Η προέδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Ιητών αναλύει το φετινό τουριστικό πλάνο

Στόχευση της Ίου σε νέο τουριστικό κοινό

  • Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 7 Φεβ. 2018 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Δυνατή φυσική παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις και πλήθος αθλητικών γεγονότων σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού χαρακτηρίζουν το φετινό τουριστικό πλάνο της Ίου.

Μιλώντας στην Κοινή Γνώμη η πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου, Αγγέλα Φάκου, επεσήμανε τις συντονισμένες προσπάθειες marketing και προβολής του νησιού καθώς και την στόχευση στον αθλητικό τουρισμό για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Θέλουμε τον διαφορετικό τουρισμό που μέχρι τώρα δεν είχαμε”

Η δυναμική παρουσία της Ίου στις φετινές τουριστικές εκθέσεις, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την πρόεδρο της τουριστικής επιτροπής, στην στενή συνεργασία που υπάρχει με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την προώθηση του νησιού. “Οι συνεργάτες μας έχουν καταλάβει πολύ καλά τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και ποιον κόσμο θέλουμε να προσελκύσουμε στο νησί μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ίος, παραδοσιακά, είναι γνωστή για τις παραλίες της, λόγω της μεγάλης ακτογραμμής της, καθώς και για το νεανικό κοινό που προσελκύει τους καλοκαιρινούς μήνες. “Αυτό παραμένει ως δεδομένο” σχολιάζει η κα Φάκου, “όμως η τουριστική αυτή περίοδος είναι μικρή, ουσιαστικά πρόκειται για 1,5 μήνα περίπου από τις 10 Ιουνίου με 31 Ιουλίου. Κάνουμε μία προσπάθεια να παρατείνουμε τη σαιζόν και να έχουμε στο νησί μας επισκέπτες από το Μάιο μέχρι τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, εφ’ όσον ο καιρός μας ευνοεί”, πρόσθεσε.

Ο Δήμος Ιητών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετά χρόνια, με την πρόεδρο της τουριστικής επιτροπής να κάνει λόγο για μία στρατηγική μέθοδο προώθησης, αρχικά με την πρόσκληση Ελλήνων δημοσιογράφων και στη συνέχεια με την ανάληψη από την ίδια των καθηκόντων της προεδρίας της τουριστικής επιτροπής την τελευταία πενταετία, όπου οι γνώσεις της σαν επαγγελματίας τουρισμού και η συνεργασία με το Δήμαρχο, Μιχάλη Πετρόπουλο, φέρουν ως αποτέλεσμα μία μεγάλη ώθηση στο τουριστικό προφίλ του νησιού.

Δυναμική παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις

“Αυτό λοιπόν που προσπαθήσαμε να κάνουμε, είναι να βρούμε τι τραβάει τον κόσμο τον Μάιο και τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, δηλαδή ο αθλητικός και ο θρησκευτικός τουρισμός. Είχαμε πανηγύρια που δεν τα είχαμε εκμεταλλευτεί ποτέ τουριστικά”, επεσήμανε, οπότε κινούμενη σε αυτή την κατεύθυνση η αντιπροσωπεία του Δήμου πέρα από τις τακτικές εκθέσεις στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Μιλάνο όπου πήγαινε κάθε χρόνο, φέτος ανοίγει τον κύκλο της και προσπαθεί να εισέλθει και σε νέες αγορές. “Φέτος λοιπόν η Ίος έχει παρουσία στις περισσότερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις της Ευρώπης και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε άνοιγμα και προς τα Εμιράτα και την Αμερική”, ενημέρωσε η κα Φάκου.

Μετά την πετυχημένη παρουσία του νησιού στην έκθεση των Βρυξελλών της προηγούμενης εβδομάδας, σειρά έχουν το Μιλάνο, η Στοκχόλμη, το Βελιγράδι και το Βερολίνο για το επόμενο δίμηνο, με φυσική παρουσία και οργανωμένες συναντήσεις. Μιλώντας συγκεκριμένα, η πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής, αναφέρθηκε στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου από την οποία προέκυψε μία καλοκαιρινή εκπομπή του Nautical Channel με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό του νησιού.

Αναφερόμενη στο θετικό αποτέλεσμα της παρουσίας της Ίου στην έκθεση των Βρυξελλών και το ενδιαφέρον και των γειτόνων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για το προϊόν του νησιού, επεσήμανε ότι για την συμμετοχή με μετρημένο budget σε ικανοποιητικό αριθμό εκθέσεων, λειτουργεί υποστηρικτικά η στήριξη της Περιφέρειας, ελαχιστοποιώντας το απαιτούμενο κόστος.

Αθλητικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες

Έντονη είναι η παρουσία των αθλητικών δραστηριοτήτων στο τουριστικό πλάνο της Ίου, με τα μονοπάτια και τον περιπατητικό τουρισμό να κυριαρχούν. Όπως επεσήμανε και η κα Φάκου, πριν τρία χρόνια είχε πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τον δραστήριο ορειβατικό σύλλογο ΕΠΟΣ Φυλής, ο καθαρισμός των βασικών και μεγαλύτερων μονοπατιών, τα οποία σηματοδοτήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν, ενώ θεωρούνται κατάλληλα τόσο για επαγγελματίες ορειβάτες, όσο και για οικογένειες που αγαπούν την πεζοπορία. “Είναι ένα προϊόν το προωθούμε και στο εξωτερικό. Είναι κάτι που ενδιαφέρει τους επισκέπτες, πλέον ο κόσμος περπατάει παντού”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Από τις πρόσφατες πετυχημένες διοργανώσεις επαναλαμβάνεται φέτος ο 3ος Ομήρειος ημιμαραθώνιος, σε νέα ημερομηνία (8-9 Ιουνίου) για να μη συμπέσει με τον ημιμαραθώνιο της Σύρου. Η περσινή διοργάνωση, όπως ανέφερε η πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής προσέλκυσε τόσο τουρίστες, όσο και κατοίκους των κοντινών νησιών. Τις ίδιες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί, με την ιδιωτική πρωτοβουλία του επιχειρηματία κ. Μιχαλόπουλου και πάντα υπό την αιγίδα του Δήμου και του αθλητικού συλλόγου, το Ios Fit and Fun, ένα φεστιβάλ σύγχρονης γυμναστικής στην άμμο, με δραστηριότητες όπως yoga, trx και τραμπολίνο. “Στόχος μας είναι κάποιος που θα επισκεφτεί το νησί μόνο γι’ αυτό το λόγο να γεμίσει το τριήμερο του πολύ ευχάριστα”, δήλωσε η κα Φάκου.

Στη συνέχεια, και πάλι με την πρωτοβουλία της ίδιας οικογένειας, θα πραγματοποιηθεί 1-8 Ιουλίου ένα football camp με τη συμμετοχή γνωστών ποδοσφαιριστών. Οι εγγραφές θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και το κόστος θα είναι συμβολικό, σε μία προσπάθεια του Δήμου να στρέψει τα παιδιά του νησιού στις αθλητικές δραστηριότητες. Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου με τη διενέργεια του basketball camp, με ομάδες ενηλίκων και παιδιών. Τέλος 8-9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το Ios Adventure Trail στο πλαίσιο της αντίστοιχης πανκυκλαδικής οργάνωσης, η οποία πραγματοποιεί αγώνες τρεξίματος για έμπειρους δρομείς στα νησιά των Κυκλάδων.

“Όλα αυτά τα events είναι διάσπαρτα μέσα στη σαιζόν και προσελκύουν όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνδυάζουν τις διακοπές και τα τριήμερά τους με τον αθλητισμό”, σχολίασε η κα Φάκου, επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με την μέχρι πρότινος φιλοσοφία ότι το χρήμα στο νησί το αφήνουν μόνο όσοι κάνουν μεγάλη κατανάλωση φαγητού και ποτών, δεν είναι όμως μόνο αυτό το εισόδημα του τουρισμού. “Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δε βγαίνουν τη νύχτα να διασκεδάσουν, αλλά αφήνουν χρήματα σε άλλα είδη, θα αγοράσουν ένα ενθύμιο, θα πάνε στο σούπερ μάρκετ, θα κινηθεί η αγορά διαφορετικά”, τονίζοντας ότι τα νησιά έχουν ανάγκη από τουρισμό και σε χαμηλές περιόδους. “Όταν έρχονται 15-20 άτομα να περπατήσουν το Μάιο, οποιοσδήποτε ξενοδόχος και να τους πάρει είναι ένα εισόδημα”, ανέφερε.

1ο Σεμινάριο Τουρισμού στις Κυκλάδες

Με βάση τα “Σχολεία Τουρισμού” που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα και το Ναύπλιο, ο Δήμος Ιητών προετοιμάζει επίσης τη διοργάνωση του “1ου Σεμιναρίου Τουρισμού στις Κυκλάδες”. Όπως εξήγησε η κα Φάκου, πρόκειται για μία δράση επιμόρφωσης των νέων και υφιστάμενων επαγγελματιών στο χώρο του τουρισμού, με επιστημονικά καταρτισμένους ομιλητές τόσο σε θέματα τουριστικού marketing και management αλλά και καταξιωμένους baristas και μάγειρες για μία νέα γαστρονομική προσέγγιση. “Θέλουμε να προσφέρουμε στους επαγγελματίες της Ίου και των γύρω νησιών ένα ωραίο σεμινάριο, ένα ωραίο διήμερο στο νησί μας, να έρθουν και να παρακολουθήσουν όμορφα πράγματα για τον τουρισμό, τον οποίο τον αγαπάμε και από τον οποίο ζούμε”. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο, χωρίς κόστος συμμετοχής αλλά υποχρεωτική εγγραφή παρακολούθησης με την ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής του, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας των ομιλητών.