Κρατήσεις ως τον Οκτώβριο για τη Σίφνο, που φέτος καταρρίπτει τα ρεκόρ επισκεψιμότητας, αλλά και ενισχύει τις υποδομές της αναμένοντας ακόμη περισσότερη αύξηση για τη σεζόν του 2019

Το συντονισμένο σχέδιο αποδίδει καρπούς

Ξεπερνά τον “πήχη” των 110.000 επισκεπτών φέτος το νησί της Σίφνου, καθώς η επένδυση σε δράσεις στοχευμένης προβολής αποδίδει καρπούς, ενώ από την πλευρά του Δήμου ενισχύονται οι υποδομές, προκειμένου η περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος, να βρει το νησί έτοιμο, ήδη από το 2019.

“Εκτόξευση” των στατιστικών βλέπει το νησί της Σίφνου, ένας από τους πιο δυνατά ανερχόμενους προορισμούς των Κυκλάδων, που βασίζεται στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Φέτος το νησί χτύπησε “κόκκινο” στον τομέα των υποδομών, λόγω της τουριστικής “απόβασης”, ωστόσο η επισκεψιμότητα δεν σταματά τον Σεπτέμβρη, καθώς κρατήσεις υπάρχουν ακόμη και για τον Οκτώβριο.

Ίσως να ξεπεράσουμε τους 115.000 επισκέπτες”

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, “έχοντας διανύσει ήδη τους πρώτους τέσσερις μήνες της καλοκαιρινής σεζόν, η οποία ξεκίνησε από το μήνα Μάιο και έχοντας λάβει τα επίσημα στοιχεία από το Λιμενικό Σταθμό Σίφνου, μπορούμε να πούμε, ότι η αύξηση της επισκεψιμότητας για το τρέχον έτος, κυμαίνεται πάνω από το 10%. Πέρυσι, το πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το νησί ξεπέρασε τους 100.000 επισκέπτες, φτάνοντας τους 107.000 επισκέπτες. Φέτος, για το αντίστοιχο πεντάμηνο, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 110.000 επισκέπτες, ενώ υπολογίζουμε, ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τους 115.000 επισκέπτες, μιας και ο Σεπτέμβριος είναι ακόμη καλύτερος από πέρσι”.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Μπαμπούνη “έχουν υπάρξει συντονισμένες προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ενδεικτικά, να σας πω, ότι φέτος υπάρχουν κρατήσεις, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί, από το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και τον Σύλλογο Ξενοδόχων Σίφνου και για το μήνα Οκτώβριο. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, ένας μεγάλος στόχος που είχαμε ως δημοτική αρχή, να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν με συγκεκριμένες δράσεις, αρχίζει και επιτυγχάνεται”.

Οι καρποί της ψηφιακής προώθησης

Οι δράσεις, όπως τονίζει ο Δήμαρχος, έχουν να κάνουν περισσότερο με την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού, “έχοντας καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναπτύξουμε ένα εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών, το οποίο αριθμεί 19 διαδρομές και εκτείνεται 100 χιλιόμετρα. Στο διάστημα αυτό έχουμε προχωρήσει σε κάποιες πρωτοπόρες δράσεις, μέσω ψηφιακών εφαρμογών για τους περιπατητές, για τις οποίες έχουμε διακριθεί και με βραβεία”.

Επιπλέον, “σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία, έχουμε αναδείξει και τον θρησκευτικό τουρισμό. Φέτος, τα μυστήρια, όπως γάμοι και βαφτίσεις, ξεπέρασαν τα 120 και πραγματοποιήθηκαν κυρίως μέσα στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο, μία περίοδος, που κι εμείς επιθυμούμε να έχουμε επισκέπτες, που θα κάνουν τους γάμους τους στο νησί μας”, σημειώνει ο κ. Μπαμπούνης.

“Επιστέγασμα, θα λέγαμε, κάθε χρόνο, αποτελεί και το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, που πραγματοποιείται στο νησί μας, “Νικόλαος Τσελεμεντές”. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τον γαστρονομικό τουρισμό, που χαρακτηρίζει τη Σίφνο, μιας και ο μεγάλος Αρχιμάγειρας είναι Σιφνιός στην καταγωγή. Φέτος ιδιαίτερα, το φεστιβάλ γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Τις τρεις μέρες, 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου, που διεξήχθη, επισκέφτηκαν 6.000 άτομα το φεστιβάλ. Πέραν από τους ντόπιους, πολλοί επισκέπτες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό τίμησαν τη διοργάνωση, συνδυάζοντάς τη με τις διακοπές τους. Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι πέραν από ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, το “Νίκος Τσελεμεντές” αποτελεί χώρο ανταλλαγής τοπικών παραδόσεων, λαογραφίας και πολιτισμού, μεταξύ των νησιών μας”, τονίζει.

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή προώθηση, η οποία φαίνεται να έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της Σίφνου, ως τουριστικού προορισμού, ο κ. Μπαμπούνης υπογραμμίζει, ότι “ως πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σίφνου, έχουμε στοχεύσει στις ξένες αγορές, δεδομένου ότι γνωρίζαμε, ότι ο εγχώριος τουρισμός φθίνει και μέσω των δράσεων που προανέφερα, καταφέραμε να έχουμε πολλούς περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία μας προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με παραπάνω από το 50% του προϋπολογισμού, που έχουμε κάθε χρόνο για τις δράσεις τουριστικής προβολής, να διοχετεύεται σε αυτά, με σκοπό τη στοχευμένη προβολή σε κοινά, με τη βοήθεια εταιρειών επικοινωνίας και διαφήμισης”, ενώ επισημαίνει, πως “μέσα από στοχευμένη τουριστική προβολή, καταφέραμε να έχουμε επισκέπτες απ’ όλη την Ευρώπη. Κυρίως δε από Γαλλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε αύξηση επισκεπτών από τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επίσης από Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία”.

Ειδική μνεία έκανε ο Δήμαρχος επίσης και για την εξαιρετική, όπως τη χαρακτηρίζει, συνεργασία με τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού, με τους οποίους διαμορφώνεται από κοινού το ετήσιο πλάνο τουριστκών δράσεων, αφού εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων των επιχειρήσεων συμμετέχουν στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου.

Αγώνας δρόμου για βελτίωση των υποδομών

“Είναι γεγονός, ότι φέτος οι υποδομές μας έφτασαν στα όριά τους”, παραδέχεται ο κ. Μπαμπούνης, τονίζοντας, ωστόσο, πως άντεξαν, χάρη στην αξιόλογη δουλειά όλων των εμπλεκομένων, τόσο των πολιτικών προϊσταμένων, όσο και των εργαζομένων στην Τεχνική Υπηρεσία, την ύδρευση, αλλά και την καθαριότητα. “Μεμονωμένα υπήρξαν προβλήματα, σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν πάρα πολύ καλή η παροχή των υπηρεσιών, τόσο προς τους επισκέπτες, όσο και προς τους επαγγελματίες”, σημειώνει, ενώ σε όσον αφορά στην καθαριότητα, “για ακόμη μία χρονιά, λάβαμε τα καλύτερα σχόλια και τον εντυπωσιασμό των επισκεπτών, σχετικά με το πόσο καθαρό είναι το νησί μας, αυτό είναι και το σήμα κατατεθέν μας”.

Προβλήματα, ωστόσο παρουσιάστηκαν και στον τομέα της διαχείρισης των λυμάτων, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, “κι εκεί ανταποκριθήκαμε με επιτυχία, αντιμετωπίζοντας τα όποια προβλήματα προέκυπταν”.

Ωστόσο, ο Δήμος Σίφνου προτίθεται να “θωρακίσει” το νησί, καθώς εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται η δημοπράτηση του μεγάλου έργου αποχέτευσης επτά κεντρικών οικισμών του νησιού, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα των λυμάτων, ενώ παράλληλα, ο Δήμος έχει ήδη επιδοτηθεί με 170.000 ευρώ, από το πρόγραμμα αντιμετώπισης λειψυδρίας του ΥΠ.ΕΣ., για τη δημιουργία νέου δικτύου μεταφοράς νερού από τις αφαλατώσεις του Πλατύ Γιαλού στην κεντρική δεξαμενή, στην περιοχή του Καδε και τη δημιουργία υποδομών ύδρευσης. Επιπλέον, εκπονείται μελέτη για την προμήθεια μίας ακόμη μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 κυβικών, με στόχο την επάρκεια του νερού, ακόμη και μέσα στην υψηλή σεζόν.

Τέλος, σύμφωνα με το Δήμαρχο Σίφνου, τις επόμενες ημέρες ξεκινά και το έργο της δημιουργίας ΧΑΔΑ, με ορίζοντα υλοποίησης τον Φεβρουάριο του 2019. “Αποτέλεσμα αυτού του έργου, είναι να είμαστε από τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων που διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, αφού εδώ και αρκετά χρόνια, με επιτυχία, λειτουργεί η ανακύκλωση στη Σίφνο, ενώ από το 2015 έχει λειτουργήσει και η κομποστοποίηση, αρχικά πιλοτικά, σε οικίες, αλλά και επαγγελματικούς χώρους”.

Ετικέτες: