Αίτημα, να συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα την ανέλκυση του K/Z Sea Diamond κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

“Δώδεκα χρόνια είναι ήδη πάρα πολλά”

  • Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:18

Αίτημα, προκειμένου να προχωρήσει η “βαλτωμένη” υπόθεση της ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond, από το βυθό της καλντέρας στη Σαντορίνη, να συνεδριάσει επ' αυτού η Επιτροπή , κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Το... ξεχασμένο πια από την πολιτεία, αλλά διαρκώς ανησυχητικό για τους κατοίκους της Σαντορίνης, ζήτημα της ανέλκυσης του ναυαγίου του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, το οποίο είχε βυθιστεί τον Απρίλιο του 2007, επαναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, κ.κ. Μανωλάκου Διαμάντω και Τάσσος Σταύρος. Παρά τις διαρκείς οχλήσεις από την τοπική κοινωνία του νησιού, η πολιτεία, εδώ και περίπου δώδεκα χρόνια, δεν έχει καταφέρει να συντονίσει τις διαδικασίες, προκειμένου να ανελκυθεί το ναυάγιο, το οποίο συνεχίζει και ρυπαίνει τη θάλασσα της Θήρας.

Να απομακρυνθεί αυτή η οικολογική βόμβα”

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή των δύο βουλευτών προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, “με δεδομένα την δωδεκαετή παραμονή του ναυαγίου Κ/Ζ Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης, την ύπαρξη σοβαρής και συνεχούς θαλάσσιας ρύπανσης, επικίνδυνης για το περιβάλλον και την υγεία κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των αρμόδιων αρχών να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να απομακρυνθεί αυτή η οικολογική βόμβα και να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ζητάμε να συνεδριάσει η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond και να καλεστούν σ’ αυτή τη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond”.

“Μόνο υποσχέσεις και μεγάλα λόγια”

Από τους βουλευτές, επισυνάπτεται επίσης και το δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για το Sea Diamond, η οποία συνεχίζει να αναδεικνύει το θέμα της ολιγωρίας, αναφορικά με το ζήτημα.

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής σημειώνεται, πως “δώδεκα χρόνια σχεδόν το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να ρυπαίνει καθημερινά την θαλάσσια περιοχή στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Σε τούτο το νησί με την εκρηκτική τουριστική ανάπτυξη, που το οδηγεί στη συνεχόμενη υποβάθμιση του φυσικού του περιβάλλοντος, έχουμε και άλλο ένα σημαντικότατο περιβαλλοντικό πρόβλημα που, δώδεκα χρόνια τώρα, καμία κυβέρνηση της χώρας δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει. Μόνο υποσχέσεις και μεγάλα λόγια και υποστήριξη συνήθως από την πλευρά της αντιπολίτευσης”.

Η Ελληνική δικαιοσύνη, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στον ανώτατο βαθμό της, με την τελεσίδικη απόφαση 515/2016 του Αρείου Πάγου, αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρής και εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και κατ’ επέκταση την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου. Ταυτόχρονα αποφάσισε τελεσίδικα για την ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου αλλά και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας Core Marine LTD.

Μάλιστα από τη Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζεται και η δημόσια τοποθέτηση του Καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κ. Ευάγγελου Γιδαράκου, ο οποίος χαρακτήρισε την παραμονή του ναυαγίου ως βραδυφλεγή τοξική βόμβα, αλλά και ως το σοβαρότερο θαλάσσιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

'Σήμερα ποιος αρμόδιος θυμάται το ναυάγιο του Sea Diamond;”

Από το συντονιστικό διατυπώνονται καίρια ερωτήματα, όπως;

  • «Τι απέγινε η εντολή ανέλκυσης του Sea Diamond από τον π. Υπ. Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή, τον Οκτώβριο του 2017; Γιατί δεν εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία (Ν.2881/2001) περί ανέλκυσης ναυαγίων από την πολιτεία και από τη νεοσύστατη Δημόσια Αρχή Λιμένων;»

  • «Γιατί οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος δεν επιβάλλουν πρόστιμα στην πλοιοκτήτρια και στην οικονομική διαχειρίστρια στην Ελλάδα, αφού η ρύπανση είναι καθημερινή και αποδεδειγμένη; Ακόμη και όταν βυθίστηκε το “φράγμα της ντροπής” για την ανάσχεση των πετρελαιοειδών πριν λίγους μήνες, ουδείς τόλμησε να ενοχλήσει τη διαχειρίστρια Louis Hellenic Cruises και νυν Celestyal Cruises.»

  • «Γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος σιωπά και δεν χαρακτηρίζει το ναυάγιο του Sea Diamond, ή μέρος αυτού, ως απόβλητο, όπως στην πραγματικότητα είναι, αφού πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο στο βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης με εκατοντάδες τόνους μαζούτ στο εσωτερικό του και δεκάδες τόνους επικίνδυνων χημικών και τοξικών ουσιών που δηλητηριάζουν καθημερινά τη θάλασσά μας και τους ζωντανούς οργανισμούς της; Γιατί δεν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία περί διαχείρισης αποβλήτων;»

  • «Γιατί ουδείς αρμόδιος εκ των υπουργείων, δεν λαμβάνει υπόψη του τη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης σύμφωνα με την οποία υπάρχει επιβάρυνση, συγκριτικά με το 2011, και σαφής – συνεχής ρύπανση από βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο (Ni), μόλυβδο (Pb) και κάδμιο (Cd);»

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα, “ο κρατικός μηχανισμός, παρά την παράλληλη και αυτοτελή, από το νόμο, υποχρέωσή του να προβεί το ίδιο στις αναγκαίες ενέργειες αποκαταστάσεως της βλάβης σε περίπτωση κωλυσιεργίας, αδράνειας ή μη συμμορφώσεως των υπευθύνων, εδώ και 12 χρόνια αδρανεί”, ενώ “κανένα πρόστιμο δεν επιβάλλεται πλέον στους υπεύθυνους”.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής κλείνει αναφέροντας, πως “για άλλη μία φορά καλούμε την πολιτεία να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας το δίκαιο, τους πολίτες της χώρας και την ίδια την κληρονομιά της από τους επίδοξους κερδοσκόπους και την καταστροφή που φέρουν αυτοί στο βωμό του χρήματος”, καταλήγοντας, πως “δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό και κοροϊδία! Δώδεκα χρόνια είναι ήδη πάρα πολλά! Φτάνει πια”.

Ετικέτες: