Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στην Camera Zizanio του Φεστιβάλ Ολυμπίας

Κινηματογραφικό «ταξίδι» στη δημιουργικότητα των μαθητών

Στο Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα συμμετέχει η ταινία “Πίσω από τις πόρτες” της κινηματογραφικής ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας.

Η Συνάντηση θα διεξαχθεί παράλληλα με το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και περιλαμβάνει 186 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο. Οι ταινίες συμμετέχουν σε τρία διαγωνιστικά τμήματα: Ελληνικό με 74 ταινίες, Ευρωπαϊκό με 82 ταινίες από 27 χώρες και Διεθνές με 30 ταινίες από 17 χώρες και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (έως 12 ετών, 13 – 16 και 17 – 20).

Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή από πολλές απόψεις. Η Camera Zizanio συμπληρώνει είκοσι χρόνια παρουσίας και έχει πλέον καθιερωθεί σαν η πιο σημαντική διοργάνωση του είδους της διεθνώς. Οι συμμετοχές ταινιών ακολουθούσαν μέχρι τώρα μια διαρκή ανοδική παρουσία ενώ μεγάλωνε το ενδιαφέρον των παιδιών από όλο τον κόσμο να έρθουν στον Πύργο και να πάρουν μέρος στις δράσεις του Φεστιβάλ.

Λόγω της πανδημίας, η επετειακή Camera Zizanio, όπως και το Φεστιβάλ Ολυμπίας υποχρεωτικά θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού από το εξωτερικό.

Οι ταινίες που υποβλήθηκαν φέτος είναι σαφώς λιγότερες από τις περυσινές που είχαν φτάσει τις δυο χιλιάδες. Η πανδημία, που υποχρέωσε τα σχολεία να διακόψουν για μεγάλο διάστημα τη λειτουργία τους, εμπόδισε τις κινηματογραφικές ομάδες να δουλέψουν και να παράγουν ταινίες.

Παρ’ όλα αυτά οι ταινίες που υποβλήθηκαν ανήλθαν στις 1.400. Πολλές από αυτές δημιουργήθηκαν σε συνθήκες lockdown και μας μεταφέρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά της πανδημίας και των αντιδράσεων των νέων διεθνώς. Παράλληλα αποτελούν έκφραση της αδάμαστης δημιουργικότητας και ευρηματικότητας των νέων που ξεπερνά κάθε εμπόδιο.

Οι διευρυμένες με παιδιά από όλη την Ελλάδα κριτικές επιτροπές θα απονείμουν όπως έχει καθιερωθεί τρία βραβεία για κάθε ηλικιακή κατηγορία τόσο στο Ελληνικό όσο και το Ευρωπαϊκό διαγωνιστικό τμήμα, ενώ από ένα βραβείο σε κάθε ηλικιακή κατηγορία στο Διεθνές. Παράλληλα θα υπάρξουν και τα ειδικά βραβεία του ελληνικού τμήματος.

Η ταινία «Πίσω από τις πόρτες» δημιουργήθηκε τη σχολική χρονιά 2019-2020 από 23 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Μαρία Ιωσηφίδου.