Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Σύρου

Ψήφισμα για την ενδεχόμενη μετατροπή του ΕΠΑΛ Σύρου σε πρότυπο

  • Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022 - 10:24

Γονείς και εκπαιδευτικοί του νησιού συναντηθήκαμε ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της ΣΣΠΑΕ, να μετατρέψει το μοναδικό Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο της Σύρου σε «Πρότυπο».

Μας ξένισε εξ αρχής το γεγονός ότι δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, ενώ το θέμα «βγήκε προς τα έξω» από τον σύλλογο διδασκόντων του ΕπαΛ Σύρου, πράγμα που όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε, ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει συγκεκριμένη μεθόδευση και απόπειρα αιφνιδιασμού της σχολικής κοινότητας του νησιού.

Η απόφαση του ΥΠΑΙΘ να δημιουργήσει πειραματικά και πρότυπα σχολεία είναι τετελεσμένη και για όλα αυτά υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ως γονείς έχουμε να καταθέσουμε την εξής μοναδική μας ανησυχία:

Πώς είναι δυνατόν το ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΠΑΛ να μετατραπεί σε «πρότυπο»; Βλέπουμε τους νόμους και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στις περιοχές που δημιουργούνται πρότυπα σχολεία, υπάρχουν και άλλες επιλογές για τα παιδιά που «αποκλείονται» από τα πρότυπα ή πειραματικά. Στη Σύρο είδαμε φέτος την μετατροπή σχολείων (νηπιαγωγείου, δημοτικού & γυμνασίου) σε πειραματικά! Ίσως κάποιοι να διαφωνούν, όμως ΟΛΟΙ έχουν την επιλογή να πάνε σε «κανονικές» σχολικές δομές τα παιδιά τους.

Εάν μετατραπεί το ΕΠΑΛ Σύρου σε πρότυπο ΕΠΑΛ, οι μαθητές που θα αποκλειστούν είτε γιατί δεν περάσουν τα τεστ δεξιότητας που προβλέπονται με την αριθμ. 28270/Δ6/14-3-2022 υπ. απόφαση του ΥΠΑΙΘ είτε γιατί λόγω μείωσης του αριθμού εισακτέων και του χαμηλού βαθμού απολυτηρίου τους ότι και αν ισχύσει τελικά, σε ποιο ΕΠΑΛ θα πάνε; Θα πάνε στη Μύκονο; Θα πάνε στην Πάρο; Που; Θα μείνουν εκτός λυκειακής εκπαίδευσης και θα πάνε σε σχολές κατάρτισης; Ίσως κάποιοι το επιλέξουν! Το θέμα είναι όμως να μην αποκλείεται κανένας μαθητής, καμία μαθήτρια από το δικαίωμά τους να πάρουν ένα απολυτήριο λυκείου και ειδικά από το ΕΠΑΛ και πτυχίο! επιπέδου 4!

Για τους λόγους αυτούς,

  • Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην μετατροπή του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ Ημερήσιου ΕπαΛ της Σύρου σε «πρότυπο».

  • Απαιτούμε να παραμείνει το Ημερήσιο ΕπαΛ Σύρου και εφόσον η πολιτεία αποφάσισε ότι χρειάζεται να υπάρχει «Πρότυπο ΕπαΛ» ας δημιουργήσει ένα νέο σχολείο!

  • Απαιτούμε όλοι μαθητές και οι μαθήτριες του νησιού μας να έχουν τη δυνατότητα επιλογής σε σχολεία όλων των βαθμίδων χωρίς να αποκλείονται λόγω του βαθμού τους ή της αποτυχίας τους σε εξετάσεις αξιολόγησης δεξιοτήτων.

  • Το θέμα αφορά όλη την Συριανή κοινωνία, γι’ αυτό και ζητάμε να συζητηθεί άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο.