«Πράσινο φως» του Δήμου Πάρου, για παροχή πρακτικής υποστήριξης στο φιλοζωικό σύλλογο PAWS, για τη δημιουργία σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων

«Σημαντικό έργο, που εκκρεμεί»

Της Ευαγγελίας Κορωναίου
  • Πέμπτη, 26 Απριλίου, 2018 - 06:13

Τη σαφή στήριξή του, προκειμένου να δημιουργηθεί νόμιμος και πληρών όλες τις προϋποθέσεις χώρος, για την ίδρυση καταφυγίου αδέσποτων ζώων, στην πρωτοβουλία του φιλοζωικού συλλόγου PAWS, δήλωσε με απόφασή του ο Δήμος Πάρου.

Δεδομένων των υποχρεώσεων, που προκύπτουν, τόσο από τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, όσο και από την ελληνική νομοθεσία, ο Δήμος Πάρου, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέτασε το αίτημα του φιλοζωικού συλλόγου Paros Animal Welfare Society (PAWS), αναφορικά με την κατασκευή και ίδρυση οργανωμένου και νόμιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Αίτημα πρακτικής υποστήριξης από το Δήμο

Όπως εισηγήθηκε η εκπρόσωπος του PAWS προς το Σώμα, «αιτούµαστε την ενεργή συµµετοχή και οικονοµική συµβολή του ∆ήµου στην ίδρυση καταφυγίου σε χώρο που από κοινού θα εξεύρουµε προκειµένου να υλοποιήσουµε ένα τόσο σηµαντικό έργο για το νησί που εκκρεµεί εδώ και πολλά χρόνια. Πιο συγκεκριµένα, ο σύλλογός µας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να χρηµατοδοτήσει µε χορηγίες την αγορά γης καθώς και µέρος της κατασκευής του χώρου των ζώων».

Από τον ∆ήµο η φιλοζωική οργάνωση αιτήθηκε την παροχή συνεργείων του και υλικών για την κατασκευή της απαραίτητης υποδοµής, όπως ενδεικτικά, ενδεχόµενες εκσκαφές, διάνοιξη οδού πρόσβασης, περίφραξη, αγορά κοντέινερ που θα χρησιµοποιηθούν για κατοικία, αποθήκη τροφών και φαρµάκων, ανάληψη ευθύνης για τις απαραίτητες συνδέσεις δικτύων ύδρευσης, ηλεκτρικού και αποχέτευσης, συµπεριλαµβανοµένου σηπτικού βόθρου ληµµάτων, τη συνεργασία µε προµηθευτές για εξασφάλιση χαµηλών τιµών στην αγορά υλικών και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων προκειµένου τόσο η κατασκευή όσο και η λειτουργία του καταφυγίου να είναι καθόλα νόµιµες, ενώ τέλος, τη δηµιουργία ειδικού κωδικού στον προϋπολογισµό του ∆ήµου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το καταφύγιο, έτσι ώστε ο ∆ήµος να δύναται να συνεισφέρει στις δαπάνες τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα 70% χρηµατοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισµό, όπως αυτό προβλέπεται από σχετική ΚΥΑ.

Ανασφάλεια για το θεσμικό πλαίσιο

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ξεκαθάρισε, πως ο Δήμος «δεν έχει τη δυνατότητα αλλά και πρόθεση να αγοράσει ένα οικόπεδο για την κατασκευή του καταφυγίου, όµως θα βοηθήσει στην κατασκευή του βάσει νοµοθεσίας και θα κάνουµε και την προσπάθεια να το εντάξουµε σε Ευρωπαϊκό πρόγραµµα».

Υπενθυμίζοντας, ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου Πάρου προβλέπονται 20.000 ευρώ, για την κάλυψη των απαιτούμενων στειρώσεων, υπογράμμισε, πως «αυτή τη στιγµή ο ∆ήµος οφείλει να βρει ένα χώρο, να γίνει η λειτουργία του καταφυγίου. Αν βρει ο σύλλογος, εµείς θα είµαστε εκεί και θα βοηθήσουµε», συμπληρώνοντας, ότι «θέλουμε όµως όλοι µαζί να υλοποιήσουµε τη δέσµευση που έχει ο ∆ήµος, διότι ουσιαστικά µπορεί να είµαστε υπόδικοι αν δεν κατασκευάσουµε έναν τέτοιο χώρο. Έχουµε υποχρέωση. Πιστεύουµε και θεωρούµε ότι είναι πολιτισµός η κατασκευή ενός καταφυγίου που να είναι πραγµατικά εφάµιλλο του πολιτισµού µας. Νόµιµο και εφάµιλλο του πολιτισµού µας».

Εκ μέρους της μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε, πως «τα αδέσποτα ζώα σίγουρα είναι δηµιούργηµα δικό µας, ανεύθυνων ανθρώπων. Η ευθύνη είναι του ∆ήµου».

Παρ’ όλα αυτά, υπενθύμισε στο Σώμα, ότι από την κυβέρνηση προετοιμάζεται, μετά την απόσυρσή του τελευταίου, νέο νομοσχέδιο, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη στέγαση των αδέσποτων ζώων και ως εκ τούτου, μία απόφαση τη δεδομένη στιγμή είναι επισφαλής, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση, πως θα δίνεται η θεσμική δυνατότητα σε συλλόγους, να διαχειρίζονται τα καταφύγια.

Παράλληλα, ο κ. Βλαχογιάννης έθιξε και το ζήτημα της εύρεσης κατάλληλου οικοπέδου, υποστηρίζοντας, πως οι θέσεις της δημοτικής αρχής και του συλλόγου αντικρούονται, αφού από την πλευρά του PAWS ειπώθηκε, ότι θα αναλάβει την υποχρέωση εξεύρεσης χώρου, ενώ ο Δήμαρχος υποστήριξε, πως ο Δήμος βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση χώρου, διερωτώμενος, αν η μέριμνα για την εγκατάσταση βαρύνει τον ένα ή τον άλλο φορέα.

Αισιοδοξία και για καθαρά δημοτικό καταφύγιο

Τοποθετούμενος, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Αθανάσιος Μαρινόπουλος, διευκρίνισε, πως η απόφαση οφείλει να ληφθεί στην παρούσα φάση, καθώς «ισχύει αυτός ο νόµος που ισχύει µέχρι σήµερα, ο καινούργιος δεν ξέρουµε πότε θα ψηφιστεί. Εµείς θα πάρουµε αυτή την απόφαση για τα πέντε σηµεία που ζητάει ο σύλλογος βάσει του ισχύοντος νόµου και νοµίζω ότι πρέπει να το κάνουµε τώρα. Αν υπάρξουν αλλαγές θα επανέλθει το θέµα στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο και θα δούµε τι θα αποφασίσουµε».

Κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος, ενημέρωσε, πως αποτελεί υποχρέωση του Δήμου να βοηθήσει, στο μέτρο του δυνατού, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, ωστόσο, λόγω βιασύνης του συλλόγου, δεν είχε προετοιμαστεί από την τεχνική υπηρεσία σχετική εισήγηση. «Εμείς όµως θα βοηθήσουµε στο µέγιστο δυνατόν κατά τη δυνατότητα που υπάρχει τη συγκεκριµένη στιγµή, δηλαδή τι µπορούµε να βάλουµε για χωµατουργικά κ.λπ. – αυτά που ζητάτε [σ.σ. ο σύλλογος]. Κατά τη δυνατότητά µας λοιπόν εµείς θα είµαστε δίπλα σας και σας λέω ότι πολύ σύντοµα εµείς θα βρούµε τρόπο να έχουµε δικό µας χώρο που εµείς θα υλοποιήσουµε», τόνισε, κλείνοντας.

Κατόπιν των παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του φιλοζωικού συλλόγου PAWS, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, για τη δημιουργία ενός καταφυγίου αδέσποτων ζώων, το οποίο θα πληροί τις σύγχρονες και νόμιμες προδιαγραφές, μεριμνώντας για την ασφάλεια, τόσο των ζώων συντροφιάς, όσο και των κατοίκων.

Ετικέτες: