Έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Ανάφης, για την πλήρη έλλειψη προγραμμάτων ακτοπλοϊκών δρομολογίων μετά το Μάιο, λόγω καθυστέρησης υπογραφής των συμβάσεων

«Καταδικάζεται η καθημερινή μας διαβίωση»

  • Τετάρτη, 14 Μαρτίου, 2018 - 06:16

Σε επιστολή διαμαρτυρίας, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατέφυγε ο Δήμαρχος Ανάφης, αναφορικά με το μείζον ζήτημα, που έχει προκύψει, από τον μη έγκαιρο προγραμματισμό ακτοπλοϊκών δρομολογίων, από και προς το νησί, που έχει ζημιώσει τον τουριστικό τομέα και όχι μόνο.

Υπό την απειλή της πλήρους κατάρρευσης, βρίσκεται η επερχόμενη τουριστική περίοδος, για το νησί της Ανάφης, καθώς, μέχρι και αυτές τις ημέρες, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πρόγραμμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, από και προς το νησί, για την περίοδο, από τον Μάιο και έπειτα, με αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι επισκέπτες, να επιλέγουν άλλους προορισμούς, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, αφού στα συστήματα κρατήσεων, δεν υπάρχει διαθέσιμη επιλογή κράτησης εισιτηρίων.

Παράλληλα, προς το παρόν, η Ανάφη διαθέτει σύνδεση μόνο με το λιμάνι του Πειραιά, δύο φορές την εβδομάδα, με το Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», καθώς το Ε/Γ-Ο/Γ “AQUA JEWEL”, που εκτελούσε ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, αποσύρθηκε από την εταιρεία SeaJets. Δεδομένης της περιορισμένης προσβασιμότητας στο νησί, ακόμη και οι κρατήσεις της περιόδου του Πάσχα, «εξαφανίστηκαν», σύμφωνα με το Δήμαρχο Ανάφης, κ. Ιάκωβο Ρούσσο. .

«Πλήρης εξόντωση της τοπικής οικονομίας»

Στην επιστολή του προς το Υπουργείο, ο κ. Ρούσσος εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους η άμεση παρέμβαση των ιθυνόντων κρίνεται απόλυτα και επιτακτικά αναγκαία, ενημερώνωντας, για τις συέπειες της ανύπαρκτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι κάθε χρόνο, τη δεδομένη χρονική περίοδο, η νήσος Ανάφη αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού ο προγραμματισμός των δρομολογίων προς εμάς δεν υφίσταται», σημειώνει, αναφέροντας, ότι «το νησί μας έχει παραμείνει με δύο δρομολόγια από τον Πειραιά, τα οποία είναι προγραμματισμένα και αναρτημένα, μόνον έως τέλος Μαΐου. Ακόμη και τα αναμενόμενα δρομολόγια της εταιρείας Blue Star, που δρομολογούνται συνήθως, από τις 15 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου, ούτε και γι’ αυτά υπάρχει επίσημος προγραμματισμός και κατ’ επέκταση γνωστοποίησή τους στο επιβατικό κοινό. Επίσης, τα δρομολόγια, που εξυπηρετούσε ενδοκυκλαδικά το πλοίο “AQUA JEWEL” διεκόπησαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στα διοικητικά κέντρα και νοσοκομεία, που βρίσκονται στα γειτονικά νησιά».

Έτσι, σύμφωνα με το Δήμαρχο της Ανάφης, «καταδικάζεται η καθημερινή μας διαβίωση, σε περαιτέρω υποβάθμιση, καθώς δίχως συγκοινωνία, διακόπτεται η τροφοδοσία μας σε τρόφιμα – φάρμακα και προκαλείται η πλήρης εξόντωση της τοπικής οικονομίας μας. Θα θέλαμε να εστιάσουμε την προσοχή σας στο γεγονός, ότι το νησί μας αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, δεδομένου, ότι υπάρχει προγραμματισμός δρομολογίων. Με την παρούσα κατάσταση και χωρίς πρόσβαση στο νησί, οι επισκέπτες επιλέγουν διαφορετικούς προορισμούς».

Όπως τονίζει, «παρ’ ότι έχω παραστεί στις συσκέψεις, που έχουν λάβει χώρα στη Νάξο, στη Σύρο και δις στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τονίζοντας το μείζον, χρόνιο πρόβλημα και ενώ γνωστοποιήθηκε στον υφυπουργό, κ. Ν. Σαντορινιό, όπως και σε όλους τους αρμόδιους, οι οποίοι και το αναγνώρισαν, δυστυχώς η κατάσταση διαιωνίζεται», ενημερώνοντας, πως «οι επιχειρηματίες του νησιού έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, αφού ήδη ακυρώθηκαν οι τουριστικές αφίξεις της περιόδου του Πάσχα, καθώς και των δύο επόμενων μηνών».

Μάλιστα, ο δήμαρχος της Ανάφης υποστηρίζει, πως «καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό τηλεφωνημάτων, από απεγνωσμένους πολίτες και επισκέτες, για την κατάσταση, την οποία βιώνουμε, χωρίς ο Δήμος να έχει ουδεμία αρμοδιότητα, για την επίλυση του προβλήματος», ενώ κλείνοντας παρακαλεί τους αρμόδιους στο ΥΝΑΝΠ, να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις εκκλήσεις των τοπικών φορέων και να επιληφθούν άμεσα του θέματος.

Φαινομενικός απόλυτος αποκλεισμός το καλοκαίρι

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τον κ. Ρούσσο, ο Δήμαρχος τονίζει, πως το πρόβλημα προκύπτει κάθε χρόνο, από τη δυσκινησία του ελληνικού κράτους, ως προς την έγκριση και υπογραφή των αποφάσεων, ώστε να τεθούν σε ισχύ οι συμβάσεις με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, υπογραμμίζοντας, πως μία υπογραφή σύμβασης, μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και πάνω από έξι μήνες, από το κλείσιμο του διαγωνισμού.

«Για τη γραμμή τη δική μας, από και προς Πειραιά, του “ΠΡΕΒΕΛΗΣ”, μέσω Καρπαθίας, που φτάνει μέχρι Ρόδο, ο διαγωνισμός έχει γίνει και ολοκληρωθεί, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2017. Όσο και να φαίνεται απίστευτο και απίθανο, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος, αναφέροντας, πως λόγω των καθυστερήσεων που προκύπτουν από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, «το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμη εντολή να υπογράψουν τη σύμβαση με την εταιρεία, με αποτέλεσμα να δίνουν ανά μήνα παράταση στο δρομολόγιο». Ταυτόχρονα εξηγεί, ότι η παράταση των δρομολογίων του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», φτάνει έως 31 Μαΐου 2018, ενώ από κει και στο εξής, τουλάχιστον στα συστήματα των ακτοπλοϊκών κρατήσεων, η Ανάφη δεν φαίνεται να διαθέτει κανένα δρομολόγιο, γεγονός που επηρεάζει τα μέγιστα τις κρατήσεις στο νησί, αφού οι επισκέπτες – ιδιαίτερα δε, όσοι προέρχονται από το εξωτερικό – είθισται να προγραμματίζουν τις διακοπές τους εκ των προτέρων, προχωρώντας σε κρατήσεις εισιτηρίων και καταλυμάτων τουλάχιστον μερικούς μήνες πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Παράλληλα, με τη διακοπή της ενδοκυκλαδικής σύνδεσης από και προς την Ανάφη, οι πολίτες αναγκάζονται να πραγματοποιούν πολυήμερα ταξίδια, με έξοδα διανυκτερεύσεων, προκειμένου να μεταβούν στα διοικητικά κέντρα, ή ακόμη και στα κοντινά νησιά, προκειμένου να επισκεφτούν τις μονάδες υγείας.

Ο κ. Ρούσσος εξηγεί, πως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες γνωρίζουν, σχετικά με τα δρομολόγια, που αναμένεται να καλύψουν, κατά την τουριστική περίοδο, ωστόσο, χωρίς την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, απαγορεύεται, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να ανακοινώσουν το πρόγραμμα στο κοινό, κάτι που επηρρεάζει αρνητικά και τις ίδιες.

Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Ανάφης, το πρόβλημα δεν αφορά άμεσα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού χωρίς την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών και τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες, που διαχειρίζονται τις συμβάσεις, δεν δύναται να προχωρήσει στην υπογραφή τους με τις ακτοπλοϊκές εταριείες. Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού, αναζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα, που απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την τουριστική σεζόν.

Ήδη, σύμφωνα με το Δήμαρχο, έχει χαθεί η περίοδος του Πάσχα, ενώ έχουν ακυρωθεί και οι κρατήσεις έως τον Ιούνιο, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμος προγραμματισμός ακτοπλοϊκών δρομολογίων, με κίνδυνο, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, να κινδυνεύσουν με μπαράζ ακυρώσεων και οι μήνες της υψηλής κίνησης, Ιούλιος και Αύγουστος.

Έκκληση του κ. Ρούσσου, είναι η επίδειξη αντανακλαστικών από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις, να ανακοινωθούν επιτέλους τα προγράμματα των δρομολογίων και οι άνθρωποι του νησιού να έχουν την ευκαιρία να διασώσουν την τουριστική σεζόν και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής το χειμώνα, καθώς επίσης και την ανερχόμενη δυναμική της Ανάφης στον τουριστικό τομέα, επισημαίνοντας, πως ευχή των Αναφιωτών δεν είναι ο προγραμματισμός πολλών δρομολογίων από και προς το νησί, αλλά ένας σταθερός και έγκαιρος προγραμματισμός.