Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου οι μελέτες, για το έργο κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΥ στη θέση «Κοσίνι»

Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός

Είχε ακυρωθεί η ΑΕΠΟ του έργου από το 2015
  • Πέμπτη, 15 Μαρτίου, 2018 - 06:17

Παραλείφθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, οι μελέτες, που ανοίγουν το δρόμο, για το πολυαναμενόμενο έργο της δημιουργίας ΧΥΤΥ, στην περιοχή του Κοσινίου και τον απεγκλωβισμό του νησιού, από τη δυσμενή παρούσα κατάσταση.

Την τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως επίσης, την γεωτεχνική, τοπογραφική, υδρολογική μελέτη και την τεχνική προμελέτη του ΧΥΤΥ και της οδού πρόσβασης, παρέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, κατά τη συζήτηση του θέματος, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 9 Μαρτίου, στην οποία παραβρέθηκε επίσης και εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατόπιν της ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το 2015, το έργο πνοής για το νησί, είχε μπει στον «πάγο».

Νέες μελέτες για επαναδειοδότηση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και σύμφωνα με τις πληροφορίες της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύτηκε, ο πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος της σύμπραξης των μελετητών του προκείμενου έργου, κ. Δαμιανός Μπούρκας, υπενθύμισε το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης, το οποίο περιελάμβανε την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Υπολειμμάτων) (Χ.Υ.Τ.Α./Υ.) για την εξυπηρέτηση του νησιού Τήνο, καθώς και οδού πρόσβασης στο χώρο, με στόχο την κάλυψη των αναγκών διάθεσης στερεών αποβλήτων για το σύνολο του νησιού, σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία, το άμεσο κλείσιμο και την έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης του νησιού, καθώς και τη δημιουργία ενός χώρου ασφαλούς διάθεσης απορριμμάτων προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που θα προωθεί την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

Παρά το γεγονός, ότι η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, για την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ στη θέση «Κοσίνι», με απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αυτοτελούς Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Έργου, η εκδοθείσα ΑΕΠΟ του έργου ακυρώθηκε, ενώ οι προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμος για την ακύρωση της σχετικής απόφασης του Υπουργού ΠΕΝ δεν τελεσφόρησαν. Ως εκ τούτου τα υποβληθέντα μέχρι τότε στάδια μελετών δεν υπήρχε η δυνατότητα να εγκριθούν καθώς το θέμα αδειοδότησης του έργου βρισκόταν σε εκκρεμότητα.

Τελικά, σύμφωνα με τον μελετητή, η ΜΠΕ του έργου τροποποιήθηκε και ο Δήμος επανήλθε με νέο αίτημα αδειοδότησης του έργου προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΔΑ. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας η ΑΕΠΟ του έργου επανεκδόθηκε, ενώ αμέσως μετά την επανέκδοση της και με σκοπό την εναρμόνιση με το περιεχόμενό της, οι παρακάτω μελέτες επανυποβλήθηκαν προς έλεγχο:

- Γεωτεχνική μελέτη και έρευνα

- Τοπογραφική μελέτη

- Υδρολογική οριστική μελέτη

- Τεχνική Προμελέτη του ΧΥΤΥ και της Οδού Πρόσβασης

Κατόπιν και για την ταχεία ωρίμανση του έργου, το Τμήμα Τεχνικών Έργων του Δήμου Τήνου προχώρησε στο έλεγχο των παραπάνω υποβληθέντων σταδίων της μελέτης. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου και τη διαπίστωση της τεχνικής αρτιότητας και πληρότητάς τους, οι νέες μελέτες εγκρίθηκαν. Η έγκριση περιελάμβανε, επίσης και την τροποποιημένη ΜΠΕ του έργου η οποία επανασυντάχθηκε και επανακατατέθηκε για τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω.

Ο κ. Μπούρκας σημείωσε δε, πως ο έλεγχος και έγκριση των υπολειπόμενων σταδίων (Τεύχη Δημοπράτησης και ΣΑΥ ΦΑΥ) έπονται, καθώς βάσει του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος του έργου προϋποθέτουν την έγκριση του σταδίου της τεχνικής Προμελέτης.

Κατόπιν της εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, της παρουσίασης του μελετητή, καθώς και της συζήτησης, εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, οι μελέτες εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από τους συμβούλους.

Έπεται μακρά συνέχεια

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν και η ολοκλήρωση του μελετητικού έργου, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου, η πορεία του βρίσκεται ακόμη σε μικρό στάδιο εξέλιξης, αφού, μετά την έγκριση της απόφασης παραλαβής των μελετών, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, έπονται οι διαδικασίες έγκρισης του έργου από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης του έργου, η δημοπράτησή του και τέλος η έναρξη της υλοποίησης.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καθώς και τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, που είθισται να προκύπτουν, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην καλύτερη περίπτωση, η υλοποίηση δεν αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας την ανάγκη στήριξης των εναλλακτικών μορφών διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί επιτακτική.

Ο ιλιγγιώδης ρυθμός συσσώρρευσης δεματοποιημένων σύμμεικτων απορριμμάτων, στη θέση «Κοσίνι», πιθανώς να τέθηκε υπό έλεγχο, μέσω της αποδοχής τμήματος αυτών από ΧΥΤΑ της Θήβας, ωστόσο, η μείωση των απορριμμάτων και η ορθολογική τους διαχείριση, με αφετηρία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου η περιοχή «Κοσίνι» και η Τήνος εν γένει, να παραμείνει ασφαλής, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, όπως επίσης η «πρόχειρες» λύσεις διαχείρισης των αποβλήτων να παραμείνουν βιώσιμες, έως και την υλοποίηση και λειτουργία του ΧΥΤΥ.

Ετικέτες: