ανακοινώσαμε ότι χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση, τη δική σας αλλά και των γονέων σας, για να τηρήσουμε όλοι με προσοχή τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας που προβλέπουν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τους κινδύνους, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε γιατροί ή νοσηλευτές και πολλοί από εμάς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», αναφέρει ο κ. Λέστος.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα βασικά αιτήματά τους έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή πρόκειται να ικανοποιηθούν, οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Σύρου καλούν τους μαθητές να λήξουν την κατάληψη και να προσέλθουν στις τάξεις για μάθημα, που είναι και ο σκοπός για τον οποίο βρίσκονται στο σχολείο. «Συνεχίζεται την κατάληψη, χάνετε το δίκιο σας και το μόνο που πετυχαίνετε είναι χάσιμο πολύτιμων μαθησιακών ωρών που κάποια στιγμή τη φετινή χρονιά θα αναπληρωθούν υποχρεωτικά, ενώ παράλληλα διακινδυνεύετε την υγεία σας, την υγεία των γονιών σας, των φίλων σας και των καθηγητών σας», υπογραμμίζει ο Διευθυντής.

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων: «Δεν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για κατάληψη»

Με τις θέσεις των καθηγητών συντάσσεται η πλευρά των γονέων, δηλώνοντας αντίθετη στη λογική μιας κατάληψης με αιτήματα, που στην πλειοψηφία τους έχουν δρομολογηθεί. «Πέρα από το θέμα της μάσκας, οι μαθητές δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα κτιριακά προβλήματα του ΕΠΑΛ, που ομολογουμένως χρήζουν αποκατάστασης, ωστόσο αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του σχολείου», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γιάννης Ρούσσος. Όπως αναφέρει, η Διεύθυνση του ΕΠΑΛ έχει υποβάλει σχετικά αιτήματα προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τα οποία έχουν αξιολογηθεί και τεθεί σε προτεραιότητα. «Είχα συνάντηση με τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα ο οποίος μου εξήγησε πως κάνουν ό,τι μπορούν. Περιμένουν έγκριση κάποιας χρηματοδότησης, όμως θαύματα δε γίνονται. Όλα αυτά απαιτούν μια διαδικασία και δε σημαίνει ότι το σχολείο έχει αδιαφορήσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος συνεδρίασε χθες το απόγευμα στο Φοίνικα με στόχο τη σύνταξη ενός κειμένου προς πληροφόρηση των γονέων, καθώς πολλοί εξ’ αυτών δεν έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης. Καταλήγοντας, ο κ. Ρούσσος ενημέρωσε πως σε περίπτωση συνέχισης της κατάληψης, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου θα συγκαλέσει την προσεχή Δευτέρα το σχολικό συμβούλιο σε συνεδρίαση.

Παράλληλα με το ΕΠΑΛ, συνεχίζεται και η κατάληψη στο Γενικό Λύκειο Σύρου με ελάχιστες ψήφους διαφορά ανάμεσα στα υπέρ και τα κατά. Ειδικότερα, 107 μαθητές ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της κατάληψης, ενώ 105 μαθητές εκδήλωσαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στις τάξεις.