Κινηματογραφικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί

«Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες» στην Ίο

Διοργανώνεται στην Ίο, μια γιορτή για να απολαύσουν όλοι και να καμαρώσουν, για το καλλιτεχνικό αποτύπωμα των παιδιών και των εφήβων του νησιού που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες» της Cinemathesis, το οποίο υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Identity.

«Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες» είναι ένα κινηματογραφικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ίου που τους “προσκάλεσε” να γυρίσουν ένα κινηματογραφικό μονοπλάνο ο καθένας, για να αποκαλύψουν την αθέατη πλευρά, τα τοπόσημα, την ιστορία και τις τέχνες του νησιού τους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν στο Βαλέτειο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ίου, στο 1ο Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο Ίου αλλά και στην ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ίου.

Το πρόγραμμα της γιορτής

Η εκδήλωση θα περιέχει: 1. Προβολή βίντεο της Πρωτοβουλίας «Cycladic Identity» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 2. Καλωσόρισμα Γιάννας Δεληγιάννη, Ιδρύτριας Cinemathesis. 3. Εισήγηση Θεανώς Αγαλόγλου, Project Manager της Πρωτοβουλίας Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 4. Εισήγηση Δημάρχου Ίου, Γκίκα Γκίκα. 5. Λίγα λόγια από μαθητές / μαθήτριες και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. 6. Μουσική από τους μικρούς πιανίστες του νησιού. 7. Προβολή του προγράμματος «Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες». 8. Παραδοσιακοί χοροί ομάδας παιδιών και εφήβων του νησιού. 9. Κέρασμα Πολιτιστικού Ομίλου «Η Φοινίκη».

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δουν φωτογραφικό υλικό της δράσης και να λάβουν καρτ ποστάλ ως αναμνηστικό δώρο.

Το όραμα του Cycladic Identity

Η πρωτοβουλία Cycladic Identity εκπληρώνει το όραμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης να διευρύνει την αποστολή του στις Κυκλάδες, αναγνωρίζοντας και αγκαλιάζοντας τη δυνατότητά του να συμβάλει θετικά στη ζωή τους και στη διατήρηση της ταυτότητάς τους. Λειτουργώντας ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων, το Cycladic Identity επιθυμεί να υποστηρίξει την προστασία της πλούσιας κληρονομιάς των Κυκλάδων και να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες, με απώτερο σκοπό τη Διατήρηση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη της μοναδικής Κυκλαδικής Ταυτότητας. To Cycladic Identity είναι σε ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές αρχές και φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Επιθυμία μας είναι να συμβάλουμε στη διατήρηση μιας συνέχειας σε προγράμματα και δράσεις που έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, καθώς επίσης και να υποστηρίξουμε που απευθύνουν υφιστάμενες ανάγκες.

Ο πολιτισμός που συναντά κανείς στους αρχαιολογικούς χώρους και τις ιστορικές δομές, η μοναδική βιοποικιλότητα που χαρακτηρίζει την τοπική χλωρίδα και πανίδα και η ξεχωριστή άυλη πολιτιστική κληρονομιά που εκδηλώνεται στην καθημερινότητα των νησιών, αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες τους οποίους προτεραιοποιεί η πρωτοβουλία Cycladic Identity.

Ετικέτες: