Προς έγκριση η υλοποίηση έργου για την επισκευή της προβλήτας επικίνδυνων φορτίων του λιμένα του Αθηνιού της Σαντορίνης

Εμβαλωματικό… αλλά απόλυτα αναγκαίο έργο

  • Τετάρτη, 21 Μαρτίου, 2018 - 06:16

Την επισκευή της προβλήτας επικίνδυνων φορτίων στο λιμάνι του Αθηνιού της Θήρας, προβλέπει η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, κ. Χρήστου Λαμπρίδη, στο γενικό πλαίσιο της αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού.

Δράσεις για τη βελτίωση των προβλητών του λιμένα του Αθηνιού στη Σαντορίνη, έχουν τεθεί προς υλοποίηση, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, καθώς το λιμάνι, τόσο στις προβλήτες, όπου δένουν τα πλοία της ακτοπλοΐας, όσο και αυτές των εμπορικών, εμφανίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Εντατική επισκευή της ανωδομής

Νέα απόφαση, από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε να κηρυχθεί η τοπική κοινότητα Πύργου Καλλίστης Θήρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ελήφθη τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των επιπλέον προβλημάτων, τα οποία εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες, από ακραία καιρικά φαινόμενα και που, όπως προκύπτει λειτούργησαν επιβαρυντικά στις ήδη εκτεταμένες φθορές του λιμένα, με την πρόκληση ρωγμών στο χερσαίο χώρο του Αθηνιού.

Στόχος της απόφασης, η οποία θα ισχύσει έως και τα τέλη Μαΐου, ήταν η δρομολόγηση ειδικού συντονισμού και η κινητοποίηση επιπλέον δυναμικού και μέσων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μέρος των προβλημάτων, ειδικότερα στην προβλήτα επικίνδυνων φορτίων του λιμένα, με απόφασή του, ο Γ.Γ. Λιμένων, κ. Λαμπρίδης ενέκρινε την επισκευή της.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου, που αφορά την επισκευή της κατεστραμμένης ανωδομής από καιρικές συνθήκες και υποσκαφές, την ορθή τοποθέτηση πλακών προστασίας ποδός του κρηπιδώματος της περιοχής επικίνδυνων φορτίων και την πιθανή συμπλήρωση με νέα τμήματα, όπως και την ανακατασκευή της ράμπας και την τοποθέτηση σιδηροδοκών στο σώμα της ανωδομής για την προστασία της από την καταπόνηση που προκαλούν οι πόρτες των πλοίων, ανέρχεται σε 80.646 ευρώ περίπου, πλεον ΦΠΑ.

Η επισκευή της προβλήτας επικίνδυνων φορτίων, αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά και στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, καθώς κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, χρησιμοποιείται για την πρόσδεση και των ακτοπλοϊκών μέσων, εξαιτίας των μεγάλων φθορών στο μεαλύτερο τμήμα της κεντρικής προβλήτας.

Κατόπιν της απόφασης του Γ.Γ. Λιμένων το έργο της Σαντορίνης, όπως και άλλες σχετικές υποθέσεις, αναμένεται να εξεταστούν και να λάβουν έγκριση επίσης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Εν αναμονή της οριστικής λύσης

Αξίζει να υπνεθυμιστεί, πως το λιμάνι του Αθηνιού αποτελεί σχετικά νέο έργο, το οποίο παραδόθηκε προς χρήση το 2012, ωστόσο ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην προβλήτα, όπου γίνεται η πρόσδεση των πλοίων της ακτοπλοΐας, παρουσιάστηκαν μερικά χρόνια αργότερα, όπως, ενδεικτικά, μετακινήσεις πλακών στο υπόστρωμα της θάλασσας, εκρίζωση μεταλλικών αναδομών, καθιζήσεις και ρωγμές στο οδόστρωμα, σπηλαιώσεις στα κρηπιδώματα, με αποτέλεσμα η περιοχή του λιμένα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2016.

Προκειμένου να υπάρξει μία ενδελεχής και πλήρης αποκατάσταση όλων των ζημιών του «προβληματικού» έργου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζης ενέκρινε τη δέσμευση ποσού άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση που το έργο εγκριθεί και από το ΚΕΣΠΑ, αναμένεται η δημοπράτηση και υλοποίησή του στα επόμενα χρόνια.

Το μεγάλο αυτό έργο, αναμένεται να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα του Αθηνιού, ενώ η εγκατάσταση θα αναβαθμίζει και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ειδικότερα, μετά την υλοποίηση του έργου, ο Αθηνιός θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί την ασφαλή ταυτόχρονη πρόσδεση τριών μεγάλων ακτοπλοϊκών πλοίων, με 9 μέτρα λειτουργικό βάθος, ενώ και ο χερσαίος χώρος θα διευρυνθεί κατά δύο στρέμματα. Παράλληλα, θα επιμηκυνθεί και το μέτωπο της προβλήτας, στα 200 μέτρα.

Ο διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου θα διενεργηθεί με τη διαδικασία του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού, με αναθέτουσα αρχή τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ικανοποίηση στο αίτημα τοπικών φορέων

Σημειώνεται, πως τα εκτεταμένα προβλήματα του λιμένα της Σαντορίνης, τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση που είχε γίνει τον προηγούμενο χρόνο, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, κ.κ. Χαράλαμπος Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, καθώς και οι αρμόδιοι Υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από τη Σαντορίνη πήραν μέρος ο Δήμαρχος, κ. Νίκος Ζώρζος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Ηλίας Πελέκης, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, κ. Νίκος Νομικός, ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων, κ. Λευτέρης Αναπλιώτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Μανώλης Καραμολέγκος και το μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Χρήστος Μαρκοζάννες.

Στη συνάντηση είχε τεθεί το ζήτημα της ζημιάς που είχε υποστεί από την κακοκαιρία η προβλήτα των επικίνδυνων φορτίων, για την αποκατάσταση της οποίας προτάθηκε να αναθέσει το Λιμενικό Ταμείο μια μικρή, γρήγορη μελέτη, ώστε να επισκευαστεί η καθίζηση, που διαπιστώθηκε μετά από επιθεώρηση που έκανε δύτης, πρόταση την οποία ικανοποιεί ουσιαστικά η πρόσφατη απόφαση του κ. Λαμπρίδη. Επιπλέον είχε εξεταστεί και η πορεία του έργου της πλήρους ανακατασκευής του λιμανιού του Αθηνιού.

 

Ετικέτες: