Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μυκόνου για την βελτίωση, αναβάθμιση, συντήρηση και προστασία των μνημείων Μυκόνου, Δήλου και Ρήνειας

“Σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου”

Συνεχίζεται η συνεργασία, μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και του Υπουργείου Πολιτισμού, για την αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, αλλά και των μουσείων, τόσο της Δήλου, όσο και της Μυκόνου.

Ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου την προγραμματική σύμβαση για τα έργα συντήρησης και βελτίωσης υποδομών, συντήρησης και προστασίας μνημείων στις νήσους Δήλο και Μύκονο, με στόχο τη βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, τη διοργάνωση εκθέσεων σε αυτά και την ανάδειξη των μνημείων της νήσου Μυκόνου, ετήσιας διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο έως το πέρας του έργου, με συμβαλλόμενους το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Δήμο Μυκόνου και τύποις την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Φορέας Υλοποίησης του έργου, αναλαμβάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η συνεργασία είναι μονόδρομος για την επιτυχία”

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Δήμος Μυκόνου έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, διαθέτοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιούνται οι αρχαιολογικές και όχι μόνο ενέργειες.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος τόνισε, πως ο Δήμος αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμμετέχει στη σύμβαση, μόνο λόγω της υποχρέωσής της από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα σημείωσε, πως “η Περιφέρεια μπαίνει στην προγραμματική σύμβαση, επειδή είναι υποχρεωτικό από το νόμο. Όταν ένας Δήμος υπογράφει σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», είναι υποχρεωτικό να συμμετέχει ως συμβαλλόμενη και η οικεία Περιφέρεια. Εξ ου και συμβάλλεται με το ελάχιστο ποσό”.

Ο κ. Κουκάς τόνισε, ότι “εμείς, ήδη από το 2015, έχουμε καθιερώσει μία άριστη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μέσω της οποίας οι αρχαιολόγοι υλοποιούν και ο Δήμος Μυκόνου αναλαμβάνει εξολοκλήρου το κόστος των όποιων εργασιών κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Με δημοτικούς μας πόρους, σταθερά προσανατολισμένοι στην πολιτισμική ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας, συμβάλλουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να κάνει τη δουλειά του”.

“Ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ξαναψηφίσει και ψηφίζει και τώρα αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις, μέσω των οποίων μπορούμε και κάνουμε πράξη την αρχαιολογική ανασκαφή, σε συγκεκριμένα σημεία της Μυκόνου και της Δήλου, την ανακαίνιση των αρχαιολογικών μουσείων Μυκόνου – Δήλου, προχωράμε σε κάποιες σημαντικές αρχαιολογικές εκδόσεις. Έγινε η αρχαιολογική έκδοση Vanity και τώρα προγραμματίζουμε μία σειρά ακόμη από δράσεις, όπου ο Δήμος Μυκόνου θα καλύπτει τα έξοδα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα υλοποιεί”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας, πως “για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θεωρούμε ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος για την επιτυχία και γι' αυτό το λόγο, περιορίζουμε δαπάνες, για άλλους σκοπούς, προκειμένου να δώσουμε αυτό το σημαντικό ποσό των 200 περίπου χιλιάδων, στην αρχαιολογική εργασία”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκά, η Μύκονος στοχεύει, όχι μόνο στη μέριμνα, αλλά και στην ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου. “Το “Mykonos Art Festival” άφησε πολύ έντονα το αποτύπωμά του σε εθνικό τουλάχιστον επίπεδο. Γενικά, η δημοτική μας αρχή, όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια βρίσκεται καθαρά προσανατολισμένη στο τρίπτυχο παιδεία – πολιτισμός – αθλητισμός. Ο πολιτισμός όμως περιλαμβάνει και τον αρχαίο πολιτισμό μας και η συμβολή της Αρχαιολογίας είναι απαραίτητη. Θέλουμε η Μύκονος και η Δήλος να «ακούγονται», όχι μονάχα για αυτά τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες είναι γνωστές, αλλά και για τον πραγματικό τους πλούτο, που είναι η φυσική τους ομορφιά και η πολιτιστική τους κληρονομιά”.

Αναλυτικά οι προβλεπόμενες εργασίες

Το αντικείμενο της σύμβασης, αναλυτικά, αφορά στη βελτίωση των υποδομών της ΕΦΑ Κυκλάδων στις νήσους Δήλο και Μύκονο, στην επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου, στην υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας στη Ρήνεια, στην ανασκαφική διερεύνηση και ανάδειξη του μεσαιωνικού πυρήνα του οικισμού της Χώρας Μυκόνου καθώς και στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Κάτω Μύλων και της περιοχής του Νταβιά. Ειδικότερα, οι εργασίες που εντάσσονται στο έργο της προγραμματικής Σύμβασης, αφορούν στα εξής:

Στη νήσο Δήλο:

α) Περιορισμένες εργασίες αναβάθμισης αρχαιολογικής έκθεσης (όπως λ.χ. τοποθέτηση ενημερωτικών κειμένων και εποπτικού υλικού, βελτίωση προθηκών κ.λπ.)

β) Συντήρηση – αναβάθμιση εγκαταστάσεων

γ) Καθαρισμοί και ευπρεπισμός αρχαιολογικού χώρου

δ) Υποστήριξη αρχαιολογικής έρευνας Ρήνεια

Στη νήσο Μύκονο:

α) Επέκταση και εκσυγχρονισμός Μουσείου Μυκόνου

β) Υγρομόνωση, στεγανοποίηση, χρωματισμός Μουσείου Μυκόνου και αποθηκών

γ) Εξοπλισμός αποθηκών Μουσείου Μυκόνου – τακτοποίηση ευρημάτων

δ) Επέκταση της αρχαιολογικής διερεύνησης εντός του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και ανάδειξη των αποκαλυφθέντων καταλοίπων.

ε) Τοπογραφική-φωτογραμμετρική αποτύπωση των αποκαλυφθέντων και ορατών καταλοίπων του Κάστρου Μυκόνου

στ) Εργασίες ανάδειξης στον αρχαιολογικό χώρο των Κάτω Μύλων της Χώρας Μυκόνου

ζ) Ανασκαφική διερεύνηση της περιοχής του Νταβιά και εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάσταση του τοπίου και την εκ νέου διαμόρφωση του χώρου

η) Ανάθεση μελέτης για την διατύπωση προτάσεων για τις κάθε είδους παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους του προστατευόμενου οικισμού της Χώρας Μυκόνου προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη προστασία του συνόλου.

Δυνατότητα αύξησης προϋπολογισμού από δωρεές και χορηγίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμμετέχει, όντας ο αρμόδιος φορέας για την διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, και την έκθεσή τους στα Μουσεία, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, την εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά, την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των Συλλογών, που ανήκουν στο κράτος, καθώς και με την εν γένει μέριμνα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων, ως φορέας υλοποίησης – διαχείρισης.

Ο Δήμος Μυκόνου, της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, χρηματοδότης των προγραμματιζόμενων εργασιών που αποτελούν το αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης, συμμετέχει ως φορέας χρηματοδότησης. Η ΠΝΑ συμμετέχει, με το ποσό των 1.000 ευρώ.

Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, καθώς αφορά σε ειδικό έργο, θα έχει χρονική διάρκεια ένα έτος, με δυνατότητα παράτασής της για ένα έτος, έως το πέρας του έργου, ενώ το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου της Σύμβασης συμπίπτει με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης, εκτός εάν απαιτηθεί επιμήκυνσή του για την υλοποίηση των επιμέρους εργασιών που αφορούν σε αυτό.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 151,000 ευρώ, το οποίο δύναται να αυξηθεί με κοινή απόφαση των τριών συμβαλλόμενων πλευρών. Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται αποκλειστικά από πιστώσεις του Δήμου Μυκόνου και της ΠΝΑ, ενώ δίνεται η δυνατότητα ο προϋπολογισμός να αυξηθεί και από άλλες πιστώσεις τρίτων, όπως δωρεές και χορηγίες.