Στοχευμένες δράσεις του ΕΟΤ για το άνοιγμα της Κινεζικής τουριστικής αγοράς

  • Δευτέρα, 21 Μαΐου, 2018 - 06:23

Η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, εγκαινίασε ως επίτιμη προσκεκλημένη τη σημαντικότερη διεθνή τουριστική έκθεση για τον εξερχόμενο κινεζικό τουρισμό, ITB China, που διοργανώθηκε στη Σαγκάη (16-18/05) με τη συμμετοχή εκθετών από 70 χώρες και όπου η Ελλάδα έχει φέτος ενισχυμένη και δυναμική παρουσία με τη συμμετοχή του ΕΟΤ.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα, κ. Λεωνίδας Ροκανάς, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, κ. Βασίλης Ξηρός, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου και ο Προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ Κίνας, κ. Γιάννης Πλεξουσάκης.

Η Υπουργός στο περιθώριο της έκθεσης παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, όπου αναφέρθηκε συνολικά στον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου για το δυναμικό άνοιγμα της κινεζικής αγοράς, από την οποία καταγράφηκε διψήφια αύξηση επισκεπτών 35% την περασμένη χρονιά, και αναμένεται νέα αύξηση το 2018 άνω του 50%.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Σαγκάη, η κα Κουντουρά, εγκαινίασε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο «Hellas House» σε μία πετυχημένη εκδήλωση με πλήθος κόσμου και παρουσία του Αντιδημάρχου αρμόδιου για τα θέματα τουρισμού της πόλης, κ. Weng Huahian και τη Γενική Γραμματέα του Γραφείου Τουρισμού της Σαγκάης, κα Cheng Meihong. Το «Hellas House» θα προβάλει ενεργά τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τα προϊόντα και τον τουρισμό της Ελλάδας στο κέντρο της κινεζικής μεγαλούπολης. Την εκδήλωση κάλυψαν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Σαγκάης με συνεντεύξεις τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Επιδίωξη η δρομολόγηση νέας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης

Συναντήσεις της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στη Σαγκάη με παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και των αερομεταφορών για τη δυναμική προώθηση του ελληνικού τουρισμού στην Κίνα και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε στη Σαγκάη με κορυφαίους ταξιδιωτικούς ομίλους της κινεζικής αγοράς με στόχο την διερεύνηση των ευκαιριών για τη στοχευμένη προβολή και την περαιτέρω προώθηση της Ελλάδος ως ελκυστικού προορισμού στην αγορά της Ανατολικής Κίνας.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού στην διεθνή τουριστική έκθεση της Σαγκάης, ITB China, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος των Κινέζων επισκεπτών, και ειδικότερα για την προσέλκυση νέων τουριστικών ροών από την κινεζική αγορά συνολικά για το 2018 και το 2019.

Επίσης, με πρωτοβουλία της Υπουργού διοργανώθηκε στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο «Hellas House» της Σαγκάης, ειδική εκδήλωση με εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων κινεζικών αεροπορικών εταιρειών (Air China, China Eastern, China Southern) που πραγματοποιούν διεθνή δρομολόγια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος», με συγκεκριμένη επιδίωξη την δρομολόγηση νέας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Σαγκάης- Αθήνας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο προορισμός Ελλάδα σε σχέση με την αγορά της Κίνας, το πετυχημένο παράδειγμα της νέας πτήσης Πεκίνου- Αθήνας, οι νέες παροχές του ΔΑΑ «Ελ.Βενιζέλος» για τη διευκόλυνση των Κινέζων ταξιδιωτών και οι προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη, η κα Κουντουρά παραχώρησε συνέντευξη Τύπου παρουσία του Έλληνα Πρέσβη, κ. Λεωνίδα Ροκανά, και του Γενικού Πρόξενου Σαγκάης, κ. Βασίλη Ξηρού, σε προσκεκλημένους δημοσιογράφους και εκπροσώπους 30 ΜΜΕ της Ανατολικής Κίνας, όπου παρουσίασε την Ελλάδα ως ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για το ταξιδιωτικό κοινό της Σαγκάης και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων ανοίγματος της αγοράς.

Ενώ, εκτενής αναφορά έγινε και στις ταχύτατες διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa) από τις Προξενικές Αρχές της χώρας στην Κίνα, που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του τουριστικού ρεύματος.

Η Υπουργός έδωσε συνέντευξη στο δημοφιλές δίκτυο Phoenix TV, έναν εκ των υψηλότερων σε τηλεθέαση ενημερωτικών σταθμών της Ανατολικής Κίνας, καθώς και στο πολυβραβευμένο κεντρικό μαγκαζίνο “Shanghai Live” του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου International Channel Shanghai (ICS).

Υπουργικές συναντήσεις

Διαδοχικές συναντήσεις της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με θεσμικούς φορείς της Σαγκάης και εκπροσώπους της βιομηχανίας του θεάματος και του τουρισμού.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά στη Σαγκάη και στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB China, όπου συμμετείχε η Ελλάδα και ο ΕΟΤ με περίπτερο.

Η Υπουργός συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Σαγκάης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για θέματα τουρισμού, κ. Chen Qun, όπου τονίστηκαν οι ισχυροί δεσμοί της πόλης με την Ελλάδα. Η Σαγκάη αποτελεί τον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της Κίνας και μεγάλο επενδυτικό κέντρο του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα δρομολόγησης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Σαγκάης-Αθήνας και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το εγχείρημα στο πλαίσιο και της πρωτοβουλίας «Ο Δυτικός Δρόμος του Μεταξιού – One Belt, One Road» του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού και με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος ΕΕ-Κίνας.

Το εγχείρημα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σαγκάης (CCPIT), κ. Yang Jianrong, σε συνάντηση που είχε με την κα Κουντουρά. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται για την ανάπτυξη τουριστικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδος-Κίνας με επίκεντρο τη Σαγκάη και παρουσιάστηκαν εκτενώς οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ως κορυφαίος παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Ο κ.Yang ενημέρωσε την Υπουργό ότι θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα με αντιπροσωπεία Κινέζων επενδυτών για να διερευνήσουν συγκεκριμένες ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των μεταφορών.

Η κα Κουντουρά επιπλέον πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με επιτελικά στελέχη των κορυφαίων ταξιδιωτικών ομίλων και αεροπορικών εταιρειών της κινεζικής αγοράς, καθώς και αναγνωρισμένους δημιουργούς κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών της Ασίας, στο πλαίσιο του στρατηγικού ανοίγματος της αγοράς και με στόχο την άμεση ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα προς την Ελλάδα και την προβολή της χώρας σε όλη την Ασία μέσου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Στις συναντήσεις παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος Σαγκάης, κ. Βασίλης Ξηρός.