Ο Δήμαρχος Άνδρου στη σύσκεψη για το ακτοπλοϊκό

  • Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2017 - 14:28

Παρουσία του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη πραγματοποιήθηκε σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2017, διευρυμένη σύσκεψη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο, με βασικό θέμα συζήτησης την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική χώρα, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου. 

To «παρών» στη σημαντική αυτή συνεδρίαση για τον καθορισμό των δρομολογίων των συμβατικών και ταχυπλόων στα νησιά των Κυκλάδων, έδωσαν ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Κυκλαδίτες βουλευτές κ.κ. Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Γιάννης Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι από τα νησιά των Κυκλάδων, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών (Fast Ferries, Golden Star Ferries, Blue Star Ferries, SeaJets), ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, o Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κ. Μιχάλης Σακέλλης, ναυτιλιακοί πράκτορες και στελέχη του Λιμεναρχείου Σύρου.

Να σημειωθεί ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης και Προέδρου του Παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Μαραγκού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, καθώς και οι τέσσερις βουλευτές των Κυκλάδων.

Το ζήτημα των ενδοκυκλαδικών συγκοινωνιών, αλλά και της σύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με το λιμάνι της Ραφήνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης. Σε παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης τόνισε πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Άνδρου - Ραφήνας είναι ικανοποιητική και θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση των δρομολόγιων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, με τα τέσσερα σύγχρονα καράβια που ήδη υπάρχουν. Όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο, ζήτησε η Άνδρος να έχει τουλάχιστον δύο δρομολόγια την ημέρα.

Επίσης, ο κ. Σουσούδης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα να παραμείνει το δρομολόγιο της καθημερινής σύνδεσης με τη Σύρο, τόσο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων των κατοίκων, όσο και για λόγους υγείας, εμπορικούς και τουριστικούς, αλλά και γενικότερα διότι είναι σημαντικό και αναγκαίο να υπάρχει σύνδεση του νησιού μας με την πρωτεύουσα Σύρο. Τέλος, επισημάνθηκε η σταθερότητα των δρομολογίων, καθώς και το θέμα της αναχώρησης και άφιξης των καραβιών, προκειμένου να μη συμπίπτουν χρονικά, μεγαλώνοντας τις χρονικές αποστάσεις μεταξύ των δρομολογίων.

Συνοπτικά, βάσει των τοποθετήσεων των δημάρχων και των υπόλοιπων αυτοδιοικητικών παραγόντων των Κυκλάδων, τα κύρια ζητούμενα, στα οποία δείχνουν να συμφωνούν όλοι, είναι τα εξής: έγκαιρη ανακοίνωση των δρομολογίων, ακτινωτή επικοινωνία, σύνδεση των νησιών με εκείνα που δέχονται πολλούς επισκέπτες (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο), σταθερή και συνεχής σύνδεση με το διοικητικό κέντρο της Σύρου, και ίση μεταχείριση των πόρων μεταξύ χερσαίων και θαλασσίων συγκοινωνιών.