Δυνατότητα πρόσληψης έντεκα δασκάλων και καθηγητών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πλήρωση θέσεων στις Κυκλάδες

Έκτακτο προσωπικό για κάλυψη νοσούντων εκπαιδευτικών

Φροντίδα για το εκπαιδευτικό έργο δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας και των κρουσμάτων στα σχολεία

Σε προσλήψεις έντεκα 3μηνιτών μπορούν να προχωρήσουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες προκειμένου να καλύψουν κενά στις σχολικές μονάδες, που προκύπτουν από νοσούντες εκπαιδευτικούς που μπαίνουν σε καραντίνα λόγω Covid-19, ώστε να στηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο και τη γνώση των μαθητών.

Τη σχετική δυνατότητα παρέχει το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας ανακοινώσει τα ονόματα των εκπαιδευτικών στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, προκειμένου να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις τους και να υπάρχει άμεσα αναπλήρωση κενού σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας στο νομό Κυκλάδων.

Για τη σχετική δυνατότητα ρωτήθηκε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εν λόγω εξέλιξη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν κενά σε σχολεία της νησιωτικής περιοχής.

Πάντως, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, κανένα σχολείο στις Κυκλάδες δεν έχει κλείσει λόγω πανδημίας, ασχέτως αν έχουν “καταργηθεί” προσωρινά ολοήμερα, ώστε το εκπαιδευτικό προσωπικό να μετακινηθεί για να καλύψει θέσεις νοσούντων εκπαιδευτικών.

Η ίδια απάντησε αναλυτικά για τις σημερινές έκτακτες συνθήκες, εντός των οποίων καλούνται να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Aπό Παρασκευή 21/1 στα σχολεία

Από το Υπουργείο Παιδείας με σχετική προχθεσινή ανακοίνωση, γνωστοποιήθηκε πως για το διδακτικό έτος 2021-2022 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές: Α. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: (α) 156 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων Γενικής Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), (β) 1161 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη Γενική Εκπαίδευση. Β. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: (α) 107 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων Γενικής Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), και (β) 1048 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη Γενική Εκπαίδευση. Επιπλέον, προσλαμβάνονται 28 μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι ανωτέρω συνάπτουν συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 111 του ν.4821/2021 (Α΄ 134), όπως ισχύει. Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022. Επί της διαδικασίας τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες και ανάληψης υπηρεσίας, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να ανατρέξουν στην διεύθυνση www.minedu.gov.gr/anaplirotes όπου έχουν αναρτηθεί οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις. Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr.

Επιπλέον δυσκολία στην κάλυψη κενών σε νησιωτικά σχολεία

Σχετικά με τις ανωτέρω τοποθετήσεις, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης υπήρξε σαφής ως προς τη σχετική δυνατότητα, η οποία παρέχεται από το 2021.

“Από πέρυσι έχει ξεκινήσει αυτό με την πανδημία. Προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί για τρεις μήνες και αν υπάρχει ανάγκη, δεν απολύονται στο τρίμηνο, αλλά γίνεται παράταση της πρόσληψης. Δηλαδή πέρυσι κάναμε αρκετές παρατάσεις” γνωστοποίησε η ίδια, σημειώνοντας ακόμη πως, οι εν λόγω αναπληρώσεις, “κατά κύριο λόγο είναι γι αυτούς που νοσούν από Covid-19 ή ενδεχομένως ανά Διεύθυνση που υπάρχει ανάγκη”.

“Κάπου μπορεί να έχουμε μία κενή θέση από άτομο που έχει νοσήσει, να μετακινηθεί κάποιος. Αυτοί οι αναπληρωτές εξυπηρετούν ανάγκες και ιδίως για νοσούντες” πρόσθεσε η κα Παραμυθιώτου, απαντώντας καταφατικά και στην ερώτηση αν αυτά τα 11 άτομα επαρκούν ως “εφεδρικό” προσωπικό (5 σε Δ.Ε. και 6 σε Π.Ε.).

“Ναι μας ικανοποιεί. Είναι μία ευμετάβλητη κατάσταση οι νοσούντες στα σχολεία. Κάθε μέρα έχουμε διαφορετικά στοιχεία. Ζητήσαμε να μας δώσουν βασικές ειδικότητες. Δηλαδή στην Πρωτοβάθμια, δασκάλους και νηπιαγωγούς και στη Δευτεροβάθμια, φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς. Είναι δύσκολο εγχείρημα να καταφέρεις να καλύψεις το κενό μίας ξαφνικής νόσησης σε ένα σχολείο, πόσο μάλλον εμείς στα νησιά που δεν έχουμε και την ευκολία της μετακίνησης” σχολίασε η ίδια, λέγοντας όμως πως, παρόλα αυτά “προσπαθούμε με αυτά που μας δίνουν και με τη διαχείριση που κάνουν οι Διευθύνσεις, να λειτουργούμε καλά στα σχολεία.”.

Στην ερώτηση αν οι τοποθετήσεις θα γίνουν από τις ίδιες τις Διευθύνσεις, απάντησε θετικά. “Θα γίνονται από τις Διευθύνσεις ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κανένα κλειστό σχολείο στις Κυκλάδες. Έπαυσαν προσωρινά κάποια ολοήμερα

Η ίδια ρωτήθηκε και για το αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχολεία κλειστά στα νησιά των Κυκλάδων. “Στις Κυκλάδες μέχρι στιγμής για το 50% συν ένα σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δεν έχουμε κλειστό σχολείο. Έχουμε μόνον αναστολές ολοήμερων στην Πρωτοβάθμια. Κι αυτό για να μετακινηθεί ο εκπαιδευτικός σε άλλο σχολείο που έχουμε νοσούντα εκπαιδευτικό” γνωστοποίησε η ίδια, τονίζοντας πως με τις παραπάνω 3μηνες προσλήψεις, “θα βοηθηθούμε και σε αυτό το κομμάτι”.

Επιπρόσθετα, ρωτήθηκε και για τον αριθμό των κρουσμάτων στα σχολεία. “Έχουμε κάποια κρούσματα καθημερινά. Άλλες φορές ανεβαίνουν κι άλλες κατεβαίνουν, Σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν μπορούμε να πούμε αριθμό γιατί αυτό αλλάζει από μέρα σε ημέρα. Εκεί που βλέπουμε πως ησυχάζουμε, εκεί πάλι ανεβαίνει ο αριθμός” ανέφερε, απαντώντας τέλος και για το αν υπάρχουν οικογένειες και γονείς που λόγω της αύξησης κρουσμάτων της Covid-19, δεν στέλνουν τα παιδιά στα σχολεία τους.

“Αυτό συνέβη λίγο σε μεγαλύτερο βαθμό την πρώτη εβδομάδα, μετά τις γιορτές. Όντως υπήρξε αυτή η κατάσταση. Κάποιοι γονείς λειτούργησαν έτσι. Όταν έχουμε κρούσμα σε τμήμα, εκεί πρέπει να κάνουν τα rapid test τα παιδιά και να υπάρχει προσοχή” σχολίασε, σημειώνοντας τέλος πως, “Αυτήν την εβδομάδα, δεν είχαμε υψηλό αριθμό απουσιών όπως την πρώτη.”.