Εκπροσώπους της Πρεσβείας της Νορβηγίας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Άνδρου

  • Πέμπτη, 3 Μαΐου, 2018 - 16:42

Ο Δήμος Άνδρου, στο πλαίσιο του προγράμματος GR-03/Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της υλοποίησης της Πράξης «Επιδεικτικές Παρεμβάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί της Άνδρου», υποδέχτηκε στο νησί μας τις κυρίες Elisabeth Lothe, Gunhild Guldseth και Πολυξένη Αναστασίου (σύμβουλο της ΕEA Grants), εκπροσώπους της Πρεσβείας της Νορβηγίας.

Η επίσκεψη αυτή έγινε προκειμένου η τριμελής ομάδα της Νορβηγικής Πρεσβείας και του χρηματοδοτικού μηχανισμού να ενημερωθεί σχετικά με τις εμπειρίες που αποκόμισε η Άνδρος μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος και από την υλοποίηση έργων με την παρέμβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και να συζητηθεί ενδεχόμενη μελλοντική αξιοποίηση των Α.Π.Ε. στο νησί μας μέσω νέου προγράμματος.

Εκ μέρους του Δήμου Άνδρου, παρέλαβε από το λιμάνι τις κυρίες Lothe, Guldseth και Αναστασίου η κυρία Αθηνά Τσατσομοίρου, πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη συνέχεια επισκέφτηκαν μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Κώστα Μούλα τον σταθμό φόρτισης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στο Γαύριο, που λειτουργεί μέσω φωτοβολταϊκών.

Επόμενος σταθμός ήταν το Μπατσί, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Ψωμά, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Κώστα Πετρίση, ενώ παρούσα ήταν και η κυρία Ελένη Πολίτου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού. Να σημειωθεί ότι στις εκπροσώπους της Νορβηγικής Πρεσβείας έγινε αναλυτική παρουσίαση σχετικά με τα οφέλη της χρήσης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από υπάλληλο του Δήμου και χειριστή του οχήματος, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στη θετική ανταπόκριση των κατοίκων της Άνδρου στην εφαρμογή του προγράμματος.

Ακολούθως, η κυρία Τσατσομοίρου οδήγησε τις προσκεκλημένες του Δήμου Άνδρου στο Κόρθι, όπου μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Ιάκωβο Σκόρδο επισκέφτηκαν τον Βιολογικό καθαρισμό, στον οποίο ενσωματώθηκαν αυτόνομα φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών των εγκαταστάσεων. Οι υπάλληλοι του Δήμου Άνδρου κυρία Ειρήνη Παρλιάρου και κ. Ισίδωρος Νικολάου επεξήγησαν τεχνικά πώς λειτουργεί ο σταθμός, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μειώθηκε σημαντικά το κόστος λειτουργίας των μονάδων.

Τελευταίος σταθμός των εκπροσώπων της Πρεσβείας της Νορβηγίας ήταν η Χώρα και συγκεκριμένα το Δημαρχείο της Άνδρου, όπου πραγματοποιήθηκε γόνιμη συζήτηση με τον Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη. Οι κυρίες Lothe, Guldseth και Αναστασίου αναφέρθηκαν στην πολύ θετική εικόνα που αποκόμισαν τόσο από τις ομορφιές του νησιού και την εξαιρετική φιλοξενία, όσο και από τη δυναμική και αποτελεσματική αξιοποίηση των έργων του προγράμματος. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Άνδρου και οι εκπρόσωποι της Νορβηγικής Πρεσβείας συμφώνησαν ότι αποτελεί κοινή επιθυμία των δύο πλευρών να συνεχιστεί η συνεργασία μας και στο μέλλον, μέσω ενός νέου προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι απώτερος σκοπός της πράξης αυτής είναι η δημιουργία προοπτικών στην τοπική οικονομία της Άνδρου, η εξοικείωση των χρηστών, των κατοίκων και των πολυάριθμων τουριστών του νησιού με τις πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας ζωής.