Τρεις ταινίες μικρού μήκους με την τεχνική stop motion animation δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού με θέμα την κλιματική αλλαγή

Οι μικροί παραγωγοί ταινιών του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, δημιουργούν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους για την κλιματική αλλαγή στον κόσμο και στη Σύρο, ενώ προτείνουν και αλλαγές στην καθημερινότητά μας για την καταπολέμησή της.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, που πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, αλλά και της συμμετοχής του σχολείο στο έργο Erasmus+ «Healthy Styles – Pathways for Life» και της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Life Terra οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης δημιούργησαν τρεις ταινίες μικρού μήκους με την τεχνική stop motion animation.

Τα παιδιά, αφού μελέτησαν ηλεκτρονικές πηγές σχετικές με την κλιματική αλλαγή, και έμαθαν σχετικά με το μείζον αυτό πρόβλημα συζητώντας και με τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, προετοίμασαν τα σχετικά σενάρια, τα storyboard, τα απαραίτητα σκηνικά και δημιούργησαν ούτε μία, ούτε δύο... αλλά τρεις ταινίες μικρού μήκους.

Η πρώτη ταινία ασχολείται με τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, η δεύτερη αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο «σπίτι» τους, τη Σύρο, ενώ η τρίτη ταινία, περιέχει λύσεις που προτείνουν τα παιδιά, σχετικά με την αντιμετώπισή της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Erasmus+ αναφορικά με νέα «μονοπάτια» ζωής, για ένα υγιές μοντέλο ζωής, συμμετέχουν σχολεία από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και τη Λετονία.

Η πρωτοβουλία για το έργο, εδράζεται στην επιθυμία της εκπαιδευτικής κοινότητας να μεταδώσει στους μαθητές της τις απαραίτητες γνώσεις, εμφυσώντας, μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που προκύπτει μέσα από τις δράσεις, την αξία του σεβασμού προς το περιβάλλον. Σταθερή πεποίθηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα είναι, πως το σχολείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα, προκειμένου να γαλουχηθεί μία νέα γενιά που θα συμβάλει καθοριστικά για ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος, σκοπό αποτελεί η ενημέρωση και η γνώση να ξεκινήσει από τα ίδια τα παιδιά, αλλά και τα νοικοκυριά τους, με την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινότητα. Στη συνέχεια, θα δοθεί η δυνατότητα για την ανταλλαγή προβληματισμών και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων, για την ανάπτυξη ιδεών, όσον αφορά στη δημιουργία χώρων πρασίνου, στην προώθηση των μη ρυπογόνων μεταφορών, στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, στην διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την υπεύθυνη κατανάλωση, στη δημιουργία χώρων χωρίς αποκλεισμούς κλπ.

Σημειώνεται επίσης, ότι τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα.