Ο καθιερωμένος αγιασμός πραγματοποιήθηκε χθες σε όλα τα σχολεία της χώρας

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς

Καθηγητές, γονείς και μαθητές παραβρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στους προαύλιους χώρους των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Σύρου, για τον καθιερωμένο αγιασμό που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του νέου σχολικού έτους και την επιστροφή στα θρανία.

Έπειτα από τις δύσκολες προηγούμενες σχολικές χρονιές, οι  μαθητές επέστρεψαν φέτος  στα σχολεία τους χωρίς μάσκες και μέτρα για αποστάσεις, ενώ ο αγιασμός τελέστηκε παρουσία των γονέων,  θυμίζοντας τις εποχές που ο κορωνοϊός δεν είχε μπει ακόμα στη ζωή μας.

Εκπρόσωποι της εκκλησίας έδωσαν την ευχή και τη συμβουλή τους στους μαθητές

Οι Σεβασμιώτατοι π. Πέτρος Στεφάνου και Δωρόθεος Β’ παραβρέθηκαν στον αγιασμό των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ, των Γυμνασίων και των Λυκείων Σύρου, όπου τους συνόδευαν εκπρόσωποι της εκκλησίας και των αρχών του τόπου. Ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π.Πέτρος Στεφάνου, στα εκπαιδευτήρια Δελασάλ, αφού τέλεσε τον αγιασμό και ευχήθηκε στα παιδιά και τους γονείς τους για τη νέα σχολική χρονιά, απευθύνθηκε στους μαθητές: “Επιτέλους ξεκινάει μια σχολική χρονιά που θα είναι όπως τις γνωρίζαμε, όπου θα μπορούμε να βρισκόμαστε μαζί, να παίζουμε μαζί χωρίς το φόβο της πανδημίας -ελπίζουμε τουλάχιστον. Οπότε, να ξέρετε ότι εσείς είστε από τα τυχερά παιδιά που έχετε ένα τόσο ωραίο σχολικό περιβάλλον, πολύ καλούς δασκάλους και τώρα που θα συναντηθείτε ξανά με τους φίλους σας θα μπορείτε και να παίξετε μαζί αλλά και να μάθετε πολλά και ωραία πράγματα. Γι’ αυτό θα έλεγα, ειδικά οι μεγαλύτεροι, επιδοθείτε στη μελέτη και προσπαθήστε με κάθε τρόπο να πετύχετε τους στόχους σας γιατί τα πάντα κατακτώνται με πολύ κόπο”

Στη συνέχεια, ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, πήρε το λόγο : “Είναι μεγάλη χαρά σήμερα για όλα τα σχολεία σε όλη την πατρίδα μας. Εύχομαι το κάθε παιδί, όχι μόνο του, αλλά κρατώντας το χέρι του άλλου παιδιού σαν μία οικογένεια να περάσετε αυτόν το χρόνο εδώ με δύναμη. Με αγάπη για τα γράμματα και τα βιβλία σας, κυρίως με αγαπή ο ένας για τον άλλον γιατί το σχολείο είναι μια ευκαιρία να κάνουμε φίλους που δεν θα τους αποχωριστούμε ποτέ. Εύχομαι μια καλή κι ευλογημένη χρονιά και στο τέλος του χρόνου, όπως ο καλός γεωργός όταν θερίζει το χωράφι του θέλει να γεμίσει τις αποθήκες του με καλό σιτάρι , στο τέλος του σχολείου, η συγκομιδή αυτού του σχολείου να είναι πολύ πλούσια για όλους”

Στον αγιασμό των Λυκείων, ο Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β’, συνεχάρη αρχικά τους απόφοιτους της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και τους καθηγητές τους για τις επιτυχίες τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις, λέγοντας ωστόσο πως σαν κοινωνία, έχουμε όλοι ευθύνη για τη σωστή διαπαιδαγώγησή των παιδιών. Στη συνέχεια, ο κ. Δωρόθεος μίλησε για τους κόπους και τις θυσίες των γονέων, προτρέποντας τους μαθητές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για ακόμα μια σχολική χρονιά:“Θέλω να πω συναισθανόμενος τους γονείς σας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από μεγάλες οικονομικές δυσκολίες κι όμως δεν σας στέρησαν τίποτα, πρέπει να αναγνωρίσετε τον κόπο τους και την αγωνία τους. Έρχεται και μια οικονομική κρίση στην πατρίδα μας που τα πράγματα οικονομικά για όλους μας θα δυσκολέψουν και είμαι βέβαιος ότι οι γονείς σας ακόμα και μέσα από αυτήν την τελευταία δυσκολία  θα πράξουν το καλύτερο για να μη σας στερήσουν τίποτα. Γι αυτό έχετε ιερό χρέος να προσπαθήσετε για να μη διαψεύσετε την αγωνία τους , τον κόπο τους , τον μόχθο τους και την ελπίδα που κρύβουν μέσα στην καρδιά τους για εσάς. Οι ελπίδες των γονιών σας είναι και ελπίδες όλων μας. Γιατί σε αυτήν την κοινωνία έχουμε όλοι μια ευθύνη, ο καθένας από το δικό του μετερίζι”

Αμέσως μετά, το λόγο πήραν μαθητές των Λυκείων, εκφράζοντας τις αγωνίες, τα αιτήματά τους και  τις αντιρρήσεις τους απέναντι στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα ενώ οι συμμαθητές τους χειροκροτούσαν και τους επευφημούσαν κάτω από τις σκαλωσιές που στέκονται ακόμα περήφανα πάνω από τα κεφάλια των μαθητών.

Το μήνυμα του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης

 Στον αγιασμό των Λυκείων παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στις δυσκολίες των τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας και στην προσαρμογή που έδειξαν όλοι οι μαθητές στα υγειονομικά μέτρα. Απαντώντας στα αιτήματα που εξέφρασαν οι μαθητές και στις ανάγκες των σχολείων, είπε πως ο δήμος, τη χρονιά που πέρασε έκανε έναν αγώνα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, όπως είπε ο Δήμαρχος, προσπάθησαν για το καλύτερο και, γνωρίζοντας πως οι ανάγκες είναι ακόμα πολλές, δήλωσε πως μέχρι τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής, θα συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε μήνυμά του που διαβάστηκε δια αντιπροσώπων στα υπόλοιπα σχολεία, ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε  στη σημασία και το ρόλο του σχολείου κι ευχήθηκε στα παιδιά για το νέο τους ξεκίνημα: “Η σχολική χρονιά ξεκινάει και φέτος με καινούργιες προσδοκίες και όνειρα. Με καινούργιες ευκαιρίες και δυνατότητες. Το σχολείο αποτελεί το θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας διότι διαμορφώνει και γαλουχεί τους πολίτες του αύριο. Είναι χώρος γνώσης, δημιουργίας , κοινωνικοποίησης, ανάπτυξης και αυτοπραγμάτωσης. Είναι χώρος που όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να εξελίσσουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.  Ως δημοτική αρχή, στεκόμαστε δίπλα σας μέσω των σχολικών επιτροπών και της δημοτικής επιτροπής Παιδείας, για να στηρίξουμε το απαιτητικό και συνάμα σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο. Να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία προκύψει και να διασφαλίσουμε την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων του νησιού μας. Σας ευχόμαστε λοιπόν η επιστροφή στα θρανία να πραγματοποιηθεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και να έχετε μια καλή σχολική χρονιά, μια χρονιά γνώσης , δημιουργίας και προόδου”

Διευθυντές και εκπαιδευτικοί  ξανά στις επάλξεις

Ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ, Διονύσης Μεσσάρης,  υποδέχθηκε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που, μετά από τρία χρόνια ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε παρουσία των γονέων. Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που έγιναν στα εκπαιδευτήρια Δελασάλ αυτά τα χρόνια με τις νέες εγκαταστάσεις και τις δομές οι οποίες αναβάθμισαν σημαντικά τη λειτουργία του σχολείου, τονίζοντας ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή: “ Έπονται πάρα πολλά που θα συνεχιστούν και για όλα τα παιδιά της Σύρου, όχι για τα παιδιά μας μόνο. Έτσι κι αλλιώς, αρχίζουν και λειτουργούν από τώρα οι όμιλοι του σχολείου για όλα τα παιδιά της Σύρου όπως και το φροντιστήριό μας” Κλείνοντας, ο κ. Μεσσάρης ευχαρίστησε όλους όσους εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους στα εκπαιδευτήρια Δελασάλ αλλά και όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο για την ενδυνάμωση κι εξέλιξη του σχολείου.

Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Σύρου, Νικόλαος Ρούμελης, στη δική του σύντομη ομιλία δεσμεύτηκε απέναντι στους μαθητές ότι, μαζί με τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς,  εκτός από το γνωστικό μέρος, θα βοηθήσουν τα παιδιά  σε οτιδήποτε άλλο χρειαστούν και ειδικά στην έκφραση και στη δημιουργικότητά τους. “Επιθυμία μας είναι  να σας δούμε υπεύθυνους πολίτες και χαρά μας είναι να είστε χαρούμενοι και δημιουργικοί μέσα στο σχολείο” είπε ο κ. Ρούμελης. Τέλος, ευχήθηκε στους απόφοιτους της προηγούμενης χρονιάς, να έχουν μια καλή πορεία στις σπουδές τους και καλωσόρισε τους νέους μαθητές ευχόμενος σε όλους “καλή δύναμη”.

Ο Επαμεινώνδας Λέστος, Διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου,το οποίο από φέτος θα λειτουργεί ως Πρότυπο, χαιρέτησε κι εκείνος τα παιδιά και αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στο πρόγραμμα του σχολείου και στις νέες ειδικότητες που προστέθηκαν στην Γ’ Λυκείου.

Στο σχολικό συγκρότημα των Γυμνασίων, αφού τελέστηκε ο αγιασμός, η νέα διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Σύρου, Ρούλα Γκόρτσα, διάβασε το μήνυμα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες των επισήμων και των εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, Ξενοφώντα Βαμβακερού και της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου σε θέματα Παιδείας, Ειρήνης Δράκου.

Νέο ξεκίνημα και για τους μικρούς μαθητές

Οι προαύλιοι χώροι των δημοτικών και των νηπιαγωγείων του νησιού γέμισαν και πάλι με παιδικές φωνές με τους δασκάλους να υποδέχονται με ενθουσιασμό τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους να παρακολουθούν συγκινημένοι.

Στον, από κοινού, αγιασμό του 4ου δημοτικού & 6ου πειραματικού νηπιαγωγείου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης  και πρώην Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Παναγιώτης Λίτσας, καλωσόρισε τους μικρούς μαθητές με αισιοδοξία για το νέο σχολικό έτος: “Ο ενθουσιασμός και η διάθεση που βλέπουμε στα μάτια μικρών και μεγάλων είναι η εγγύηση ότι και αυτή η χρονιά θα είναι επιτυχημένη και ότι οι προσπάθειες όλων θα βρουν τελικά ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει όλους”.

Στο δημοτικό σχολείο Βάρης - Μάννα, η Διευθύντρια Δήμητρα Χαρίση, στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στο ότι το σχολείο, πέρα από πηγή γνώσης και μάθησης, πρέπει να αποτελεί πηγή χαράς, κάτι που οφείλει να είναι στόχος των εκπαιδευτικών και ευχήθηκε η νέα σχολική χρονιά να αποτελέσει ένα ακόμα ωφέλιμο και παραγωγικό ταξίδι της γνώσης, της πνευματικής καλλιέργειας και της προσωπικής ολοκλήρωσης των παιδιών.