Παρατείνεται η προθεσμία οικειοθελούς διόρθωσης δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων ακινήτων, άνευ προστίμων, για τον ορθό υπολογισμό των δημοτικών τελών στο Δήμο Μήλου

Διευκόλυνση με στόχο την αύξηση εσόδων

Την απαλλαγή από προβλεπόμενα πρόστιμα με την οικειοθελή διόρθωση δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων ακινήτων στα δημοτικά Τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ανακοίνωσε για τους δημότες, ο Δήμος Μήλου.

Μετά από μία ταραχώδη, διπλή συζήτηση για τη διαμόρφωση των ανταποδοτικών τελών στο νησί, όπου, παρά τις αυξημένες δαπάνες, ο Δήμος αποφάσισε τη μη αναπροσαρμογή τους, με υψηλότερους συντελεστές, ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε στους πολίτες και την δυνατότητα απαλλαγής τους από ενδεχόμενα πρόστιμα, στον τομέα των μη ανταποδοτικών τελών, με την παράταση της προθεσμίας για την οικειοθελή δήλωση των ορθών στοιχείων των ακινήτων, στα οποία αφορούν τα τέλη.

Αδυναμία διενέργειας ελέγχων λόγω υποστελέχωσης

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, στο Δήμο Μήλου παρατηρείται ανακρίβεια σε μεγάλο βαθμό, αναφορικά με τα δηλωμένα στοιχεία των ακινήτων (τετραγωνικά μέτρα) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ωστόσο, δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας των σχετικών ελέγχων, λόγω της σημαντικής έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται, όπως τονίζεται για μία διαδικασία σημαντική, “όμως χρειάζεται πολύς χρόνος λόγω του όγκου των αυτοψιών, ελέγχων και υπολογισμών που απαιτεί την αποκλειστική ενασχόληση των αρμοδίων υπαλλήλων, στην υπηρεσία εσόδων και την τεχνική υπηρεσία, τη στιγμή που στο Δήμο μας δεν υπάρχει ορισμένος αρμόδιος υπάλληλος εσόδων λόγω της έλλειψης προσωπικού”. Όπως σημειώνεται, διορθώσεις πραγματοποιούνται με την οικειοθελή προσέλευση και χορήγηση στοιχείων των πολιτών προκειμένου να ηλεκτροδοτήσουν το ακίνητο τους ή να συντάξουν συμβολαιογραφική πράξη.

Δεδομένου, ότι ο Δήμος δεν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων και τα εν λόγω τέλη αποτελούν ένα σημαντικό έσοδο, με το ένα από αυτά αφορά ανταποδοτική υπηρεσία το σώμα του δημοτικού συμβουλίου Μήλου έκρινε, πως “είναι απαραίτητο να προβούμε στην λήψη απόφασης χορήγησης προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης των ορθών στοιχείων των ακινήτων διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών με την δυνατότητα μη επιβολής προστίμου για τις οφειλές τους, όπως έχουν πράξει και άλλοι Δήμοι”.

Τσουχτερά” τα πρόστιμα εκτός προθεσμίας

Προκειμένου να γνωστοποιηθεί η απόφαση αυτή στο ευρύτερο κοινό, ο Δήμος Μήλου προχώρησε στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, προ ημερών, όπου σημειώνεται πως “με γνώμονα την ελάφρυνση των δημοτών της Μήλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου με την αριθ. 163/2018 απόφασή του, αποφάσισε τη χορήγηση προθεσμίας 6 μηνών έως 30/04/2019 για την ορθή δήλωση των στοιχείων ακινήτων (τετραγωνικά μέτρα) που αφορούν τη χρέωση των ανταποδοτικών Τελών Καθαριότητας – Φωτισμού (Δ.Τ. – Δ.Φ.) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.). Το όφελος των πολιτών είναι η πλήρης απαλλαγή από τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως το ύψος των προστίμων ανέρχεται σε 200% επί του αναλογούντος τέλους για το ΤΑΠ και από 60% έως 100% του αναλογούντος τέλους για τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού.

Στην περίπτωση που υπάρξει οικειοθελής δήλωση των ορθών στοιχείων μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, η χρέωση των επιπλέον τετραγωνικών θα έχει αναδρομική ισχύ και θα επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα, όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου, σχετικά με τη διαπίστωση μη ορθής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, “τα προαναφερόμενα τέλη για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή αντίστοιχης Εταιρείας Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου εμφανίζονται στο σώμα του λογαριασμού. Δήλωση διόρθωσης πρέπει να γίνει εφόσον τα τετραγωνικά του λογαριασμού διαφέρουν από τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου. Επισημαίνουμε ότι για τα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος εγγράφονται πλασματικά τετραγωνικά στους λογαριασμούς σύμφωνα με την σχετική απόφαση τελών του Δήμου Μήλου και την κείμενη νομοθεσία”.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που οφείλουν να προσκομιστούν σε φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες), αφορούν σε:

α) Αντίγραφο λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ),

β) Συμβόλαιο του ακινήτου ή Άδεια Οικοδομής ή Νομιμοποίηση (εφόσον υπάρχει)

Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται από πρόσωπο διαφορετικό από τον ιδιοκτήτη ή αυτόν που αναγράφεται στο λογαριασμό ρεύματος, απαιτείται εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, ενώ κατά περίπτωση μπορεί να ζητηθούν επιπλέον δικαιολογητικά, σύμφωνα με την κρίση της υπηρεσίας, για την ορθή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας (π.χ. τοπογραφικό, Ε9, Ε2, Κτηματογραφικό Απόσπασμα κλπ).

Για την κατάθεση δήλωσης – διόρθωσης των στοιχείων οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στο ταμείο του Δήμου Μήλου, από Δευτέρα έως Πέμπτη τις ώρες 09:00 έως 13:00 προσκομίζοντας σε φωτοαντίγραφα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τις υπόλοιπες ώρες μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών της Μήλου.