Επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Πολιτική επιλογή η στήριξη της Δημόσιας Υγείας

  • Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 21 Δεκ. 2017 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

“Ζωντανό οργανισμό με χιλιάδες πλευρές” χαρακτήρισε το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας ο Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί για τα επίσημα εγκαίνια του αξονικού τομογράφου.

Με στόχο να καταστήσει το συγκεκριμένο νοσοκομείο πρότυπο ως προς τη λειτουργία του, έδωσε συγχαρητήρια για τη μέχρι τώρα λειτουργία του και δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη Δημοτική Αρχή αναφορικά με το θέμα της επιδότησης στέγασης των γιατρών του.

“Όλα γίνονται και όλα τα κάνουν οι άνθρωποι” ανέφερε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής Υπουργός, ο οποίος έδωσε το “παρών” στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των εργαζομένων του Νοσοκομείου, και μέσα από τη σύντομη ομιλία του έδωσε το κυβερνητικό στίγμα στον τομέα της Υγείας σε γενικό και ειδικό επίπεδο.

Νεοφιλελεύθερη εμμονή ο παραγκωνισμός της Δημόσιας Υγείας

Παραθέτοντας το ιστορικό του Γ.Ν.Θ., ο κ. Πολάκης υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελεί απόδειξη του πώς μία υποδομή κινδύνευσε να γίνει ξενοδοχείο “στη βάση μίας νεοφιλελεύθερης εμμονής ότι δε χρειάζεται και τόσο πολύ ο δημόσιος τομέας την Υγείας”. Ανέφερε μάλιστα ότι με αυτές τις επιταγές, ένας από τους πλέον τουριστικούς πόλους έλξης της χώρας θα παρέμενε με το προϋπάρχον Κέντρο Υγείας, το οποίο όπως τόνισε προσέφερε όσα μπορούσε, χωρίς όμως να είναι το ιδανικό. “Κι όμως σήμερα μετά από μία πολιτική επιλογή την οποία την έκανε μια συγκεκριμένη κυβέρνηση και την οποία την υλοποίησαν συγκεκριμένοι άνθρωποι, όλοι εσείς εδώ, σήμερα λειτουργεί”, σημείωσε, αναφέροντας παρακάτω πως, “Ένα νοσοκομείο αποτελεί ζωντανό οργανισμό με χιλιάδες πλευρές, με πολλαπλές λειτουργίες και πολυάριθμες διαδικασίες”. Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρότερες επισκέψεις στο νησί της Θήρας για την υλοποίηση του έργου, στις αρχές του 2016, όπου οι δυσκολίες φάνταζαν ανυπέρβλητες, όμως, όπως πρόσθεσε, με την πολιτική βούληση, τη γνώση και τον ανθρώπινο παράγοντα, ολοκληρώθηκε αυτή η υποδομή και έχει ήδη εξυπηρετήσει χιλιάδες ανθρώπους.

Συγκεκριμένες περιφερειακές και πολιτικές παρεμβάσεις

“Σε αυτά τα τρία χρόνια δημιουργούμε, μέσα στο μνημόνιο, ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο. Όσον αφορά το χώρο της υγείας έχουμε πάρει μια βαθιά ταξική απόφαση, να κινηθούμε υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας”, είπε ο κ. Πολάκης μιλώντας για εξασφάλιση στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της χώρας ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή καταγωγής, για υψηλής ποιότητας, δωρεάν, ισότιμες, έγκαιρες ιατρικές υπηρεσίες στον τόπο που κατοικούν.

Ο αναπληρωτής Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αύξηση χρηματοδότησης του Κεντρικού Συστήματος Υγείας με ποσό άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο έτος, το αντίστοιχο ποσό θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο. Συμπληρωματικά σε αυτό μίλησε για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με σχεδόν 11.000 εργαζόμενους ενώ σε αυτούς έρχονται να προστεθούν ακόμα 7.500 χιλιάδες που βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης.

Μιλώντας για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο νησιωτικής πολιτικής ο κ. Πολάκης υπήρξε κάθετος στο ότι μια τέτοια επιλογή δε μπορεί να μην έχει οργανικό στοιχείο τη λειτουργία ενός ασφαλούς συστήματος μεταφοράς ασθενών αλλά και την ενίσχυση των οικονομικών υποδομών. Θέτοντας παραδείγματα, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των νοσοκομείων Νάξου και Σύρου, και συγκεκριμένα στη βάση των διακομιδών στη Σύρο και την επιτυχή λειτουργία της. Στόχος της Κυβέρνησης, όπως συμπλήρωσε, είναι να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις και στα νησιά του Ιονίου, ενώ όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα ιδίως του ανατολικού Αιγαίου να εξακολουθήσει να ενισχύεται με γιατρούς, λοιπό προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Ορθή πολιτική επιλογή η ΑΕΜΥ

Ο κ. Πολάκης δεν παρέλειψε να στηρίξει την επιλογή της Κυβέρνησης να λειτουργήσει το Γ.Ν.Θ. μέσω της Α.Ε.Μ.Υ., αντιπαραβάλλοντας ότι αν ακολουθούνταν οι διαδικασίες του κλασσικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, το νοσοκομείο δε θα είχε ανοίξει ακόμα. Αναφέρθηκε μάλιστα στη διαδικασία ΑΣΕΠ για 1660 θέσεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες πέρασαν στη δεύτερη φάση αξιολόγησης τον περασμένο Φλεβάρη, πέρασε η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση της διαδικασίας και παρ’ όλα αυτά υπήρξε καθυστέρηση 6-7 μηνών.

Εν συνεχεία, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στον ιατρικό τουρισμό, λέγοντας ότι το Γ.Ν.Θ. θα αποτελέσει ένα απ’ τα νοσοκομεία που θα δοκιμαστεί αυτή η δυνατότητα με σκοπό να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλες δημόσιες δομές της χώρας. “Δε θα γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς αλλά πρέπει αυτό που εξοικονομείται από το σύστημα της υγείας να γίνεται νέες υποδομές, νέο προσωπικό και να αρχίσουν να επιστρέφουν οι μισθολογικές απώλειες που τα χρόνια του μνημονίου έβαλλαν τον κόσμο που δουλεύει στη χώρα μας και κατέστρεψαν ζωές και προοπτικές”, πρόσθεσε.

Λυσσώδης επίθεση με συγκεκριμένη πολιτική στήριξη

Στις πολλαπλές επιθέσεις που έχει δεχθεί το Γ.Ν.Θ. από την ίδρυσή του αλλά και το υπουργικό επιτελείο, αναφέρθηκε εν συνεχεία ο αναπληρωτής Υπουργός, χαρακτηρίζοντας το γεγονός μη τυχαίο και μιλώντας για συγκεκριμένη πολιτική στήριξη η οποία πριμοδοτήθηκε με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές κάποιων, όπως τόνισε. Η απάντηση όμως δόθηκε στην πράξη, είπε ο κ. Πολάκης, με τα 58 παιδιά που γεννηθήκαν στο Γ.Ν.Θ., τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, τις αξονικές τομογραφίες, και την ανάπτυξη νέων τμημάτων. Επόμενο βήμα θα είναι η υλοποίηση μονάδας τεχνητού νεφρού και η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού με συγκεκριμένο πρόγραμμα, τρόπο και αποτέλεσμα, όπως επεσήμανε.

Αιχμές κατά του Δημάρχου

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Δημάρχου Θήρας κ. Αναστάσιου – Νικολάου Ζώρζου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρώτο Αντιδήμαρχο. Δεδομένης της κόντρας που έχει ξεσπάσει λόγω του κωλύματος της δημοτικής αρχής να παράσχει επιδότηση στέγασης στους γιατρούς του νοσοκομείου, θέμα το οποίο έχει καλύψει και στο παρελθόν η Κοινή Γνώμη, ο κ. Πολάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του τόσο απ’ τη μη παρουσία του κ. Ζώρζου όσο και απ’ την βοήθεια που δεν έχει έρθει.

“Θεωρώ ότι σε ένα νησί που άνοιξε νοσοκομείο εδώ και δύο χρόνια, όταν αυτό κάνει απολογισμό, θα έπρεπε η κεφαλή να είναι και προσωπικά εδώ. Είστε ένας δήμος που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει, όπως βοηθάνε αρκετοί δήμοι ή περιφέρειες στη χώρα στην επιδότηση του ενοικίου των ανθρώπων που ήρθαν από αλλού, εδώ”, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία για την Α.Ε.Μ.Υ. και το Γ.Ν.Θ., ώστε να μπορέσει ο Δήμος να δώσει αυτή την ενίσχυση. “Η προσπάθεια εκβιασμού της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με το Κέντρο Υγείας δεν πρόκειται να αποδώσει”, πρόσθεσε, ρίχνοντας αιχμές κατά της δημοτικής αρχής.

“Η επένδυση στη Δημόσια Υγεία είναι αναπτυξιακό μέτρο, δεν είναι μόνο κοινωνική αλληλεγγύη, δεν είναι μόνο στήριξη στον αδύναμο, δεν είναι μόνο αποκατάσταση της υγείας ενός ασθενή που νοσεί. Είναι επιπρόσθετη αξία σ’ αυτό που ο τόπος πουλάει προς τα έξω”, είπε ο αναπληρωτής Υπουργός, επισημαίνοντας ότι από πλευράς τους θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για το νοσοκομείο, ώστε να αναπτυχθεί, να ενισχυθεί και να αποτελέσει παράδειγμα ως προς τον τρόπο λειτουργίας του.