Υφυπουργός Ναυτιλίας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων επικοινώνησαν τα θέματα των νησιών στις Βρυξέλλες

Θετική ανταπόκριση στις καλές πρακτικές στα νησιά

  • Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2017 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 6 Ιουν. 2017 - 21:00

Τα νησιά και η επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται σε αυτά ήταν το κύριο θέμα δημόσιας ακρόασης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, ως κεντρικό ομιλητή να θέτει τα καίρια προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στον ελληνικό νησιωτικό χώρο, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος ανέπτυξε τις καλές πρακτικές που υλοποίησε το Επιμελητήριο.

Στις Βρυξέλλες, η ΕΟΚΕ, η ΕταΠ και το δίκτυο INSULEUR διοργάνωσαν μία δημόσια ακρόαση, στην οποία υπήρξαν τοποθετήσεις εκπροσώπων νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης για ζητήματα τα οποία ζητούν λύσεις και επί των οποίων δίνονται απαντήσεις εκ μέρους των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων. 

Θέματα των νησιών της Ευρώπης τέθηκαν από τους εισηγητές των χωρών που συμμετείχαν, με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και ο Επίτροπος ενέργειας, να συζητούν και να τοποθετούνται επ’ αυτών, δίνοντας παράλληλα, ο κάθε ένας στο αντικείμενο του, τις διεξόδους που υπάρχουν.

Θετικά τα μηνύματα για τα νησιά

Στις Βρυξέλες παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία της ανοιχτής ακρόασης με θέμα «Επιχειρηματικότητα στα Ευρωπαϊκά Νησιά» ως ομιλητής, στην οποία υπογράμμισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκδηλώνονται θετικά μηνύματα για τα νησιά, ιδίως τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αλλαγή κλίματος, και μια έντονη κινητικότητα σχετικά με τα νησιωτικά θέματα, όπως αποδεικνύεται με την έκθεση της Επιτροπής Περιφερειών και με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον κ. Σαντοπρινιό να σημειώνει ότι πρόκειται για «γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία».

Στην ομιλία του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του για έκθεση της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης σχετικά με την επιχειρηματικότητα στα νησιά, η οποία όπως σημείωσε, μετά από μια γόνιμη φάση ανταλλαγής απόψεων και παραγωγής ρεαλιστικών πολιτικών προτάσεων τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από τους εταίρους της Ένωσης, κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένων παρεμβάσεων ώστε να αποκτήσει ο νησιωτικός χώρος στην Ευρώπη, ξανά προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Σαν Ελληνική Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Υφυπουργός, και εκπροσωπώντας την πιο πολυνησιακή χώρα της Ευρώπης, προσπαθούμε ιδιαίτερα για την εφαρμογή ενιαίων πολιτικών που θα απαντούν στο πρόβλημα του μεταφορικού κόστους, θα εγκαθιδρύουν ένα κοινό φορολογικό πλαίσιο για τον ευρωπαϊκό νησιωτικό χώρο και θα δημιουργούν ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, γνωρίζοντας καλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών, τη λειτουργία τους και τις ανάγκες τους, επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμού- χρηματοδοτούμενο από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους- το οποίο θα σχετίζεται με την απελευθέρωση των κρατικών ενισχύσεων, βελτίωση λιμενικών υποδομών και την ενίσχυση του στόλου (ακτοπλοΐας) και που θα εξισορροπεί το κόστος μεταφοράς και θα αποκαθιστά το μεταφορικό ισοδύναμο. Μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη η ένταξη πρόνοιας ισχύς ενός συστήματος ενισχύσεων της λειτουργίας των νησιωτικών επιχειρήσεων -σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές ενισχύσεις και με τον γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία (ΓΚΑΚ)-, το οποίο θα στοχεύει στην εξισορρόπηση του πρόσθετου κόστους που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις και ήδη ισχύει για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες και για τις αραιοκατοικημένες περιοχές.

Ο Υφυπουργός, στο πνεύμα της έκθεσης της Επιτροπής Περιφερειών όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται «όσον αφορά τα καθεστώτα βάσει των οποίων τα νησιά μπορούν να επωφελούνται από ειδικά φορολογικά κίνητρα ή μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, για λόγους αντιστάθμισης του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται ο νησιωτικός χαρακτήρας», επισήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να θεσπίσει ειδικά φορολογικά κίνητρα που να προσφέρουν ευκαιρίες ευελιξίας και αντοχής στο πρόσθετο κόστος που επιφέρει η νησιωτικότητα. Ενδεικτικά, όπως εξήγησε, αυτά τα φορολογικά κίνητρα, μπορεί να είναι η θέσπιση χαμηλής φορολογίας εισοδήματος για νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και ένα ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για όλα τα νησιά, όπως ισχύει για συγκεκριμένες περιοχές και αγαθών στην Ευρώπη (πχ. Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία).

Ολοκληρώνοντας την συγκριμένη πρόταση, ο Ν. Σαντορινιός σχολίασε ότι, από τα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και στη λογική ενός ενιαίου δημοσιονομικού χώρου και της αύξησης των φορολογικών εσόδων, αφαιρέθηκε αυτή η ειδική μέριμνα που τώρα διεκδικεί την επαναφορά της η χώρα, περιβάλλοντας την με το μανδύα μιας κοινοτικής οδηγίας για τα φορολογικά καθεστώτα των νησιών της Ευρώπης.

Τέλος, ο Υφυπουργός υποστήριξε την αναγκαιότητα έναρξης ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος δράσεων με σκοπό την εδαφική συνοχή για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα νησιά μας, είπε, προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για τις τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της ναυτιλίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Ελλάδα εργαζόμαστε πάνω στη δημιουργία ενός σύνθετου χρηματοδοτικού εργαλείου το οποίο θα συγκεντρώνει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προς ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας με σκοπό τη δημιουργία τοπικών clusters, οικονομιών κλίμακας και μείωση του κόστους μεταφορών. Είναι απόλυτη και άμεση η ανάγκη τροφοδότησής τους, επισήμανε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα εξασφαλίζουν τη νησιωτική συνοχή και ανάπτυξη. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αυτά επιθυμούμε να ελέγχονται από ένα κοινό Ταμείο Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Υφυπουργός κάλεσε τους συμμετέχοντες να κινητοποιήσουν περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην ίδια κατεύθυνση, αυτή της δημιουργίας ενός Στρατηγικού Πλαισίου για τα νησιά, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου και την επίσπευση των επιμέρους δράσεων μέχρι το 2021.

Οι καλές πρακτικές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Καθώς από το σύνολο των ομιλητών τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφορες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, προτίμησε αντί να αναφερθεί σε προβλήματα να περιγράψει τις καλές πρακτικές που έχει εφαρμόσει το Επιμελητήριο για να ξεπεράσει, μέσω αυτών, την ανυπαρξία στην πράξη της νησιωτικότητας και όσων δυσκολιών αυτή συνεπάγεται για τον επιχειρηματικό κόσμο των Κυκλάδων.

Η προβολή των επιχειρήσεων των Κυκλάδων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Επιμελητηρίου (www. e-kyklades.gr), με τον κ. Ρούσσο να κάνει μία ανάλυση της υλοποίησης του συστήματος των ηλεκτρονικών κρατήσεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις των Κυκλάδων, εξηγώντας πως μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς επιχειρηματίες να εμφανίζονται σε ένα ηλεκτρονικό τόπο στους δυνητικούς επισκέπτες των νησιών, οι οποίοι συνηθίζουν να σχεδιάζουν τις διακοπές τους λαμβάνοντας όλη την σχετική πληροφόρηση από το διαδίκτυο.

Εκτός αυτού ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανάπτυξε το έργο του Aegean Cuιsine, το οποίο επικεντρώνει το σκεπτικό του «από το χωράφι στο ράφι», δηλαδή την άμεση σύνδεση των τοπικών παραγωγών με τα καταστήματα εστίασης των νησιών.

Εξηγώντας τον ρόλο του Aegean Cuιsine, ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά όργανα ότι πρόκειται για την προσπάθεια του Επιμελητηρίου να διαδώσει τα παραγόμενα στα νησιά τοπικά προϊόντα και την ενθάρρυνση των νέων παραγωγών να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα τα παραγόμενα προϊόντα αποτελούν την πρώτη ύλη των καταστημάτων εστίασης που εντάσσονται στο δίκτυο.

Η παρουσίαση αυτή συγκέντρωσε το μέγιστο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργάνων, οι οποίοι στο περιθώριο των εργασιών επεδίωξαν ιδιαίτερες συνομιλίες με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου ώστε να λάβουν πληρέστερη ενημέρωση.