Σύρος: Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ βραβεύτηκαν ως σχολείο πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:52

Μία ακόμη σημαντική επιτυχία, αλλά και αναγνώριση των υψηλών εκπαιδευτικών παροχών που προσφέρουν τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, ήταν η βράβευσή τους ως σχολείο πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ο γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ, Διονύσης Μεσσάρης παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον κ. Χάρης Κουντουρό, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αλλά και από τον κ. Σταύρο Σαμουηλίδη, υπεύθυνο ψηφιακών μέσων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Παράλληλα, εκπαιδευτικοί, αλλά και οι 13 μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έλαβαν τιμητικά διπλώματα.

“Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει την αφοσίωση, την προσπάθεια και τη δέσμευση της σχολικής μας κοινότητας στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Σκοπός (του προγράμματος) είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της δημοκρατίας προωθώντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή των νέων στο δημόσιο βίο.  Το σχολείο μας, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2022, έχει υιοθετήσει αυτήν την προοπτική και έχει ενθαρρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες του, να εξερευνήσουν τον πλούτο της ευρωπαϊκής κουλτούρας και να συμμετάσχουν σε δράσεις που βοηθούν στην διεύρυνση των ορίζοντών τους. Αυτή η βράβευση ανήκει σε κάθε μαθητή και μαθήτρια, καθηγητή και εκπαιδευτικό που προσπάθησαν μέσα από διάφορες δράσεις και εργαστήρια να μεταφέρουν των Ευρώπη στις τάξεις τους. Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξη και της αφοσίωσή σας”, τόνισε στην ομιλία της η φιλόλογος των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ, Σταυρούλα Γιαννακου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μεσσάρης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι ‘μας δώσατε μία ευκαιρία σε ένα μικρό ,σχολείο ενός νησιού να συμμετέχει σε ένα μεγάλο γίγνεσθαι, που είναι οι συνδέσεις που είναι με την ευρωπαϊκή, όχι μόνο φιλοσοφία, αλλά και την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Μέσα σε μία χρονιά τα παιδιά έκαναν πολλές δραστηριότητες που τα έφεραν σε επικοινωνία με άλλα σχολεία, με προγράμματα και δράσεις. Όλα τα άνοιξαν τους ορίζοντές τους και καμιά φορά μια μικρή πεταλούδα που πετάει κάπου μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη θύελλα και μια μεγάλη αλλαγή”.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χάρης Κουντουρό, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα δήλωσε πως “είμαι πολύ ενθουσιασμένος με όλα αυτά που άκουσα, ότι δηλαδή συμμετείχατε με ενθουσιασμό και ζήλο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στη διεύθυνση του σχολείου για τη βούλησή σας να ενταχθείτε στο πρόγραμμα και να σας ενημερώσω ότι φέτος το πρόγραμμα αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο, αφού θα συμμετέχουν 120 σχολεία από όλη τη χώρα. Το σχολείο σας ως ένα από τα επιτυχόντα σχολεία πέρυσι, θα συμμετάσχει και τη νέα χρονιά και είμαι απόλυτα βέβαιος πως φέτος θα τα πάτε ακόμα καλύτερα”.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εμπειρίες που αποκόμισαν μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα άρχισε το 2016 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές των Λυκείων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν οι νέοι να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας άλλος βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ επιθυμούν, μέσα από το πρόγραμμα, τη δημιουργία ενός σύγχρονου, επικοινωνιακού, εξωστρεφούς και ασφαλούς σχολείου που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης και εφοδιάζει τις μαθήτριες και τους μαθητές με τις αξίες, τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις που απαιτούνται για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που παίρνουν πρωτοβουλίες και συνεργάζονται, με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της περιοχής τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.