«Εφηβεία κι εξαρτήσεις»

  • Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023 - 06:15

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων τόσο του Γυμνασίου Πάρου όσο και του Γενικού Λυκείου Πάρου, αναγνωρίζοντας το πόσο έχει πληγεί ο ευάλωτος ψυχικός κόσμος των εφήβων κατά το διάστημα της πανδημίας, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σχεδίασαν την πραγματοποίηση σημαντικών και καίριων δράσεων - παρεμβάσεων, προκειμένου να βοηθήσουν τους εφήβους μαθητές του νησιού να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της εφηβείας.

Μέσω του Κέντρου Πρόληψης «Θησέας» και σε συνεργασία με τις ψυχολόγους Χρυσαυγή Κανελλοπούλου, Φωτεινή Θεοδωροπούλου και Κλειώ Κουνδουράκη και τα δύο σχολεία κατάφεραν να υλοποιήσουν σε πρώτη φάση την “Παρέμβαση Ευαισθητοποίησης στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων” απευθυνόμενοι στους μαθητές και σε δεύτερη φάση στους εκπαιδευτικούς.

 

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκε ο κύκλος της δράσης «Εφηβεία κι εξαρτήσεις» με την πραγματοποίηση συνάντησης/συζήτησης στην αίθουσα «Γιαγκος Αργυρόπουλος» (ΠΟΛΥΓΩΝΙΚΟ) του Γενικού Λυκείου Πάρου, που απευθυνόταν στους γονείς των μαθητών των σχολείων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πάρου & του Γενικού Λυκείου Πάρου. Την εισήγηση έκανε η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Θησέας» Κυκλάδων, Κλειώ Κουνδουράκη ενώ παρέμβαση και τοποθέτηση έκανε και η ψυχολόγος Φωτεινή Θεοδωροπούλου. Οι παρευρισκόμενοι γονείς και από τα δύο σχολεία εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά μέσα από ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ενδελεχής ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών, για την περίοδο της εφηβείας γενικότερα καθώς και για ζητήματα εξαρτήσεων ειδικότερα (ορισμός, μορφές, αιτιολογία, στάδια και επιπτώσεις των εξαρτήσεων, σύνδεσή τους με τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την ανάπτυξή τους, κατά την περίοδο της εφηβείας).

Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, οι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων, του Γυμνασίου Πάρου & του Γενικού Λυκείου Πάρου, εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους προς το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας», τις ψυχολόγους καθώς και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πάρου & του Γενικού Λυκείου Πάρου για τις πρωτοβουλίες και την άριστη συνεργασία, αποδεικνύοντας πως τέτοιες δράσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση, προσέγγιση κι επίλυση προβλημάτων που άπτονται της εκπαίδευσης.

Η συνάντηση – συζήτηση με θέμα: «Εφηβεία και Εξαρτήσεις» έχει ήδη ολοκληρωθεί σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων όπως η Αντίπαρος, η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ σήμερα, Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί στη Νάξο, στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου «Μανώλης Γλέζος», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του ΓΕΛ Ναξου, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Νάξου και το 1ο Γυμνάσιο Νάξου.