Συμμετοχή του Δήμου Αμοργού στην έκθεση “Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός”

“Η παράδοση αποτελεί ιστορική μνήμη”

  • Τετάρτη, 6 Μαρτίου, 2019 - 06:12

Ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού, για συμμετοχή του Δήμου στην μεγάλη Έκθεση “Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός”, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Μετά από πρόσκληση του διοργανωτή φορέα της μεγαλύτερης έκθεσης λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη, ο Δήμος Αμοργού αναμένεται να δώσει το “παρών” τον Απρίλιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχοντας στις “αποσκευές” του, εκατοντάδες χρόνια ιστορίας και λαϊκής παράδοσης και λαογραφικών στοιχείων, τα οποία και θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών στης έκθεσης.

Χορευτικά, αναπαραστάσεις εθίμων, συναυλίες κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τον κύριο διοργανωτή φορέα της έκθεσης “Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός”, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού (Ε.Ο.Σ.Σ.), “ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί την έκφανση του βίου κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Ήθη, έθιμα και παραδόσεις, που εντοπίζονται βαθιά στο χρόνο και σε όλο τον ελληνικό χώρο συνυφασμένα με τις ανθρώπινες αξίες και τις ηθικές αντιλήψεις της κάθε κοινωνίας, διαπερνούν την ψυχή όλου του ελληνικού λαού”.

“Εκατομμύρια Έλληνες σήμερα είναι οι εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού σε οποιαδήποτε μορφή του. Πολιτιστικοί σύλλογοι, λαογραφικά μουσεία, λαϊκοί τεχνίτες, βιοτέχνες, ιδρύματα, κεραμιστές αργυροχρυσοχόοι, γυναικείοι συνεταιρισμοί παράγουν και διατηρούν αναλλοίωτο το λαϊκό μας πολιτισμό”, σημειώνεται από τον ΕΟΣΣ.

Επισημαίνεται δε, πως “το τριήμερο των εκδηλώσεων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία προβολής του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε παγκόσμια εμβέλεια”.

Πρόκειται για μία διοργάνωση-θεσμό στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα και κάθε χρόνο την παρακολουθούν χιλιάδες επισκέπτες. Κατά την διάρκεια του τριημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους οι εκθέτες είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τον αυθεντικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και άλλα πολλά.

Την επίβλεψη της 5ης διοργάνωσης της έκθεσης “Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός” είχε αναλάβει ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ο σκηνοθέτης, κ. Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος στο χαιρετισμό του είχε σημειώσει, πως “ως λαϊκό πολιτισμό δεχόμαστε οτιδήποτε μεταδίδεται γραπτά, προφορικά ή ανώνυμα από γενιά σε γενιά και στερεώνεται με τους μύθους, τις παροιμίες, τα τραγούδια, την ποίηση, τις γιορτές, τις δοξασίες, τους θρύλους, τα έθιμα, τους θεσμούς, τα ήθη και την τέχνη. Η παράδοση αυτή αποτελεί την ιστορική μνήμη του έθνους, την κληρονομημένη ταυτότητα και δημιουργεί τα εθνολογικά χαρακτηριστικά της. Ο λαϊκός πολιτισμός είχε και συνεχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην εξελικτική μας πορεία, αφού είναι το προϊόν του συλλογικού κοινωνικού ιστού μέσα στο χρόνο.

Αναδεικνύεται το γνήσιο λαϊκό πνεύμα και η λαϊκή δημιουργία”

Όπως φαίνεται από τη σχετική απόφαση, που έλαβε ομόφωνα το Σώμα του Δήμου Αμοργού, ο ΕΟΣΣ, ο οποίος διοργανώνει την Έκθεση Αυτοδιοίκησης “Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός” με την υπ’ αριθμ. 3168/31-1-2019 επιστολή του πρότεινε στον Δήμο Αμοργού να συμμετάσχει με ένα κεντρικό περίπτερο.

Η Έκθεση θα λάβει χώρα στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας κατά τις ημέρες Παρασκευή 12 Απριλίου 4μ.μ. - 9μ.μ., το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου από 10π.μ. - 9μ.μ.

Η Διοργάνωση “Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός” δίνει την δυνατότητα στους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης να προβάλουν την τοπική τους ταυτότητα σαν μια άλλη τουριστική διαδρομή στις ομορφιές και παραδόσεις του ελληνικού πολιτιστικού προορισμού.

Λόγο θα έχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι εντός και εκτός Αμοργού, καθώς και όλοι όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό, ομάδες ή μεμονωμένα άτομα, με τις προτάσεις τους, τις οποίες θα υποβάλλουν στο Δήμο Αμοργού.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε θετικά στη συμμετοχή του Δήμου στην έκθεση, “λόγω του γεγονότος ότι θα αναδειχθεί το γνήσιο λαϊκό πνεύμα και η λαϊκή δημιουργία, τέχνη και κληρονομιά του τόπου μας. Επίσης, για να τιμήσουμε για την προσφορά τους στην τοπική και περιφερειακή οικονομία όλους όσους ασχολούνται με το λαϊκό πολιτισμό καθώς και για το γεγονός ότι την έκθεση αυτή πρόκειται να την επισκεφθούν χιλιάδες άτομα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό (όπως έγινε και με τις προηγούμενες διοργανώσεις) και ως εκ τούτου θα ενισχυθεί ο τουρισμός του νησιού μας, δεδομένου ότι θα λειτουργήσει ως διαφήμιση για τον τόπο μας, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό τουρισμό μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Ετικέτες: