Σε γενικότερη επιφυλακή βρίσκονται στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Σύρου για την καλύτερη αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων

Μέτρα πρόληψης απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα

  • Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 17 Νοε. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Με συντονισμένες ενέργειες πρόληψης και φροντίδας των χρόνιων προβληματικών σημείων, η Πολιτική Προστασία Σύρου δηλώνει ικανή να αντιμετωπίσει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό όσον αφορά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που αναμένεται να πλήξουν το νησί μας από το βράδυ της Παρασκευής.

Επιδείνωση του καιρού στις Κυκλάδες προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με το έκτακτο δελτίο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες – οι οποίες απεδείχθησαν καταστροφικές στη Σύμη και φονικές στη Δυτική Αττική αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, συνοδευόμενες κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τις Κυκλάδες και τη Σύρο από το βράδυ της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου, με διάρκεια των φαινομένων Παρασκευή και Σάββατο και σταδιακή εξασθένισή τους από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά. Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων πολλά νησιά έχουν προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας. Ενδεικτικά ο Δήμος Θήρας έχει προχωρήσει σε ανάρτηση λίστας μέτρων που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και ο Δήμος Άνδρου προχώρησε σε έκτακτη σύσκεψη αναφορικά με τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα

Στο πλαίσιο των ενεργειών πρόληψης και προστασίας των πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένονται, την προηγούμενο βδομάδα συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασία, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς δημοτικής αρχής και λοιπών συμμετεχόντων φορέων.

Καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων, επιφυλακή, καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων θα συντελέσουν, σύμφωνα με όσα μας είπε ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος από πλευράς Δήμου για το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας κ. Μάριος Βουτσίνος, στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων από το βράδυ της Πέμπτης.

“Ενδεχομένως η περιοχή μας να αντιμετωπίσει ισχυρές βροχοπτώσεις. Για το λόγο αυτό το Πολιτικό Σύστημα Προστασίας, το οποίο δεν αφορά μόνο το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αλλά όλους τους φορείς που αποτελούν μέλη του, συνεδρίασε την προηγούμενη βδομάδα εν όψει της σημερινής περιόδου και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τα πλημμυρικά φαινόμενα.”, ανέφερε στην αρχή της συνομιλίας μας.

Δήμος και Δ.Ε.Υ.Α. Σύρου προ των υποχρεώσεών τους

Από πλευράς Δήμου, ο αντιδήμαρχος δήλωσε πως εδώ και ένα μήνα έχει ολοκληρωθεί ο εκτεταμένος καθαρισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των ρεμάτων του νησιού, και δη αυτών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης. “Μόνο εάν χτυπηθούμε από μία θεομηνία, ή ένα υπερφυσικό για τον τόπο μας φαινόμενο θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με αυτά τα ρέματα”, επιβεβαίωσε.

Αναφορικά με τον καθαρισμό των φρεατίων, και αυτός έχει ολοκληρωθεί από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Σύρου, η οποία έχει και την ευθύνη τους. Λοιπά μηχανήματα έργου, οχήματα και λοιπά μέσα χαρακτηρίζονται “ετοιμοπόλεμα” προκειμένου η Πολιτική Προστασία να μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Μικροπροβλήματα πάντα υπάρχουν και θα αντιμετωπιστούν”

Ο κ. Βουτσίνος, όπως ο ίδιος τονίζει, δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, μικροπροβλήματα πάντα υπάρχουν, θεωρεί όμως πως θα αντιμετωπιστούν επαρκώς σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.

“Υπάρχουν σημεία σε διάφορες περιοχές του νησιού, τα οποία μονίμως αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ μεμονωμένα στο καθένα, δε θα μπορέσουν να αποφευχθούν τα πάντα, είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό”. Τονίζει όμως ότι το σύνολο τον φορέων είναι σε επιφυλακή, υπάρχει μια καλή συνεργία με τις πυροσβεστικές και τις αστυνομικές δυνάμεις και έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

“Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, όπου αναμένεται η έναρξη της κακοκαιρίας στη Σύρο, θα υπάρξει ειδικό κλιμάκιο δύο ατόμων το οποίο θα κάνει περιπολίες στο νησί”, δηλώνει, όντας βέβαιος ότι ο,τιδήποτε προκύψει θα αντιμετωπιστεί άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

 

,