Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έκκληση του Δήμου Σίφνου, για άμεσες ενέργειες, αναφορικά με τη δημιουργία επιπλέον θέσεων για αγροτικό ιατρό και νοσηλεύτρια στο ΠΠΙ Σίφνου

“Υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησί”

Χωρίς κάλυψη και η θέση του παιδιάτρου στο ΠΠΙ, με το Δήμο να δεσμεύεται για παροχή κινήτρων
  • Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:16

Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σίφνου, με την οποία διεκδικείται μία ακόμη οργανική θέση αγροτικού ιατρού και νοσηλεύτριας στο Πολυδύναμο Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου, προωθήθηκε προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους του νησιού.

Με την προώθηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, τους Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων, κ.κ. Νικόλαο Συρμαλένιο, Αντώνιο Συρίγο, Νικόλαο Μανιό, Ιωάννη Βρούτση και με κοινοποίησή της στη 2η Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου, υπόψιν της Διοικήτριας, κ. Όλγας Ιορδανίδου, ο Δήμος Σίφνου πιέζει, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες του νησιού.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή, η οποία συνοδεύει την απόφαση και υπογράφεται από το Δήμαρχο Σίφνου, κ. Ανδρέα Μπαμπούνη, “επανερχόμενοι στο θέμα της στελέχωσης του Π.Π.Ι. Σίφνου, επισημαίνουμε και πάλι ότι η υφιστάμενη συνεχίζει να είναι ανεπαρκής. Αυτό το γεγονός δημιουργεί αφενός ασφυκτικές συνθήκες εργασίας στο προσωπικό που υπηρετεί κι αφετέρου, παρά την ευσυνειδησία και τις φιλότιμες προσπάθειές του, υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στο νησί”.

Αναπάντητα μέχρι σήμερα τα αιτήματα του προϊστάμενου του ΠΠΙ

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου, κ. Σπύρος Ρουπακιώτης, ο οποίος αποδέχτηκε τη σχετική πρόσκληση του προέδρου, προκειμένου να παρέχει ενδελεχή ενημέρωση στο Σώμα, για το θέμα της δημιουργίας δεύτερης θέσης Αγροτικού ιατρού στο Π.Π.Ι. Σίφνου, καθώς και το θέμα της κάλυψης της κενής θέσης του Παιδιάτρου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση, ο ιατρός κ. Ρουπακιώτης εξήγησε στους Δημοτικούς Συμβούλους ότι πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή δεύτερη θέση Αγροτικού ιατρού, η οποία σήμερα έχει καταργηθεί, με την προβλεπόμενη διαδικασία να αφορά σε ενέργειες, από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο έγγραφο με αρ.πρωτ. 324/4-10-2017, το οποίο ο κ. Ρουπακιώτης είχε διαβιβάσει στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, με θέμα την επανεκτίμηση του προσωπικού του Π.Π.Ι. Σίφνου. Με το έγγραφο αυτό, ο κ. Ρουπακιώτης είχε τονίσει, ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία δεύτερης θέσης Αγροτικού ιατρού και δεύτερης θέσης νοσηλεύτριας, αφού ο μόνιμος πληθυσμός της Σίφνου αυξάνεται και οι ανάγκες για ιατρικές υπηρεσίες πολλαπλασιάζονται, κυρίως λόγω του μεγάλου τουριστικού ρεύματος, που δέχεται το νησί, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο ιατρός σημείωσε επίσης, ότι στο παραπάνω έγγραφο δεν έχει λάβει καμία επίσημη απάντηση, ενώ παράλληλα, η κατάσταση του προσωπικού στο Περιφερειακό ιατρείο παραμένει η ίδια.

Απαραίτητος ο παιδίατρος για την ορθή λειτουργία του Παιδικού Σταθμού

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα, ο ιατρός υπογράμμισε προς το Σώμα ότι η θέση του Παιδιάτρου είναι κενή, δεν έχει καταληφθεί από κανέναν, επισημαίνοντας, ότι η προκήρυξη είναι ενεργή και όποιος παιδίατρος εκδηλώσει ενδιαφέρον, θα μπορούσε να την καταλάβει.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Σούλης, αφού πήρε το λόγο, εξήγησε στα μέλη του Δ.Σ., ότι σύμφωνα με το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη παιδιάτρου στο νησί, δεδομένου, ότι επιβάλλεται κάθε 15 ημέρες να γίνεται παρακολούθηση της υγείας των παιδιών, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σταθμό. Ακόμη τόνισε το μεγάλο αριθμό των παιδιών που ζουν μόνιμα ή επισκέπτονται το νησί και έχουν ανάγκη τις ιατρικές υπηρεσίες ενός παιδιάτρου.

Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος του ΠΠΙ Σίφνου, κ. Ρουπακιώτης, πρότεινε προς το Σώμα να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα στους ιατρούς που θα ήθελαν να διοριστούν στο νησί και κυρίως να υπάρξει πρόβλεψη από το Δήμο, αναφορικά με την κατοικία του ιατρού, που είναι το βασικότερο θέμα που απασχολεί τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο ιατρό για τη θέση στο Π.Π.Ι., με τον Πρόεδρο να προτείνει, στο νέο Προϋπολογισμό του Δήμου, να προβλεφθεί μεγαλύτερο ποσό για το Π.Π.Ι., έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα κίνητρα που θα καταστήσουν ελκυστικές τις θέσεις των Ιατρών στο νησί της Σίφνου.

Τέλος, ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, λαμβάνοντας το λόγο, διαβεβαίωσε το Σώμα, ότι ο Δήμος στηρίζει απόλυτα την κάλυψη της διαμονής του ιατρού που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθει στο νησί, αλλά και πως θα υπάρξουν προσπάθειες και για πρόσθετα κίνητρα.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, πως θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία 2η θέσης αγροτικού ιατρού στο Π.Π.Ι Σίφνου λόγω του αυξανόμενου μόνιμου πληθυσμού και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στο νησί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες, την αναγκαιότητα κάλυψης άμεσα της κενής θέσης του Παιδιάτρου, λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών του μόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών του νησιού, αλλά και της ύπαρξης του δημοτικού παιδικού σταθμού, ενώ τέλος με την αποστολή της σχετικής απόφασης, να καλέσει το Υπουργείο Υγείας, τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και τους Βουλευτές των Κυκλάδων να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω .

 

 

Ετικέτες: