Ολοσχερώς κατεστραμμένοι δρόμοι, διαρροή πετρελαίου, όπως επίσης πολλές και σοβαρές φθορές σε όλο το μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ο απολογισμός του “Ορέστη” στη Σαντορίνη

Καταστροφική ολιγωρία

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σαντορίνης, μετά από σφοδρή κακοκαιρία “Ορέστης” που χτύπησε το νησί, την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, με κατολισθήσεις, καθιζήσεις δρόμων, αλλά και διαρροή πετρελαίου, από αγωγό του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Μονόλιθο.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας, μετά τις εκτενείς καταστροφές, που σημειώθηκαν, μετά από έντονη νεροποντή που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Σημειώνεται, ότι οι αρχές είχαν προειδοποιήσει για τη σφοδρότητα του φαινομένου “Ορέστης”, ενώ η ΕΜΥ είχε προβλέψει την επέλασή του από τα νησιά των Κυκλάδων.

Καθυστερήσεις και παραμέληση

Παρ’ όλα αυτά, η κακοκαιρία προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου. Σημαντικός όγκος χώματος, αλλά και φερτών υλικών οδήγησε τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας σε κλείσιμο του δρόμου Φηρών – Βουρβούλου, ενώ παράδρομος, που ενώνει την περιοχή του Βουρβούλου με την παραλία, σε πολλά σημεία του εμφάνισε καθιζήσεις αρκετών εκατοστών, με αποτέλεσμα τη δεδομένη στιγμή, να καθίσταται μη προσβάσιμος από οχήματα και επικίνδυνος ακόμη και για τους πεζούς.

Κλειστός για αρκετή ώρα παρέμεινε και ο δρόμος Βόθωνα – Καμαρίου, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τη δυνατή βροχή παρασύρθηκαν δίκυκλα και ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στην περιοχή του έξω Γιαλού. Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης και στην περιοχή του Καρτεράδου.

Ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα αντιμετώπισε το ημιτελές έργο του νέου δρόμου, που συνδέει το Αεροδρόμιο με την Οία και του οποίου ευθύνη έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι μέχρι στιγμής κακοτεχνίες, αλλά και το γεγονός, ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, με συνέπεια να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί αντιπλημμυρικά έργα, οδήγησαν σε σοβαρές φθορές. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι, που βρέθηκαν αποκλεισμένοι, δεδομένου, ότι η διέλευση από το συγκεκριμένο δρόμο, ήταν για ώρα άκρως επικίνδυνη.

Η υλοποίηση του έργου, μεταξύ άλλων και με ευθύνη της ΠΝΑ έχει καθυστερήσει σημαντικά, όπως είναι γνωστό, τόσο στο Δήμο Θήρας, όσο και στους πολίτες. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι νύξεις της πρώην Επάρχου Π.Ε. Θήρας, κ. Θεώνης Λειβαδάρου, η οποία είχε απαιτήσει οι χρηματοδοτήσεις και η διαδικασία να κινηθεί το συντομότερο δυνατό, λόγω της σημαντικότητας του έργου, χωρίς όμως να εισακούγεται, παρά τις συνεχείς πιέσεις. Παράλληλα, πριν την “καρατόμησή” της, η κ. Λειβαδάρου αναδείκνυε συνεχώς – και πάλι δίχως να υπάρχει η αντίστοιχη ανταπόκριση – τις ανάγκες του επαρχιακού οδικού δικτύου, η συντήρηση του οποίου αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος της ευθύνη της Περιφέρειας. Η κακοκαιρία, ωστόσο, ανέδειξε σε έντονο βαθμό την κάκιστη κατάσταση, στην οποία έχει αφεθεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε όλο, σχεδόν, το μήκος του οποίου σημειώθηκαν φθορές.

Τέλος, ανησυχία και σοβαρές ζημιές προκάλεσε ρήγμα στον αγωγό πετρελαίου του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, στην περιοχή του Μονόλιθου, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να διαχυθεί στον ήδη πλημμυρισμένο παραλιακό δρόμο και να φτάσει έως και τα όρια της παραλίας, χωρίς, ευτυχώς, να περάσει στη θάλασσα.

Σε τεταμένο κλίμα η σύσκεψη με τον ανάδοχο

Τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο έργο του νέου δρόμου Αεροδρομίου – Οίας, οδήγησαν το Δήμαρχο Θήρας, κ. Νίκο Ζώρζο, να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, το πρωί της Πέμπτης, με την εργολήπτρια εταιρεία του οδικού δικτύου Αεροδρομίου – Οίας και την Εγνατία, καθώς η μη ολοκλήρωση του έργου δημιουργεί έντονα προβλήματα και πιθανούς κινδύνους στο δημοτικό οδικό δίκτυο του νησιού, καθώς σε αρκετά σημεία, δημιουργήθηκε συγκέντρωση υδάτων επί του οδοστρώματος, μεταφορά φερτών υλικών, ακόμη και αποξήλωση του οδοστρώματος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, η συνάντηση έγινε σε τεταμένο κλίμα, με το Δήμαρχο να επιρρίπτει ευθύνες, ενώ παράλληλα να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και υπεύθυνο για την Π.Ε. Θήρας και υπηρεσιακούς παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου η εργολήπτρια εταιρεία να ενημερώσει σχετικά για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και για την συνολική πορεία του έργου, με το Δήμο Θήρας να σημειώνει πως θα συνεχιστούν ανελλιπώς οι έντονες πιέσεις για την ολοκλήρωση του έργου.

Επιτακτικότατη η ανάγκη θεραπείας του επαρχιακού δικτύου

Από την πρώτη στιγμή, στους δρόμους και στα επικίνδυνα σημεία, βρέθηκε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας και υπεύθυνος της Πολιτκής Προστασίας, κ. Κώστας Δαρζέντας, επιβλέποντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που κατέβαλαν οι υπάλληλοι του Δήμου, προκειμένου, να ρυθμίσουν την κυκλοφορία, ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή ατυχημάτων, αλλά και να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στα σημεία με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ώστε να μετακινήσουν τα φερτά υλικά, που είχαν παρασυρθεί από τα όμβρια ύδατα και τις κατολισθήσεις, να μεριμνήσουν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων κλπ.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Δαρζέντας σημείωσε, πως “έχουμε προβλήματα στο κέντρο του νησιού, όπου χτύπησε εντονότερα η κακοκαιρία κι έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής. Κάποιοι δρόμοι υπέστησαν ζημιές και κάποιοι ολοσχερή καταστροφή. Ο δρόμος προς το Βουρβούλο έκλεισε και με ολονύχτια προσπάθεια καταφέραμε και τον ανοίξαμε. Στον Μονόλιθο, είχαμε τεράστιο πρόβλημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ”.

Ερωτώμενος αν υπάρχει διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα, ο κ. Δαρζέντας τόνισε, ότι “όχι, στη θάλασσα δεν πήγε το πετρέλαιο. Μας ενημέρωσαν από τη ΔΕΗ, αλλά πήγαμε κι εμείς να δούμε, ότι ευτυχώς δεν είχε επαφή με τη θάλασσα. Βέβαια, όσο διέρρευσε αναλαμβάνει να το καθαρίσει η ΔΕΗ. Εμείς από την πλευρά μας, φυσικά, το παρακολουθούμε στενά”.

Αναφερόμενος στις ζημιές που προκλήθηκαν στο νέο περιφερειακό δρόμο, ανέφερε, πως “το έργο δεν έχει παραδοθεί ακόμη και αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά δεν έχουν γίνει. Πλημμύρισε σε πολλά σημεία”.

Κληθείς να απαντήσει, αναφορικά με το αν η ένταση της κακοκαιρίας ήταν τέτοια, που να δικαιολογεί το μέγεθος και τον αριθμό των ζημιών, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας δήλωσε, πως “όχι, τόσο μεγάλη καταστροφή δεν δικαιολογείται, με αυτό τον όγκο νερού, που έπεσε. Τι θα είχε γίνει αν έπεφτε περισσότερο;”.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε, πως παρά τις κλήσεις για συνδρομή, δεν υπήρξε κανένα σοβαρό πρόβλημα σε σπίτια, ή κίνδυνος για τη ζωή κάποιου πολίτη.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της “επόμενης μέρας”, ο κ. Δαρζέντας επεσήμανε, ότι “η ζημιά είναι διαχειρίσιμη. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Το θέμα είναι, ότι από δω και πέρα θα πρέπει να γίνουν κάποια έργα, τουλάχιστον στα σημεία που εντοπίσαμε στον νέο περιφερειακό δρόμο, θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. Το οδικό δίκτυο δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση”, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, καθώς στην περίπτωση που δεν υπάρξει μέριμνα, σε επόμενο ‘χτύπημα’ κάποιου έντονου καιρικού φαινομένου, θα αυξηθεί σε υψηλό επίπεδο η επικινδυνότητα.

Εμφανές είναι το γεγονός, ότι ο “Ορφέας” ενδεχομένως να είχε προκαλέσει ελάχιστες μόνο φθορές, αν οι αρμόδιες αρχές, είχαν μεριμνήσει για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, και την επιδιόρθωση των όποιων προβλημάτων, εγκαίρως. Εντούτοις, η ολιγωρία απεδείχθη καταστροφική, με τους υπεύθυνους να καλούνται να ενεργήσουν, πλέον, άμεσα, καθώς η χειμερινή περίοδος μόλις ξεκίνησε και τα φυσικά φαινόμενα δεν δείχνουν καμία επιείκεια στην αναβλητικότητα και την αμέλεια.

Καταλήγοντας, ο κ. Δαρζέντας τόνισε, πως οι υπάλληλοι δουλεύουν μέρα – νύχτα για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην κυκλοφορία, ενημερώνοντας, πως ήδη έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στις κεντρικές αρτηρίες και συνεχίζονται οι εργασίες για τη διόρθωση των προβλημάτων και στους μικρότερους δρόμους, με τον ίδιο να συνιστά στους οδηγούς αυξημένη προσοχή.

Τραγική η κατάσταση με το εργοστάσιο της ΔΕΗ”

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Θήρας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου, κ. Βαγγέλης Σιγάλας, σχολίασε, πως “το έργο [σ.σ. του περιφερειακού δρόμου Αεροδρομίου – Οίας] είναι ημιτελές. Δημιουργεί πρόβλημα και στις ιδιοκτησίες και στους ίδιους τους οδηγούς που διέρχονται από το δρόμο”.

Ο κ. Σιγάλας στάθηκε επίσης και στο ζήτημα της διαρροής πετρελαίου από τον ΑΣΠ της ΔΕΗ στο Μονόλιθο, τονίζοντας, ότι “η κατάσταση είναι τραγική. Τι άλλο θα πρέπει να πούμε; Αυτός ο αγωγός πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα, δεδομένου, ότι με αυτή τη διαδικασία, να προμηθεύεται το εργοστάσιο πετρέλαιο από τη θάλασσα, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μολύνει όλες τις παραλίες του νησιού και ενδεχομένως ακόμη και τα γύρω Κυκλαδονήσια. Το ζήτημα το έχουμε φέρει ακόμη και στη Βουλή, το έχουμε συζητήσει, το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως, αλλά δυστυχώς αυτά είναι τα συμφέροντά τους και αυτά προωθούν”.