Έκτακτη σύσκεψη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

  • Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, 2017 - 14:24

Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2017, στο Δημοτικό Κατάστημα Άνδρου, με θέμα συζήτησης τον καθορισμό αρμοδιοτήτων, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τη λήψη μέτρων, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες, και συγκεκριμένα εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, ο Διοικητής του Α.Τ. Άνδρου, ο Λιμενάρχης, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής και εκπρόσωποι του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών, του ΕΚΑΒ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο των συνεργαζόμενων υπηρεσιών, με συντονιστή το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, που περιλαμβάνει τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν, καθώς και να προστατευτούν οι δημότες της Άνδρου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν, συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε εγρήγορση και σε επιφυλακή το προσεχές διάστημα. Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Εθνοφυλακής και του Λιμεναρχείου δεσμεύτηκαν ότι εκτός από τις περιπολίες που θα λάβουν χώρα σε υπηρεσιακό επίπεδο, παρακολουθούν την πορεία των καιρικών φαινομένων και βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα, ώστε να συνεισφέρουν άμεσα τόσο με οχήματα, όσο και με διάθεση του προσωπικού τους. 

Εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αναφέρθηκαν στους καθαρισμούς των ρεμάτων στις περιοχές ιδιαίτερης επικινδυνότητας, τονίζοντας ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα γίνει χρήση των μηχανημάτων που έχουν στη διάθεσή τους. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν τον καθαρισμό του οδικού δικτύου και πως η Περιφέρεια θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Δήμο για πρόσθετη συνδρομή της.

Επίσης, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ υπογράμμισε ότι μπορεί να συνδράμει με τρία ασθενοφόρα από το Κέντρο Υγείας Άνδρου, καθώς και με προσωπικό. Από εκεί και πέρα, βάσει Εγκυκλίου του Υπουργείου, προβλέπονται μνημόνια συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς και εργολήπτες. Έτσι, Δήμος και Περιφέρεια έχουν καταρτίσει μία λίστα, ώστε, εφόσον υπάρξει ανάγκη, να απευθυνθούν σε αυτούς. 

Εξάλλου, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου βρίσκεται σε ετοιμότητα και θα ενημερώνει τους δημότες. Τέλος, να σημειωθεί ότι την επόμενη Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για επανεξέταση της κατάστασης. 

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε:
Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου (22820 42199)
Πολιτική Προστασία Δήμου Άνδρου (112)

Εξειδικευμένες οδηγίες-συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω ιστοσελίδα:

http://civilprotection.gr/el/disasters