Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη στη Σύρο

Νησιωτικότητα και υγεία στο επίκεντρο

Σ. Κασσελάκης: "Δεν υπάρχουν για μας ξεχασμένοι, παραγκωνισμένοι νησιώτες"

Το μήνυμα ότι "δεν υπάρχουν για μας ξεχασμένοι, παραγκωνισμένοι νησιώτες", έστειλε από τη Σύρο, πρώτο σταθμό της 10ημέρης περιοδείας του σε 29 νησιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο κ. Κασσελάκης σε μία προσπάθεια καταγραφής των σημαντικότερων προβλημάτων των νησιών, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιάννη Ρούσσο, πραγματοποιώντας παράλληλα επισκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, αλλά και το ναυπηγείο του νησιού.

Πρώτος σταθμός η πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Τη Σύρο επέλεξε ως αφετηρία της πολυήμερης περιοδείας του στη νησιωτική Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο κ. Κασσελάκης συνοδευόμενος από τον βουλευτή και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, την υποψήφια ευρωβουλευτή, Κατερίνα Γιαννακά, αλλά και στελέχη του κόμματος έφθασε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το Σάββατο λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο νησί επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το Νοσοκομείο Σύρου και το ναυπηγείο Νεώριο, ενώ είχε και επαφές με τους κατοίκους της Σύρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε τα προβλήματα, αλλά και τα θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τον υγειονομικό τομέα, στο πλαίσιο κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη νησιωτικότητα, δηλώνοντας ότι "δεν υπάρχουν ξεχασμένοι και παραγκωνισμένοι Έλληνες. Θέτω όλες τις αντοχές μου, όλες τις δυνάμεις μας, στην υπηρεσία των συμπολιτών μας από άκρη σε άκρη της χώρας, για μια καλύτερη ζωή".

Ακτοπλοϊκές συνδέσεις και επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων αποτέλεσε το πρώτο σημείο επαφής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τις παραγωγικές τάξεις της Σύρου.

Συγκεκριμένα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Γιάννη Ρούσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Κασσελάκης ενημερώθηκε για το έργο και τις τεχνολογικές υποδομές του Επιμελητηρίου, αλλά και για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τα νησιά, όπως η ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων των νησιωτικών περιοχών σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, την επαναφορά του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α, και την ανάγκη επανασχεδιασμού, αλλά και ενίσχυσης των ενδοκυκλαδικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το θέμα της ακτοπλοΐας, τόνισε ότι, κατά τη γνώμη του, ένας νέος σχεδιασμός αυτών και ιδιαίτερα η σύνδεση των νησιών, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα όχι μόνο για τη μετακίνηση των επιβατών, αλλά και για τη μεταφορά πλούτου και αγαθών μεταξύ αυτών, σχολιάζοντας παράλληλα με ιδιαίτερα θετικό τρόπο το έργο του Επιμελητηρίου, ιδιαίτερα στο τεχνολογικό του τομέα.

Μείζον θέμα η νησιωτικότητα

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σύρος ως πρωτεύουσα του νομού, με κυρίαρχο την υποστελέχωση του νοσοκομείου, αλλά και των υπηρεσιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, τέθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο, συμμετείχαν ο Ευάγγελος Αποστολάκης και οι αντιδημάρχοι Φραγκίσκος Βακόνδιος και Νίκος Σκευοφύλακας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου έχοντας ως "πιλότο" της συζήτησης το θέμα της νησιωτικότητας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενός θεσμού που καθιερώθηκε από τον αείμνηστο υπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, στην ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ιδιαίτερα των ενδοκυκλαδικών, στη στέγαση των εκπαιδευτικών, των σωμάτων ασφαλείας και των υγειονομικών.

Ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, εστίασε και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με την υποστελέχωση του νοσοκομείου, φαινόμενο που κυριαρχεί και στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς εξυπηρετεί όλα τα νησιά των Κυκλάδων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο οικονομικό έλλειμμα της ΔΕΥΑ Σύρου, το οποίο οφείλεται στην ενεργειακή κρίση, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, καθώς και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης και απρόσκοπτης λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και της καλύτερης αεροπορικής διασύνδεσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης συμφώνησε πως η νησιωτικότητα, λόγω της γεωγραφικής ασυνέχειας, αποτελεί ένα μείζον θέμα, και επομένως τα προβλήματα στα νησιά πρέπει να αντιμετωπίζονται κάθετα. Ειδικότερα για τη Σύρο, τόνισε πως η καθημερινότητα στο νησί λόγω και του μεγάλου αριθμού μόνιμου πληθυσμού, θα έπρεπε να λειτουργεί πιο ομαλά.

Οι προτάσεις των υγειονομικών θα συμπεριληφθούν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην υγειονομική μονάδα της Σύρου βρέθηκε την Κυριακή νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε επαφές με εργαζομένους και συνοδούς ασθενών, ενώ συμμετείχε σε συνάντηση με εκπροσώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο τα προβλήματα, όσο και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, με τον κ. Κασσελάκη να δηλώνει ότι τα στοιχεία που του παρατέθηκαν θα συμπεριληφθούν στην πρόταση νόμου για την υγεία που θα καταρτίσει το κόμμα.

Ξενάγηση στους χώρους του ναυπηγείου

Τελευταίος σταθμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν αναχωρήσει από το νησί, ήταν το ναυπηγείο Νεώριον, όπου είχε επαφές τόσο με εκπροσώπους των εργαζομένων, όσο και με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο, Πάνο Ξενοκώστα, με σημείο αναφοράς τα ζητήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας.

Ο κ. Κασσελάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "μία υγιής επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί και να προσφέρει ασφάλεια στους εργαζόμενους, αλλά και το περιβάλλον", με τον κ. Πάνο Ξενοκώστα να αναφέρεται στη δέσμευση που υπάρχει για εξομάλυνση του τρόπου λειτουργίας του τα επόμενα πέντε χρόνια.