Με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. του Δήμου Κύθνου θέτει υπό την αιγίδα του πρόγραμμα, για ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές

Στήριξη στις δράσεις κατά της υπογεννητικότητας

Της Ευαγγελίας Κορωναίου
  • Τετάρτη, 4 Απριλίου, 2018 - 06:17

Την ένταξη του προγράμματος HOPEgenesis, υπό την αιγίδα του Δήμου, αποφάσσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κύθνου, με στόχο την αύξηση του ρυθμού των γεννήσεων στο νησί.

Με μηδενικό κόστος, αλλά σημαντικά οφέλη, η Κύθνος εντάσσεται πλέον στο πρόγραμμα HOPEgenesis, του οποίου σκοπός είναι η υποστήριξη των γυναικών, που διαβιούν σε ακριτικές νησιωτικές, ή ηπειρωτικές περιοχές, κατά την εγκυμοσύνη τους, προκειμένου να καμφθεί ο ρυθμός μείωσης των γεννήσεων στις περιοχές αυτές και κατά συνέπεια να δοθεί «ανάσα» στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια εντείνεται σε όλη τη χώρα.

Αιγίδα στήριξης και ενδυνάμωσης του έργου

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύθνου, το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, υπογραμμίζοντας, πως το πρόγραμμα δεν επιφέρει κανένα οικονομικό κόστος για το Δήμο και παρουσιάζοντας την επιστολή, με την οποία πραγματοποιήθηκε το αίτημα της HOPEgenesis.

Στην επιστολή του, ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας, Δρ. Στ. Χανδακάς, σημειώνει, πως «έχοντας την έμπρακτη υποστήριξή σας και τη θερμή υποδοχή του προγράμματος της HOPEgenesis, με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να τεθεί η δράση μας υπό την αιγίδα του δήμου σας», υπενθυμίζοντας, ότι «όπως ήδη γνωρίζετε, το όραμα της HOPEgenesis είναι η ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας της χώρας μας ενώ, ο βασικός της στόχος είναι η υποστήριξη των γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας, να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν».

Σημειώνεται μάλιστα, πως «η προσπάθεια για διεύρυνση του προγράμματός μας σε περισσότερες ακριτικές περιοχές της χώρας μας, που το έχουν ανάγκη, συνεχίζεται με τη δική σας αρωγή και υποστήριξη να μας δίνει δύναμη και έμπνευση», καθώς «η αιγίδα του Δήμου σας θα προσδώσει στην HOPEgenesis το κύρος που χρειάζεται ο οργανισμός μας στα επόμενα βήματα της εξάπλωσης του έργου του και της εκπλήρωσης του στόχου του. Επισημαίνουμε ότι η ευγενική παραχώρηση της αιγίδας του Δήμου σας δεν απαιτεί καμία οικονομική υποχρέωση προς την HOPEgenesis».

Κατόπιν της διαλογικής συζήτησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κύθνου αποφάσισε ομόφωνα στην έγκριση του αιτήματος του οργανισμού.

Απώτερος στόχος η εξάλειψη των μηδενικών γεννήσεων

Αξίζει να σημειωθεί, πως η HOPEgenesis αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες, έως την ημέρα του τοκετού τους. Η οργάνωση επικεντρώνεται κυρίως στις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή απομονωμένα νησιά στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο του οργανισμού, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, η HOPEgenesis έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες, καθώς επισημαίνεται, ότι οι βασικοί λόγοι για τα χαμηλά ή μηδενικά ποσοστά γεννήσεων σε αυτές τις περιοχές δεν είναι αποκλειστικά οικονομικοί. Η ανασφάλεια και η έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων συνέβαλαν επίσης σε αυτήν την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό, ο οργανισμός παρέχει υποστήριξη στις γυναίκες που ζουν σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες στερούνται προγεννητικών διατάξεων, με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και φροντίδας. «Στόχος μας είναι να αντιστρέψουμε τα ανησυχητικά αρνητικά ποσοστά γεννήσεων στις περιοχές αυτές», τονίζουν οι ιδρυτές του οργανισμού, όπως επίσης και ότι «η αδυναμία αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης θα έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο για τις περιφέρειες αυτές αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα».

Γηρασμένος ο πληθυσμός της χώρας

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας φαίνεται να έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον τελευταίο μήνα του 2017 δημοσίευσε στοιχεία, σχετικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας. Στην λήψη των στατιστικών στοιχείων εκτιμήθηκε ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2017, δηλαδή 10.768.193 άτομα, αριθμός μειωμένος κατά 0,14%, σε σχέση με την ίδια ημερομηνία το 2016, που ανερχόταν σε 10.783.748 άτομα.

Η δε φυσική μείωση του πληθυσμού ανήλθε σε 25.887 άτομα, καθώς οι θάνατοι (118.785) υπερέβησαν τον αριθμό των γεννήσεων (92.898). Παράλληλα, εκτός της μείωσης του πληθυσμού, στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εμφανής είναι και η γήρανσή του, καθώς περίπου το 21,6% των Ελλήνων, ήτοι 2.319.741 άτομα, είναι άνω των 65 ετών.

Η γήρανση του πληθυσμού δεν προκαλεί ανησυχία μόνο στην πληθυσμιακή μείωση, αλλά και στην αναντιστοιχία του αριθμού των εργαζομένων, με αυτόν των συνταξιούχων, που επιφέρει δημοσιονομικές συνέπειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία άρθρου που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2018 στο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάρτησης των ηλικιωμένων, δηλαδή της δυσαναλογίας μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, ως προς τα άτομα ηλικίας 15-64 ετών, που αποτελούν το εργατικό δυναμικό.

 

Ετικέτες: