Ανακοίνωση Δήμου Άνδρου

Χρήσιμα συμπεράσματα από το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Σύρο

  • Κυριακή, 10 Ιουνίου, 2018 - 13:13

Παρουσία του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου 2018, το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση, στην Ερμούπολη της Σύρου. Το πρόσημο του συνεδρίου ήταν θετικό για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τα νησιά των Κυκλάδων, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και πρότειναν πιθανές λύσεις για τα προβλήματα στον νησιωτικό χώρο.

Ο κ. Σουσούδης παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου και είχε την ευκαιρία να θέσει και να συζητήσει σημαντικά θέματα που αφορούν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την οικονομική ανασυγκρότηση των Κυκλάδων, με κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς, υφυπουργούς, τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου, καθώς και με εκπροσώπους και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Κυκλάδες.

Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πολιτικής στο Νότιο Αιγαίο με την ενίσχυση της οικονομίας και του πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση των υποδομών των νησιών και την αξιόπιστη ακτοπλοϊκή διασύνδεσή τους. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση έργων για την ύδρευση και τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στους μείζονες τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.

Η «νησιωτικότητα» και τα προβλήματα που δημιουργεί βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με ένα νέο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο μοντέλο πολιτικής και πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι διαδικασίες των αναπτυξιακών συνεδρίων.

Τους κεντρικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. «Οι Κυκλάδες δεν αρκεί να ακολουθούν, πρέπει να πρωτοπορήσουν στο πεδίο της αειφόρου, της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης», τόνισε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας: «Πιστεύω ότι όλοι φεύγουμε από το Συνέδριο αυτό με ικανοποίηση, διότι κάναμε μια παραγωγική εργασία».

Με την ολοκλήρωση του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των φορέων για τη χάραξη κοινής αναπτυξιακής πολιτικής, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας.