Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων “Κυκλάδες” προς Υπουργείο Τουρισμού

Παράταση ισχύος ειδικών σημάτων λειτουργίας και μη εφαρμογή του φόρου διαμονής

  • Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, 2017 - 13:25

Σειρά αιτημάτων καλύπτει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κυκλάδες προς την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αναφορικά με την επιβίωση και την τουριστική ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις της τουριστικής νομοθεσίας.

Αρχικά η Ομοσπονδία ζητά ην παράταση ισχύος των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων, μέχρι 31/12/2018.

Διατυπώνει επίσης την διαφωνία της με την πρόθεση επανακαθορισμού των κατηγοριών “κλειδιών” από 2, 3, 4 που ισχύει σήμερα, σε 1, 2, 3, 3plus, 4, 4 plus, 5, 5 plus. Διαφωνεί ακόμη και με οποιαδήποτε θέσπιση κριτηρίων μοριοδότησης που θα πιστοποιούνται από συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς φορείς, όπως πχ. «καλάθι πρωινού» ή «τουρισμό εμπειρίας» από τη ΣΕΤΚΕ.

"Οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν τέτοιες αρμοδιότητες ή έστω οι οργανισμοί πιστοποίησης της ελεύθερης αγοράς που πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά σε καμιά περίπτωση συγκεκριμένοι φορείς", τονίζει η Ομοσπονδία.

Τέλος, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η εφαρμογή του φόρου διαμονής από 1/1/18 στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα οδηγήσει ακόμη περισσότερα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα στο καθεστώς της αστικής μίσθωσης, με αποτέλεσμα να μην παίρνει το κράτος ούτε ΦΠΑ, ούτε τέλη παρεπιδημούντων και πιθανότατα ούτε φόρο εισοδήματος.

"Ζητούμε την απόσυρση ή τη μη εφαρμογή του φόρου διαμονής, διότι το μέτρο εφαρμοζόμενο θα αποβεί καταστροφικό για την τουριστική ανταγωνιστικότητά μας.

Επίσης ζητούμε για τις επιχειρήσεις μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, την ισότιμη αντιμετώπισή τους στους φόρους και στις υποχρεώσεις, με τις αστικές τουριστικές μισθώσεις", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αντώνης Καρατάσος και ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Ποδότας.