Αποκαθίστανται οι ζημιές στο λιμάνι της Δονούσας

  • Τετάρτη, 5 Ιουλίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 5 Ιουλ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

 

Τον δρόμο της υλοποίησης φαίνεται να παίρνει το επί χρόνια αναμενόμενο έργο της αποκατάστασης του λιμανιού της Δονούσας, κατόπιν της έγκρισης δέσμευσης του ποσού 1.220.000 ευρώ, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

Η στασιμότητα που παρουσίαζε η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Δονούσας, αίρεται κατόπιν της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για διάθεση των σχετικών πιστώσεων, με τα χρονίζοντα προβλήματα που καθιστούσαν το λιμάνι επικίνδυνο να βαίνουν προς επίλυση.

Καίριο στοιχείο υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης ήταν η ένταξη των απαιτούμενων μελετών των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων, υπό την αρωγή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, που συμπεριλαμβανόταν, μαζί με τις εργασίες καθαιρέσεων, ενισχύσεων και επέκτασης του προφυλακτήριου τοίχου, στις παρεμβάσεις που είχαν κριθεί αναγκαίες για την ασφαλή λειτουργία του λιμένα.

Οι βλάβες στα σημεία που προαναφέρθηκαν είχαν προκύψει κατόπιν των έντονων καιρικών φαινομένων που με σφοδρότητα έπληξαν πλέον της 10ετίας το συγκεκριμένο λιμάνι, όπως και τα λιμάνια του Κουφονησίου και της Αμοργού, για τα οποία όμως προχώρησε η αποκατάσταση τους.   

Χρόνια αναμονή

Επί σειρά ετών το συγκεκριμένο έργο γνώρισε το μεγαλείο της γραφειοκρατίας της λειτουργίας του δημοσίου, μία σειρά από δαιδαλώδεις διαδικασίες υπουργικών και διοικητικών αποφάσεων, από χρηματοδοτικές αναμορφώσεις και εγκρίσεις, αλλά και μελετητικές ελλείψεις που κώλυαν την πραγματοποίηση του.

Να υπενθυμιστεί ότι από το από το 2011, έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΕΥΠΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όριζε ότι για τις εργασίες αποκατάστασης στον λιμένα Δονούσας, δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Το 2012, εγκρίνεται από τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών στους λιμένες Κουφονησίων, Αμοργού και Δονούσας», η κατασκευή του οποίου προϋπολογίζεται σε 1,2 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εκτέλεση του από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2016, εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, η ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 21 νέων έργων, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούσαν στην αποκατάσταση των ζημιών στα λιμάνια Κουφονησίων, Αμοργού και Δονούσας, με τον προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε 2,8 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 1 εκατ. ευρώ.

Σχετική αναφορά γίνεται και στο νέο έγγραφο εγκριτικής απόφασης, όπου λαμβάνεται υπόψη ότι «ο προϋπολογισμός του έργου «Αποκατάσταση ζημιών στους λιμένες Κουφονησίου, Αμοργού και  Δονούσας» αυξήθηκε από τα 1.800.000 ευρώ στα 2.800.000 ευρώ και επαρκεί για την δημοπράτηση του έργου».

Η απόφαση έγκρισης

Η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισε την έγκριση της δέσμευσης του απαιτούμενου ποσού για τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του λιμανιού της Δονούσας.

Για την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι «Το γεγονός ότι λόγω έλλειψης των απαιτούμενων πιστώσεων, δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε μέχρι σήμερα μόνο το έργο που αφορούσε την αποκατάσταση των  ζημιών στους λιμένες Κουφονησίων και Αμοργού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ και απομένει προς δημοπράτηση το έργο αποκατάστασης των ζημιών του λιμένα Δονούσας», όπως και «Τον κανονισμό Περιγραφικών Τιμολογίων Εργασιών για δημόσιες συμβάσεις έργων, που εγκρίθηκε με την απόφαση Υπουργού Υποδομών και Μεταφoρών και σύμφωνα με το οποίο ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου του θέματος ανέρχεται στο ποσό του 1.220.000 ευρώ».

Αιτιολογείται δε ότι «Κρίνεται απολύτως αναγκαία η υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών λιμένα Δονούσας» ώστε να αποκατασταθούν άμεσα και άρτια όλες οι προσκληθείσες ζημιές και φθορές στο λιμάνι Δονούσας».

Βάσει των ανωτέρω η απόφαση αναφέρει:

«1. Εγκρίνουμε την δέσμευση ποσού ενός εκατομμυρίου διακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (1.220.000,00€) συμπεριλαμβανομένου του  ΦΠΑ 24%, σε βάρος του προϋπολογισμού του ενάριθμου έργου 2008ΣΕ07000000 της ΣΑΕ 070 του ΠΔΕ και τη διάθεση ισόποσης πίστωσης για την δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών λιμένα Δονούσας».

2. Η παραπάνω πίστωση που εγκρίνεται με την απόφαση αυτή περιορίζεται αυτομάτως στο ποσό του συμφωνητικού  της  εργολαβίας που θα προκύψει, με αντίστοιχη προσαρμογή του ΦΠΑ, των απρόβλεπτων και της αναθεώρησης στο ποσό της σύμβασης.

3. Εγκρίνουμε τη διενέργεια ανοικτού μειοδοτικού διαγωσμού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν.4412/2016 και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά μόνο βάσει τιμής σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ν.4412/2016 και με σύστημα υποβολής προσφορών με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης (άρθρο 95 παρ. 2α του Ν.4412/2016).

4. Ορίζουμε ως Αναθέτουσα και Προϊσταμένη Αρχή τη Δ/νση Λιμενικών Υποδομών  της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ως Δ/νουσα Υπηρεσία το Τμήμα Κατασκευής Έργων (ΤΚΕ) Αθήνας της Ειδικής Υπηρεσίας Δημ. Έργων, Κατασκευής και Συντήρησης Συγκ/κών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

5. Εξουσιοδοτούμε τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Λιμενικών Υποδομών, για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης, τη διενέργεια του ανοιχτού διαγωνισμού και τις τυχόν επαναλήψεις του».

Ετικέτες: