Εκπαίδευση "αλά ιταλικά" για τους μαθητές της Άνω Σύρου

Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ιταλία στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος

Μία μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν δύο εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές από την Ιταλία, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Σύρο την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος Εrasmus+ στο οποίο συμμετέχει το δημοτικό σχολείο Άνω Σύρου.

Ο διευθυντής του σχολείου Νεκτάριος Φαρασόπουλος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την συνεργασία αυτή των μαθητών από τις δύο χώρες, η οποία θα συνεχιστεί με την επίσκεψη των μαθητών και εκπαιδευτικών της Σύρου στην Ιταλία, όπου και θα ολοκληρωθεί το δεύτερο σκέλος της σύμπραξης των δυο σχολείων. "Η επίσκεψη αυτή προέκυψε μετά από την πολύ καλή συνεργασία και επικοινωνία που είχαμε με το συγκεκριμένο σχολείο μέσω ενός προγράμματος Erasmus+ που είχε προηγηθεί και ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο. Λόγω της καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε και την τρέχουσα χρονιά, αξιοποιώντας κάποιους από τους πόρους που είχαμε από το προηγούμενο πρόγραμμα και είχαν παραμείνει στο σχολείο εξαιτίας της καλής διαχείρισης που κάναμε. Αξιοποιήσαμε επομένως αυτό το ποσό και σε συνεργασία με τους γονείς του σχολείου που δέχθηκαν να φιλοξενήσουν τα παιδιά, καταφέραμε να κάνουμε και φέτος άλλες δύο δράσεις κινητικότητας εκ των οποίων η μια πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη εβδομάδα στη Σύρο" αναφέρει ο κ.Φαρασόπουλος.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από το σχολείο της Ιταλίας. ήρθαν στη Σύρο και συμμετείχαν σε δραστηριότητες μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Άνω Σύρου. Επισκέφθηκαν το σχολείο , συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα ρομποτικής , τέχνης κτλ. και πραγματοποίησαν δράσεις εκτός σχολείου, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον τρόπο ζωής, το τοπίο και τον πολιτισμό του νησιού. Επισκέφθηκαν τον μεσαιωνικό λόφο της Άνω Σύρου και την έκθεση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, το Future Lab του πανεπιστημίου όπου συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο και τέλος, ένα παραδοσιακό λουκουμοποιείο ώστε να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Επίσης, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη Σύρο, πήγαν για μπάνιο στη θάλασσα και δοκίμασαν τοπικές γεύσεις. "Όταν επισκέπτεται κάποιος το νησί μας, θέλουμε να του δείχνουμε όλη την εικόνα για τον τρόπο ζωής μας. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται απλοϊκά αλλά για τόσο μικρής ηλικίας παιδιά που ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, αποτελούν μία πολύ σημαντική εμπειρία" αναφέρει ο κ.Φαρασόπουλος και εξηγεί πως αυτά τα προγράμματα έχουν πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές και τις μαθήτριες: "Αυτές οι δράσεις βοηθάνε τα παιδιά όλων των ηλικιών σε πολλούς τομείς και με πολλούς τρόπους, ακόμα κι εκείνα που δεν συμμετέχουν στην κινητικότητα μαθητών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, να γνωρίσουν τον τόπο, να επικοινωνήσουν σε μία ξένη γλώσσα και να γνωριστούν καλύτερα με τους άλλους μαθητές. Ήταν μια πολύ όμορφη και γεμάτη εβδομάδα για όλους μας. Τώρα περιμένουμε με αγωνία τη δική μας επίσκεψη στο δικό τους σχολείο".