Η παράταξη της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου "Φολέγανδρος - Η δύναμη στους πολίτες" για την τετράμηνη αργία του Ε. Βενιού

"Έγινε μια αρχή γα ένα καλύτερο αύριο"

  • Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2017 - 11:30

Τη θέση της για την ποινή της τετράμηνης αργίας του δημάρχου Φολεγάνδρου εκφράζει η παράταξη της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου "Φολέγανδρος - Η δύναμη στους πολίτες", υπογραμμίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή της πως η εξέλιξη αυτή το 49,8% των δημοτών που διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια και πως "έγινε μια αρχή για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο για όλες και όλους μας".

Αυτούσια η ανακοίνωση:

""Στις 10.11.2017 με το έγγραφο με αρ. πρωτ. 71754 της Αποκεντρωμένης Δοίκησης Αιγαίου που αναρτήθηκε στον ιστοχώρο Δι@ύγεια (ΑΔΑ: 6ΡΩΣΟΡ1Ι-Ο0Π) πληροφορηθήκαμε επισήμως ότι ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου κ. Ε. Βενιός τέθηκε σε αργία τεσσάρων (4) μηνών με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Για την ποινή αυτή που επιβλήθηκε στον Δήμαρχο Φολεγάνδρου, και που εφαρμόζεται ήδη από 6.11.2017, μέχρι αυτή την ώρα ως δημοτικοί σύμβουλοι ούτε έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση ούτε έχει γίνει κάποια σχετική διαδικασία στο πλαίσιο λειτουργίας του ανώτερου οργάνου του Δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Το γεγονός δεν μας εκπλήσσει. Όπως επίσης δεν μας εκπλήσσει το ότι ο κ. Βενιός σε μια ουδέτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό (όπου περίπου απλώς ανακοινώνει την αντικατάστασή του για τους επόμενους 4 μήνες) δεν είχε το στοιχειώδες σθένος (ή ηθικό ανάστημα) να κάνει το αυτονόητο και το επιβεβλημένο: να δώσει δημόσια εξηγήσεις στους πολίτες και να ζητήσει συγγνώμη που εκθέτει το νησί μας με τέτοιο τρόπο. 

Η ποινή της τετράμηνης αργίας αποτελεί εξέλιξη που δικαιώνει όχι μόνο τη δική μας στάση απέναντι σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, αλλά και την («άχαρη» κατά τα άλλα) παρουσία μας στα δημοτικά συμβούλια. Δικαιώνει επίσης το 49,8% των δημοτών που διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια ότι δεν πάει άλλο.

Ο κ. Βενιός έχει κατ’ εξακολούθηση διοικήσει θέτοντας εαυτόν υπεράνω οργάνων και δημοτών. Έχει διοικήσει διχαστικά και με αδιαφάνεια. Έχει διοικήσει εγωκεντρικά, συγκεντρωτικά και αντισυνεργατικά. Έχει διοικήσει με δύο μέτρα και δύο σταθμά και με γνώμονα το μικροπολιτικό όφελος. Τέλος, έχει διοικήσει με χαρακτηριστική ανεπάρκεια και στασιμότητα για τον τόπο. Όμως όλα τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν. Ο κ. Βενιός δεν βρίσκεται υπεράνω των θεσμών, των νόμων και της δικαιοσύνης. Σε όσους δε αρέσκονται στην καραμέλα της πολιτικής δίωξης, να πούμε ότι η κυβέρνηση θα ήταν μάλλον «πολύ ευτυχής» αν μπορούσε να έχει την πρόσβαση ή την επιρροή που οι ίδιοι ισχυρίζονται στους δικαστικούς μηχανισμούς. (Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;)

Δεν αρκούν τα πήγαινε έλα στις τουριστικές εκθέσεις και η κινητοποίηση για την προβολή του νησιού στα σόσιαλ μίντια. Χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, χωρίς πολιτική. Χωρίς υποδομές, μελέτες και έργα. Στα καίρια αυτά ζητήματα κύριοι παίζετε μόνοι σας μπάλα στο γήπεδο εδώ και 20 χρόνια και βγαίνετε δεύτεροι. Και πώς όχι όταν μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 (και πάντως πριν αρχίσει ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στα έσοδα του δήμου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο) «θυμηθήκατε» να βεβαιώσετε 463.000 ευρώ οφειλές από τέλη ύδρευσης μόνο για την τελευταία πενταετία -δηλαδή περίπου όσο ο μισός προϋπολογισμός του δήμου· όταν έχετε «αφήσει» άλλες βεβαιωμένες οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να έχουν χτυπήσει κόκκινο (ήδη ήχησαν τα πρώτα καμπανάκια σε σχέση με το περιβόητο δημοτικό ακίνητο και έπεσε και η πρώτη «καμπάνα» και όλοι φοβόμαστε να φανταστούμε τι έχει γίνει με τις μη βεβαιωμένες οφειλές...)· όταν από τις αρχές του 2016 έως σήμερα ο δήμος μας έχει πάρει πάνω από 400.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών τα οποία έχουν μοιραστεί σε κωδικούς υπηρεσιών και προμηθειών; Και άλλα πολλά που έχουμε επανειλλημένα δημοσίως αναφέρει. 

Ο λαός λέει ότι από την κεφαλή βρωμάει το ψάρι, όμως η ευθύνη δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. Ευθύνη έχουν όσοι συνυπογράφουν, όσοι στηρίζουν, όσοι σωπαίνουν. Αλλά και όσοι φωνάζουν από απόσταση ασφαλείας. Ευθύνη έχει και η εποπτεύουσα διοίκηση που με τις αγκυλώσεις, την κωλυσιεργία και ενίοτε την απροθυμία της έχει συχνά προσφέρει «μαξιλαράκι» στην κακοδιοίκηση. Και κάποιες φορές την έχει δικαιώσει. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι βιώσιμη αν δεν απαλλαχθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος: «τα μαξιλαράκια του βολέματος», τις κακές πρακτικές, την οικογενειοκρατία, τη συντεχνιακή λογική. Έγινε μια αρχή. Για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο για όλες και όλους μας".