Έντονη κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου για τον οικονομικό απολογισμό της Δημοτικής Αρχής

Αρνητικές επισημάνσεις για τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου Σερίφου

  • Τρίτη, 9 Οκτωβρίου, 2018 - 06:15

Με τις ψήφους των Συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου ψηφίστηκε ο οικονομικός απολογισμός του Δήμου Σερίφου για το 2017, ο οποίος ήρθε για συζήτηση ύστερα από δύο αναβολές και ένα απίστευτο αλαλούμ, χωρίς εισήγηση εκ μέρους της Δημοτικής αρχής, χωρίς συζήτηση και ουσιαστικό διάλογο, όπως δηκτικά υποστηρίζει η δημοτική μειοψηφία της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τον Οικονομικό απολογισμό καταψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης με τεκμηριωμένη εισήγηση που παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης, με τον Δήμαρχο να αναφέρει ως αιτία της απραξίας της Δημοτικής Αρχής  την αλλαγή της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα, το 2016.

Συγκεκριμένα στην εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού επισημάνθηκαν οι δύο αναβολές του θέματος, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως «αλαλούμ», υπενθυμίστηκε ότι ενώ  η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον οικονομικό απολογισμό των Δήμων είναι ειδική προκειμένου να γίνεται σοβαρή συζήτηση, αντί αυτού η Δημοτική Αρχή υπολόγισε μόλις 15 λεπτά για την συζήτηση του θέματος.

Μεταξύ των παρατηρήσεων της δημοτικής μειοψηφίας ήταν η απουσία της έκθεσης της οικονομικής επιτροπής, όπως επίσης και της εισήγησης εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, παρά την σοβαρότητα του θέματος.

Όπως σχολιάστηκε εκ μέρους της αντιπολίτευσης οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις δεν αποτελούν δική της «παραξενιά», καθώς «κάθε μέρα που περνάει ο ευτελισμός της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίζεται».

Με αναφορές σε οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην εισήγηση της δημοτικής αντιπολίτευσης «ο οικονομικός απολογισμός αποτυπώνει και επιβεβαιώνει την πολιτική που ασκήθηκε τη χρονιά που πέρασε στο νησί», με τον οικονομικό απολογισμό του 2017 να «είναι ο χειρότερος οικονομικός απολογισμός της τελευταίας οκταετίας τουλάχιστον. Ο Οικονομικός απολογισμός και η εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος του 2017 δείχνουν την εγκατάλειψη των υποδομών του νησιού οι οποίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, απαξιώνονται και καταστρέφονται».

Όλα τα προαναφερόμενα αιτιολογήθηκαν με το ότι «από τα 50 έργα και 464.000 € που προέβλεπε το Τεχνικό πρόγραμμα για το 2017, μόνο για έξι από αυτά τα έργα δαπανήθηκε ποσόν 86.000 €.

Από την αξιολόγηση των Εσόδων για το 2017, εκτός από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στους Δήμους, βλέπει κανείς  και την συνειδητή αδιαφορία της δημοτικής Αρχής Σερίφου να εισπράξει τα ανταποδοτικά τέλη κυρίως από Ύδρευση-Αποχέτευση.

Συγκεκριμένα από τα χρέη παρελθόντων ετών, νέων και παλαιοτέρων, έχει συσσωρευθεί ποσόν 1.395.000 € ανείσπρακτων οφειλών και όλα σχεδόν προέρχονται από Ύδρευση- Αποχέτευση. Από τη Δημοτική Αρχή του νησιού προωθείται, ένα ιδιότυπο κίνημα  «μην πληρώνετε» που ενδέχεται να οδηγήσει σε παραγραφές».

Επίσης, επισημάνθηκε ότι από την εκτέλεση της  Προγραμματικής Σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου καταγράφηκε διαφυγή εσόδων, λόγω της μη απορρόφησης ολόκληρου του προβλεπόμενου ποσού.

Ειδική αναφορά έγινε δε στην αρνητική εντύπωση που προκάλεσε το γεγονός ότι για το 2017 δεν δόθηκαν οι παροχές σε είδος, ρούχα και γάλα που προβλέπονται από την Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων, αξίας 7.000 € περίπου.   

Πέρα όμως από τα όσα προκύπτουν από τα αποτελέσματα του απολογισμού του 2017, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου εντοπίστηκαν και παλιές εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούν στο ότι:

«Δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η απογραφή από το 2011.

Δεν έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ισολογισμοί από το 2011 μέχρι σήμερα.  

Δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η έκθεση του ορκωτού Λογιστή.

Ελπίζουμε ο Γενικός Διαχειριστικός έλεγχος που έχει ζητήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο να πραγματοποιηθεί και να μην μπει η υπόθεση στο Αρχείο, όπως έγινε με τους Πάπυρους».

Καταψήφιση για 12 λόγους

Με την αναφορά 12 λόγων αιτιολογήθηκε εκ μέρους της δημοτικής αντιπολίτευσης η καταψήφιση του οικονομικού απολογισμού του 2017, διότι:

«1. Δεν υπάρχει εισήγηση από την Δημοτική Αρχή του νησιού.

2. Δεν κατατέθηκε η έκθεση της οικονομικής επιτροπής όπως προβλέπεται.

3. Η εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος δεν υπηρέτησε, για άλλη μια χρονιά, τις ανάγκες όσων ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί, αφήνοντας τις υποδομές του νησιού στην τύχη τους (Ύδρευση-Αποχέτευση-Σχολεία  κ,λ,π.).

4. Κανένα σημαντικό έργο δεν ξεκίνησε κανένα δεν ολοκληρώθηκε

5. Περικόπηκαν οι παροχές (ρουχισμός-γάλα) των εργαζομένων οι οποίες προβλέπονται από τις Συλλογικές τους Συμβάσεις.

6. Συνειδητά αδιαφορείται για την είσπραξη των τελών ύδρευσης-αποχέτευσης με ενδεχόμενο  να υπάρξουν παραγραφές και τελικά να πληρώνουν μόνο τα «κοροϊδα».

7. Η ανεπάρκειά σας, οδηγεί σε διαφυγή εσόδων από την εκτέλεση  της  Προγραμματικής Σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, δεκάδων χιλιάδων €.

8. Ο δήμος κατέβαλε ποσόν που υπερβαίνει τις 100.000€ πρόστιμα φορολογικών παραβάσεων, τα οποία οφείλονται στην ανεπάρκειά σας και την αδιαφορία σας.

9. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει έρθει, μέχρι στιγμής, η απογραφή του 2011.

10. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει έρθει, μέχρι στιγμής, κανένας ισολογισμός από το 2011.

11. Δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η έκθεση του ορκωτού Λογιστή.

12. Είναι σε εκκρεμότητα ο Γενικός Διαχειριστικός Έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να «εκκαθαριστούν» οι εκκρεμότητες στα οικονομικά του Δήμου».

Κλείνοντας δε την σχετική εισήγηση, η πλευρά της δημοτικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «Με βάσει τα παραπάνω, καλούμε κάθε δημοτικό σύμβουλο να καταψηφίσει οικονομικό απολογισμό γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες όσων ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί. Όσοι ψηφίσουν ΝΑΙ στον οικονομικό απολογισμό σημαίνει εγκρίνουν την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και είναι συνυπεύθυνοι».