Συμμετοχή του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου Αιγαίου στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

  • Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024 - 13:44

Ο σύλλογος του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίο συμμετέχει στην αυριανή 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Το ψήφισμα του συλλόγου

"Η τραγωδία στα Τέμπη ήταν άλλο ένα ισχυρό σοκ, όχι μόνο για το γεγονός ότι τόσοι νέοι άνθρωποι χάθηκαν άδικα σε μια στιγμή. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε διαρκώς μικρές ή μεγάλες τραγωδίες όπως το ναυάγιο στην Πύλο, το Φαρμακονήσι, το Μάτι, τα εκατοντάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το χρόνο, τους ανθρώπους που πεθαίνουν περιμένοντας το ασθενοφόρο και ένα σωρό άλλα. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι έχουμε δει τα χειρότερα, κάτι άλλο έρχεται να μας διαψεύσει. Και να μην ξεχνάμε ότι οι τραγωδίες δεν είναι απλώς ένα μέγεθος στατιστικής, η απώλεια ενός και μόνο ανθρώπου είναι η απόλυτη τραγωδία για τους οικείους του.

Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν άλλο ένα ισχυρό σοκ και εξαιτίας του κυνισμού με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την πολιτική ηγεσία και όχι μόνο. Εξαιτίας:

- Της ευκολίας με την οποία το έγκλημα αποδόθηκε σε “ανθρώπινο λάθος”, λες και δεν είναι αυτονόητη η ευθύνη των διοικήσεων και της πολιτικής ηγεσίας να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίζονται τεχνικά τέτοιου είδους λάθη.

- Της προκλητικής ελαφρότητας των μελών της “εξεταστικής επιτροπής” που αμέλησε να εξετάσει ουσιώδεις μάρτυρες.

- Της προκλητικής αλαζονείας του υπουργού που δεν ένιωσε καθόλου υπεύθυνος για ένα σιδηρόδρομο που λειτουργούσε με τεχνολογίες περασμένων δεκαετιών και στελέχη με νοοτροπία “πάμε και όπου βγει”.

- Της αδιαφορίας δημόσιων λειτουργών που παρέπεμπαν τους συγγενείς των θυμάτων στις εκκλησίες για παρηγοριά, την ίδια στιγμή που μπαζώνονταν τα πειστήρια του εγκλήματος.

Όλα τα παραπάνω πλήττουν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μας καθώς αποδεικνύεται η κατάφορη καταπάτηση βασικών δημοκρατικών θεσμών. Αλλά και ως εργαζόμενοι, μετά από σχεδόν 15 χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, βλέπουμε την κατάστασή μας διαρκώς να επιδεινώνεται. Ζούμε από τύχη και επιβιώνουμε από συνήθεια. Η Πολιτεία αδιαφορεί για τις δικές μας ανάγκες ενώ επιτρέπει την κερδοσκοπική απληστία τραπεζών και εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων και μικρών εταιρειών. Καμία ουσιαστική στήριξη σε μας τους εργαζόμενους, πέρα από προσβλητικές μικροεπεμβάσεις του τύπου «μάρκετ πας».

Στη φτωχοποίηση που μας επιβάλλεται από τις εφαρμοζόμενες μισθολογικές πολιτικές έρχεται να προστεθεί και η εγκατάλειψη των δημόσιων παροχών, που θα μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας με χειρουργεία που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, μαζικές παραιτήσεις υγειονομικού προσωπικού, μη-εκδήλωση ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσεων σε ακριτικές περιοχές, εισαγωγή χρεώσεων για μέχρι πρόσφατα δωρεάν υγειονομικές παροχές κτλ. Σταθερά ασκούμενη πίεση στην παιδεία, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μετά από χρόνια αποστέρησης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να μας χαριστεί τίποτα, η δημοκρατία και η ποιότητα ζωής είναι κυρίως υπόθεση δικής μας καθημερινής διεκδίκησης.

Στηρίζουμε μαζικά την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου και διεκδικούμε:

-Καμία συγκάλυψη, απόδοση δικαιοσύνης για Τέμπη, Πύλο και υποκλοπές. Όλα στα φως, για να μπει ένα τέλος στο διασυρμό της χώρας για τη λειτουργία των θεσμών.

-Μισθολογικές αυξήσεις 20% και επαναφορά 13-14ου μισθού.

-Παροχή αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσιών υγείας από τις δημόσιες δομές.

-Δημόσια και δωρεάν παιδεία, αποκλειστικά με δημόσια Πανεπιστήμια.

-Στήριξη των κατοίκων των νησιών με πολιτικές για τις συγκοινωνίες και το κόστος διαβίωσης.

-Καμία εμπλοκή της χώρας σε κανέναν πόλεμο, ειρηνευτικός και μόνο ο ρόλος της χώρας μας".